Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

olciamanolcia 17:25, 07 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co do opinii o Polar Bear to ja zasadziłam swoje po tym spisie co kiedyś Muszelka u mnie zostawiła odnośnie mojej rabaty z brzozami.

Horty wymieszane wyglądają najlepiej no ale nie zawsze pasują do stylu rabaty
Ja nigdy nie celowałam w jedną odmianę - tylko przy tarasie mam jednakowe hortki - a reszta to czysty przypadek
Fakt - najprędzej rozowieja Wim’s Red , Fraise Melba i Magical Vesuvio

Pink Diamond też mam - to ta której chorują liście

Patrycja_KG_Lu 18:54, 07 lut 2025

Ta rabata narożna ma zasłaniać placyk żwirowy za nim? Ma na niej coś cień dać wyżej niż żywopłot?
Marcin89 19:01, 07 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ta rabata narożna ma zasłaniać placyk żwirowy za nim? Ma na niej coś cień dać wyżej niż żywopłot?
Niekoniecznie ma dawać cień, ponieważ tam może być m.in. basen. Ale jak już ten cień byłby dopiero pod wieczór i wieczorem (a wówczas wszystko za domem jest w cieniu budynku i tak), a w tym rabaty planowane i placyk.

Ale jest jedna rzecz - roślinność w narożniku mogła by maskować basen, patrząc od strony domu, ulicy. Było by tak mniej na widoku (żywopłot wiadomo podrośnie za kilka lat dopiero).

Mnie tu brakuje wyższego elementu, typu drzewko (śś, magnolia), ale też żeby nie wchodziły gałęzie na ścieżkę przez rabaty. Iglak też byłby ok, ale brat nie chciał tu jodły.

Kusi mnie też trawa pampasowa tutaj. Ale nie wiem, czy jedna, czy trzy?
Angelika95 19:28, 07 lut 2025

Marcin89 napisał(a)
Tu, czyli gdzie? Platanowa?

Właściwie wszędzie....

Nie, na narożnej. Przecież ja komentuję na bieżąco
Marcin89 19:41, 07 lut 2025

Angelika95 napisał(a)

Nie, na narożnej. Przecież ja komentuję na bieżąco
Ja wiem, że na każdej z nich za dużo chcę. Dlatego jutro zarzucę pomysł
Angelika95 20:36, 07 lut 2025

A jakby trochę zmienić i:
Platanowa: tu wiem, że chciałeś jeżówki z hortensjami, więc zostawić tył, a rozplenice z rozchodnikami wywalić, zamiast tego przód zrobić z dużych plamy jeżówek, szałwii/kocimiętki (tu się waham czy obydwie czy jedna z nich) i seslerie?

Brzozowa: zostawić te cisy jak są konieczne, do nich rozplenice, przód stipa + szałwia. Te jeżówki z tyłu mi się nie widzą, bo tam chyba są za miskantem czy za hortensją to nie będzie ich widać. I ja zrobiłabym mniej rozrzucone, a więcej w grupach po kilka sztuk, żeby było widać te rośliny, ale to chyba kwestia gustu.

Tylko nigdzie nie wyszły rozplenice+rozchodniki, a to takie ładne połączenie.
Angelika95 20:37, 07 lut 2025

To może narozna rozplenice i zamiast kulek zimozielonych rozchodniki?

Tył rabat miałbyś wszędzie spójny: miskanty i hortensje, skoro różne odmiany to może pokusisz się o jednakowe ich ułożenie na każdej z rabat? A byliny by się różniły, żebyś mógł użyć wszystkich, których chcesz tylko ze na różnych rabatach.
Marcin89 09:36, 08 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
A jakby trochę zmienić i:
Platanowa: tu wiem, że chciałeś jeżówki z hortensjami, więc zostawić tył, a rozplenice z rozchodnikami wywalić, zamiast tego przód zrobić z dużych plamy jeżówek, szałwii/kocimiętki (tu się waham czy obydwie czy jedna z nich) i seslerie?

Brzozowa: zostawić te cisy jak są konieczne, do nich rozplenice, przód stipa + szałwia. Te jeżówki z tyłu mi się nie widzą, bo tam chyba są za miskantem czy za hortensją to nie będzie ich widać. I ja zrobiłabym mniej rozrzucone, a więcej w grupach po kilka sztuk, żeby było widać te rośliny, ale to chyba kwestia gustu.

Tylko nigdzie nie wyszły rozplenice+rozchodniki, a to takie ładne połączenie.
Tak naprawdę traktujemy rabaty jak czystą kartkę, gdzie wszystko można To są tylko moje wyobrażenia ogrodu, zgrane zestawy i chęć wykorzystania roślin, które zgromadziłem
Marcin89 09:41, 08 lut 2025

Angelika95 napisał(a)
To może narozna rozplenice i zamiast kulek zimozielonych rozchodniki?

Tył rabat miałbyś wszędzie spójny: miskanty i hortensje, skoro różne odmiany to może pokusisz się o jednakowe ich ułożenie na każdej z rabat? A byliny by się różniły, żebyś mógł użyć wszystkich, których chcesz tylko ze na różnych rabatach.
W sumie brzozową i kawałek narożnej z grabami trzeba traktować jako całość (przeciętą ścieżką). Może to tu dać kwitnące miskanty i cisy po całości. Ale tak rozłożyć by było nie za dużo. Wtedy uzupełnić trawami i bylinani. Dużo jeszcze główkowania mnie czeka
Marcin89 09:56, 08 lut 2025

A teraz to co chodziło mi po głowie od dawna:

Platanowa - zostawić hortensje i trawy z tyłu, a cały przód to ostnica, szałwia i kocimiętki.

Zalety:
* rośliny pasujące do stanowiska
* rabata dekoracyjna od wiosny (przód dominuje) do jesieni (tył dominuje).

Wady:
* kompozycyja rzędowa i naturalistyczna, czy to się zgra?
* mało miejsca?
* niestety wypada stąd jeżówka, bo się nie zmieści raczej

Brzozowa - jako szkielet zimozielony cisy (stożki, być może kule), zostawiamy tył z traw wyższych, kilku hortensji. Dalej niższe miskanty i jeżówki, ale w grupach i nic niczego nie zasłania. A przód to zestaw pod brzozy: rozchodniki i rozplenice Hameln, grupy seslerii.

Zalety:
* rabata atrakcyjna przez 4 pory roku, także w zimie
* mimo wszystko sporo roślin kwitnących, co lubię
* zestaw pasujący do siebie: brzozy, trawy, rozchodniki

Wady:
* trichę brakuje bylin kwitnących wiosną! No chyba, że z przodu dodam różową szałwię
* ciężkie warunki wilgotnościowe dla rozplenic

A teraz czekam na opinie