Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:34, 13 paź 2025

olciamanolcia napisał(a)
A nie chcesz śliwy Trailblazer? jest bordowa kolumnowa i delikatnie sie przebarwia
Kanzany jakos nigdy do mnie nie przemawiały
Moja sasiadka ma te wisnie Royal -cudowna
osobiscie wybrałabym dwa jednakowe drzewka
Śliwy nie chcę, a poza tym lokalnie nigdzie jej nie ma. A przez neta nie chcę już drzew.

Co wy z tymi dwoma jednakowymi drzewami Zaraz mi wyjdzie, że 3 koło siebie trzeba dać haha.
Polon 22:41, 13 paź 2025

Marcin, a możesz pokazać jakieś zdjęcie z widokiem na orzech i miejsca na wiśnie?
Marcin89 22:56, 13 paź 2025

Polon napisał(a)
Marcin, a możesz pokazać jakieś zdjęcie z widokiem na orzech i miejsca na wiśnie?
Jasne, jutro zrobię. Nie mam nic sensuwnego w galerii.

Ale to miejsce ogólnie jest takie, od zjeżdżalni do warzywnika (na dole zdjęcia jest warzywnik):

Marcin89 11:43, 14 paź 2025

Gosia, tak to wygląda z salonu i tarasu. Kilka m za tym orzechem jest koniec działki.

Póki co takie foto, bo leje od rana i nie mam ochoty wychodzić z domu buu
Marcin89 13:06, 14 paź 2025

Aktualizacja:
Widok od strony domu i trawnika, lewa i prawa strona orzecha.

Miejsce na drzewo nr 1:

Miejsce na drzewo nr 2:

MagdaLenka 13:11, 14 paź 2025

Marcin, tu nie za bardzo jest nad czym dumać. Kanzan potrzebuje więcej miejsca, więc powinien być po Twojej stronie, a mniejsze drzewko po stronie brata. A w kwestii doboru gatunków, to ja jakoś nie widzę jednakowych drzew w tej części Waszej działki...
Judith 13:29, 14 paź 2025

Marcin89 napisał(a)

Wiem, ze zdjęcia nie oddają pełni kontekstu, ale na podstawie tego, co widzę (szczególnie na tym zdjęciu), to ja dałabym tylko jedno drzewo: po Twojej stronie.
Po stronie brata będzie zbyt dużo wszystkiego, w szczególności, ze orzech się jeszcze mocno rozrośnie.
EDIT: poza tym będzie symetrycznie: dwa małe drzewa i jedno duże w środku - to nie będzie wyglądać dobrze.
Marcin89 15:33, 14 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)
Marcin, tu nie za bardzo jest nad czym dumać. Kanzan potrzebuje więcej miejsca, więc powinien być po Twojej stronie, a mniejsze drzewko po stronie brata. A w kwestii doboru gatunków, to ja jakoś nie widzę jednakowych drzew w tej części Waszej działki...
W sensie nie widzisz potrzeby, żeby były jednakowe?
Marcin89 15:39, 14 paź 2025

Judith napisał(a)

Wiem, ze zdjęcia nie oddają pełni kontekstu, ale na podstawie tego, co widzę (szczególnie na tym zdjęciu), to ja dałabym tylko jedno drzewo: po Twojej stronie.
Po stronie brata będzie zbyt dużo wszystkiego, w szczególności, ze orzech się jeszcze mocno rozrośnie.
EDIT: poza tym będzie symetrycznie: dwa małe drzewa i jedno duże w środku - to nie będzie wyglądać dobrze.
Wiem o co Ci chodzi. U brata mogła by być Royal Burgundy, która rośnie bardziej strzeliście (info ze szkółki). To też dodatkowy cień nad zjeżdżalnią w południe (kiedyś, jak drzewo urośnie)

Tutaj fajnie pokazane są te drzewa i pokrój mają faktycznie inny. Takie pokroje pasowały by mi w tych planowanych miejscach.
https://www.tiktok.com/@anna.botannica/video/7497113939260640514

Symetria raczej mi nie przeszkadza. Te 3 drzewa mogą w przyszłości zbudować fajne tło (jakby mini krajobraz). Wiadomo dużo zależy od tego co pod nimi będzie. Wydaje mi się, że ta symetria to mniejszy problem niż ciasnota...
Polon 15:41, 14 paź 2025

Ta czarna szopa to już sąsiada, tak?

No to patrząc na te zdjęcia i plan z góry, u brata dałabym magnolię, którą chcesz dać za orzechem, a po Twojej stronie wiśnię 1 szt. Jeśli od placu zabaw do warzywniaka jest 12m, to biorąc pod uwagę rozmiary orzecha, na kolejne dwa drzewa i jeszcze magnolię może być ciasnawo. Szkoda chyba też magnolie za orzechem chować.
Tamto miejsce całe, wzdłuż granicy pasuje mi na nieformowany żywopłot, ale jeśli dobrze pamiętam, to nie chcesz takiego rozwiązania.

Jeśli chcesz obie wiśnie, bo po prostu chcesz, to sadz.

Jeszcze jedno - w jakim wieku są dzieci? Bo może zaplanować w mieści placu zabaw drugą wiśnię w przyszłości, jak dzieci wyrosną.