Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 19:31, 06 lut 2025

Marcin, luzik. Będzie git. Wstępny plan masz bardzo dobry. I tak będziesz musiał potem wszystko poustawiać na rabacie i zobaczyć na żywo, czy efekt Cię satysfakcjonuje.
A nawet jeśli uda Ci się stworzyć kompozycję idealną, to i tak nie uda Cię się stłamsić w sobie duszy ogrodnika, która za chwilę będzie podpowiadać: a może by tak jednak coś zmienić? Żeby nudno nie było, żeby mieć cały czas zajęcie...
Marcin89 19:34, 06 lut 2025

MagdaLenka napisał(a)
Marcin, luzik. Będzie git. Wstępny plan masz bardzo dobry. I tak będziesz musiał potem wszystko poustawiać na rabacie i zobaczyć na żywo, czy efekt Cię satysfakcjonuje.
A nawet jeśli uda Ci się stworzyć kompozycję idealną, to i tak nie uda Cię się stłamsić w sobie duszy ogrodnika, która za chwilę będzie podpowiadać: a może by tak jednak coś zmienić? Żeby nudno nie było, żeby mieć cały czas zajęcie...
Tak sobie pomyślałem, że tu jest taki misz masz, że nawet jak coś zepsuję, to nikt nie zauważy

I co - gadałem, że nie lubię rozsypanych luźno roślin, a tak tu narysowałem. A na platanowej kuszą mnie rzędy. Stąd kocioł w głowie
Angelika95 19:34, 06 lut 2025

Wydaje się fajnie, znowu sprawdzone rośliny, ale ja nie umiem sobie tego zwizualizować w głowie jak to będzie wyglądało. Brak mi chyba wyobraźni, tam było bardziej paskowo to widziałam to w głowie, a tu niestety nie pomogę. Jestem ciekawa jak inni się wypowiedzą
Marcin89 19:38, 06 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
Wydaje się fajnie, znowu sprawdzone rośliny, ale ja nie umiem sobie tego zwizualizować w głowie jak to będzie wyglądało. Brak mi chyba wyobraźni, tam było bardziej paskowo to widziałam to w głowie, a tu niestety nie pomogę. Jestem ciekawa jak inni się wypowiedzą
O dzięki Angelika za kolejny wpis. Też jestem ciekaw

W ogóle teraz zerknąłem i wszystkie miskanty są pojedynczo, a nie w grupach. Chociażby po 3 sztuki powtórzone.

Albo większy miskant zasłoni mniejszy lub jeżówki. Zaszalałem
Angelika95 19:39, 06 lut 2025

No ja się tu u Ciebie Marcin więcej teraz udzielam niż Ty
Marcin89 20:05, 06 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
No ja się tu u Ciebie Marcin więcej teraz udzielam niż Ty
No co Ty, nie
anuska2507 20:28, 06 lut 2025

Popieram Magdę, będzie ładnie
Możesz mieć jedną rabatę uporządkowaną w rzędach, a na drugiej trochę porozrzucane - zrównoważą się. A poza tym, na tej drugiej rabacie masz brzozy w jednym rzędzie, a to też wprowadza porządek. Byliny mogą się przenikać.
Co do turzycy Raureif raczej niewiele tracisz, u mnie na piasku słabo rośnie wydaje mi się, że potrzebuje więcej wilgoci. Dużo lepiej radzą sobie hakonki.
Wiolka5_7 21:01, 06 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Tak Wiola, chodzi o szerokość i wystawę mocno słoneczną. Ciemierniki by tu padły. To jest dobre miejsce na rzeczkę z tulipanów

To nie kombinuj
MartaCho 21:13, 06 lut 2025

Ja jedyną myślą jaką chciałabym się podzielić odnośnie drugiej, to odsuń sobie hortensje od grabów o… krok. Je trzeba w sezonie ciąć, zostaw sobie miejsce, żebyś mógł swobodnie do nich dojść. Wiem, co mówię, bo nie mam, hahah
Marcin89 21:46, 06 lut 2025

MartaCho napisał(a)
Ja jedyną myślą jaką chciałabym się podzielić odnośnie drugiej, to odsuń sobie hortensje od grabów o… krok. Je trzeba w sezonie ciąć, zostaw sobie miejsce, żebyś mógł swobodnie do nich dojść. Wiem, co mówię, bo nie mam, hahah
Super, cenna uwaga A i tak założyłem max. 1 m średnicy dla nich, przy mojej glebie.