Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Patrycja_KG_Lu 16:07, 10 kwi 2025

U któregoś sprzedawcy, a raczej producenta widziałam wpis, że wysyłają jak u Ciebie przepakowane z doniczki w filię, bo starają się być bardziej ekologiczni, mniejszy ślad węglowy itp. Potem w te odzyskane doniczki ponownie sadzą na produkcji.
Marcin89 16:10, 10 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U któregoś sprzedawcy, a raczej producenta widziałam wpis, że wysyłają jak u Ciebie przepakowane z doniczki w filię, bo starają się być bardziej ekologiczni, mniejszy ślad węglowy itp. Potem w te odzyskane doniczki ponownie sadzą na produkcji.
W sumie zajrzałem do oferty, jest napisane, że roślina w balocie, wysokość 80-120 cm. Czyli napisali wszystko No i moje są przycięte, widać.
Eupraksja 17:04, 10 kwi 2025

Marcin89 napisał(a)
Jeśli dobrze pamietam, to China Pink z Li**a. Drugi rok je mam i praktycznie wszystkie zakwitły

I udało Ci się uzyskać drugi raz kwitnienie przy uprawie w donicach? Zostawiłeś je na zimę, czy wykopywałeś?
Marcin89 17:14, 10 kwi 2025

Eupraksja napisał(a)

I udało Ci się uzyskać drugi raz kwitnienie przy uprawie w donicach? Zostawiłeś je na zimę, czy wykopywałeś?
Zostały w donicach w miejscu półcienistym, bez wykopywania. Nie podlewałem ani specjalnie nie suszyłem. I tak stały do wiosny. Wtedy wznowiłem podlewanie, a one zakwitły
Marcin89 20:43, 10 kwi 2025

Mimo zimnicy posadziłem te wiśnie, żeby nie trzymać ich w folii.

W sumie mam mieszane uczucia, bo jak prosiłem, żeby były proste pnie, to wcale nie są takie proste. Za to 2 z 3 sztuk mają boczne pędy, o co też prosiłem.

Korzenie takie:

Ja to też dobry jestem. Nie popatrzyłem jej głęboko mogły rosnąć w szkółce. Dałem tak, że miejsce szczepienia jest z 10 cm nad ziemią.

Będzie trzeba coś poprostować te drzewka
Marcin89 20:48, 10 kwi 2025

Jutro lepsze foty porobię, bo nic nie widać

W ogóle posadziłem je 1,75 m od chodnika, żeby były w równej odległości do budynku. Bo ogrodzenie odjeżdża. Ale mało brakowało, by ambrowiec, jodła i wiśnie były w jednej linii, a to by sztucznie wyglądało. A zepchać je dalej na żywopłot też źle. Ah ta ciasnota ogrodu

Od siebie też są co 1,75 m. Bo w sumie każde drzewko jest na wprost okna balkonowego na dole lub górze domu.
LIDKA 22:09, 10 kwi 2025

Marcin dobrze to wyszło.

Moje drzewka tez nie za duże sadze. Rok lub dwa sie ukorzenią i pójdą w górę.

U mnie dziś nawet przyjemnie było. Zwertykulowałam 2 trawniki i dosiewki zrobiłam z kompostem.
Patrycja_KG_Lu 10:18, 11 kwi 2025

Widać sporo. Dobrze Ci wyszło z tymi oknami Też tak w sumie po części zrobiłam. Mam trzy sztuki przy trawniku na froncie i potem 4 sztukę w odstępie sporym przy oknie z jadalni, ale w tej samej linii co tamte trzy.
DariaB 10:38, 11 kwi 2025

Marcin wiśnie szybko rosną, raz dwa się ukorzenią i będą cieszyć. Też mam takie blade hiacynty, też w Lidlu kupowałam, ale moje były opisane jaki Gipsy Queen ale na pewno nimi nie są, może to ta odmiana co u ciebie. Ładny ten tulipan Też czekam na ciepełko, mam już dość zimnicy. Dużo zdrówka dla ciebie.
Marcin89 14:51, 11 kwi 2025

DariaB napisał(a)
Marcin wiśnie szybko rosną, raz dwa się ukorzenią i będą cieszyć. Też mam takie blade hiacynty, też w Lidlu kupowałam, ale moje były opisane jaki Gipsy Queen ale na pewno nimi nie są, może to ta odmiana co u ciebie. Ładny ten tulipan Też czekam na ciepełko, mam już dość zimnicy. Dużo zdrówka dla ciebie.
Zimno jest nadal, więc robota stoi. A ja już zdrowy, do pracy chodzę