Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 11:56, 07 lut 2025

Wiolka5_7 napisał(a)
Patrzę i patrzę na ten twój projekt brzozowej i się zastanawiam czy ty zmieścisz tam te wszystkie chciejstwa,bo też ona nie jest szeroka

Moja brzozowa ma ponad 5m
Wąskie te Twoje rabaty, na co ci tyle trawnika?

A wszystko potrzebuje miejsca.... Na pewno chcesz te Polar bear ,bo z tego co pamiętam to dziewczyny narzekały na nie , że bardzo się kładą na ziemię itp.
Wiem Wiola, wiesz pierwotnie 4 m wydawało się dużo, a w tym pas żywopłotu. A druga kwestia za dużo chcę w tym miejscu, będzie trzeba coś wyrzucić. Te odległości roślin też tak bez namysłu wielkiego - chciałem tylko przedstawić wizję tej rabaty

Polar Bear - znam temat. Tutaj mogę coś podwiązać albo niech leży nawet. To będzie w tyle bardziej. Akurat takie sadzonki mam i wstępnie rozdzieliłem na rabaty. Wolę Polar tutaj niż na froncie ma leżeć.
Marcin89 11:58, 07 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)

Rzędy nie wyglądają źle ale moim zdanie tylko w przypadku trzech gatunków max - potem to już mi się niezbyt to widzi

Odnośnie platanowej - ładnie będzie ale ja bym ograniczyła ilość gatunków
Dałabym
Miskanty tak jak chcesz
Hortki ale nie w szpalerze
Następnie jak chcesz rozchodniki to wybierz wysokie - ja mam Autumn Joy i możesz je przemieszać plamami z hamelnami i gdzieniegdzie wcisnąć jeżówki i kilka szałwii Caradonna - ja bym dała fioletową - różowa nie jest taka wysoka
Na brzeg tradycyjnie sesleria

Albo zrezygnuj z jeżowek - 4 gatunki wystarcza
Justynka, czytam kilka razy i wychodzi mi 7 gatunków hehe. Nie wiem jak Ty 4 policzyłaś?

To są jedynie koncepcje, na pewno będą rozkminki jeszcze długoooo
Marcin89 12:01, 07 lut 2025

olciamanolcia napisał(a)
Marcin odnośnie brzozowej
Z autopsji
Brzozy mają płytki system korzeniowy a jeśli chcesz tam jeszcze dać zimozielone kulki - pijusy to rośliną będzie trudno

Za dużo tam chcesz napchać ogranicz ilość

Mam jeszcze sporo miejsca w mojej brzozowej bo zabrałam z niej trzy hortki ( te które rosły w drugim rzędzie ) i posadziłam rozplenice
Chce tam dosadzić krwawnice - ona sobie tam spokojnie poradzi
Powtórzę to co w odpowiedzi do Wioli - na pewno coś stąd wyleci, bo będzie za ciasno. Zakładam tutaj nawodnienie w przyszłości, bo inaczej hortensje, cisy i nie tylko nie miały by tu racji bytu. Zapominam też o tym, że kiedyś brzozy dadzą cień od rana do południa mniej więcej.
Angelika95 12:04, 07 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Chcecie rabatę narożną, przylegająca do platanowej? Czy na razie przerwa?

Mam dwa rysunki...a trzeci, czwarty, pią... w głowie.

Chcemy, tylko szybko póki mi dziecko śpi
MagdaLenka 12:28, 07 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Zapominam też o tym, że kiedyś brzozy dadzą cień od rana do południa mniej więcej.

Brzozy dają raczej ażurowy cień, więc nie powinno być problemu. Poza tym można je podkrzesać wyżej, wtedy bialutkie pnie będą bardziej widoczne, a na rabatę wpadnie nieco więcej światła.
Marcin89 12:29, 07 lut 2025

Rabata narożna
Głębokość 3,30 jak brzozowa (w prawo). Z kolei narożnik skręca w miejsce platanowej.
Stanowisko południowo-zachodnie

Wersja z cisami
3 cisy stożki na środku, w linii brzóz, wokół nich rozplenica np. VIRIDESCENS.
Przy żywopłocie grabowym 3 wysokie trawy (zielony) i jeżówki (różowy). Przy żywopłocie wysokim (plecy platanowej) tak samo 3 miskanty (pomarańczowy) - ale z pióropuszami i grupa 3 jeżówek.
No i przód i okolica ścieżki - typowe nawiązanie do brzozowej - kocimiętki (niebieski) i ostnicy (pomarańczowy).

Czyli tutaj sporo powtórzeń z brzozowej (cisy, rozplenice, misksnty, kocimiętki i ostnica) oraz z platanowej (miskanty, rozplenice), z tym, że zmieniam odmiany, wszędzie może być inna.

Platanowa - Hameln
Brzozowa - Moudry
Narożna - Viridescens

Od razu powiem, że cisy w linii nie pasują do tych w brzozach. Chyba jednak bym to zmienił (sugerowałem się jeszcze innym układem liniowym).
Marcin89 12:44, 07 lut 2025

Wersja z drzewem

W części rabaty przy ścieżce drzewo z wysoko osadzoną koroną - świdośliwa, grujecznik, czy magnolia.
Pod drzewem rozsypanka z kulek zimozielonych i rozplenic Viridescens (duża odmiana) oraz szałwii różowej (różowe) i małych trawek - turzyc lub ostnicy (pomarańczowy).

W samym rogu trzy duże trawy - miskant lub proso rózgowate i w miarę w tyle jeżówki (różowe).

Dwie trawki na styku z platanową to przedłużenie miskanta (platanowa na końcu 1 sztuka, tutaj 2 sztuki - mamy grupę 3 sztuk).

No i największa zagadka (kolor czerwony) - krzew w narożniku, ale wysunięty w stronę drzewa (straszna luka tu jest, nie wiem co dać) - może berberys, oczar, trzmielina Compactus? A jak nie wypełnić jeżówkami???

Jak widać dużo nawiązań do rabat obok. Już nie będę powtarzał.

*To jest to miejsce gdzie chodzi za mną mały żywopłocik okalający drzewo z wysoką koroną. Ale ostatecznie mógłby nie pasować do nieregularnego układu na brzozowej. Tzn. po jednej stronie ścieżki naturalistycznie, a po drugiej sztywno, drzewo w geometrycznej ramie.
Patrycja_KG_Lu 13:04, 07 lut 2025

A może w drugim rysunku zamiast tych trzech miskantów w rogu byś dał jeden krzew? Może jakiś dereń lub kalinę?
Marcin89 13:16, 07 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A może w drugim rysunku zamiast tych trzech miskantów w rogu byś dał jeden krzew? Może jakiś dereń lub kalinę?
Jest to w końcu coś innego, ja powielam swoje schematy, dziękiJedyne co mnie hamuje to, że ten róg będzie zasłonięty przez inne rośliny, patrząc z oddali. No i urwany "nagle" szpaler hortensji i miskantoów z platanowej.
AgaBoso 13:51, 07 lut 2025

Mi się bardziej podoba wersja z drzewem.

PS. Podziwiam Cię za rysunki i plany, ja bym oszalała od nadmiaru. Próbowałam i nie było to dla mnie najlepsze.