Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

MagdaLenka 16:28, 14 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
W sensie nie widzisz potrzeby, żeby były jednakowe?

Dokładnie. Wydaje mi się, że w tamtej części ogrodu pasuje bardziej swobodny styl.
Marcin89 16:32, 14 paź 2025

Polon napisał(a)
Ta czarna szopa to już sąsiada, tak?

No to patrząc na te zdjęcia i plan z góry, u brata dałabym magnolię, którą chcesz dać za orzechem, a po Twojej stronie wiśnię 1 szt. Jeśli od placu zabaw do warzywniaka jest 12m, to biorąc pod uwagę rozmiary orzecha, na kolejne dwa drzewa i jeszcze magnolię może być ciasnawo. Szkoda chyba też magnolie za orzechem chować.
Tamto miejsce całe, wzdłuż granicy pasuje mi na nieformowany żywopłot, ale jeśli dobrze pamiętam, to nie chcesz takiego rozwiązania.

Jeśli chcesz obie wiśnie, bo po prostu chcesz, to sadz.

Jeszcze jedno - w jakim wieku są dzieci? Bo może zaplanować w mieści placu zabaw drugą wiśnię w przyszłości, jak dzieci wyrosną.
Tak, szopka u sąsiada. Magnolia faktycznie mogła by być lepiej wyeksponowana, ale w czasie sezonu niczym się nie wyróżnia, a dobrze się wtopi w nieformowany żywopłot.

Tak właściwie chciałem tu nieformowany żywopłot z krzewów. Dobrzucić trochę traw i bylin. Teraz zrodził się pomysł tych drzew. Nie widzę tutaj miejsca na kolejne thuje. One okalać mają jedynie plac zabaw. W warzywa też nie dam.

Drzewo w placu zabaw odpada. A już przy placu może być.
Polon 19:45, 14 paź 2025

O magnoli czytałam, że powinna być w pewnej odległości od innych drzew czy krzewów, więc jako element żywopłotu może się nie sprawdzić.
Drzewo w placu zabaw miałam na myśli, że jak już placu zabaw nie będzie.

Thuje jednak korzenie szeroko i płytko mają, więc sąsiedztwo musi to uwzględniać. Też przy warzywniku bym nie dała.

Coś mi się widzi, że w sprawie wiśni już zdecydowałeś . Jak Cię będą denerwować, to będziesz myśleć co zrobić.
Marcin89 19:58, 14 paź 2025

Polon napisał(a)
O magnoli czytałam, że powinna być w pewnej odległości od innych drzew czy krzewów, więc jako element żywopłotu może się nie sprawdzić.
Drzewo w placu zabaw miałam na myśli, że jak już placu zabaw nie będzie.

Thuje jednak korzenie szeroko i płytko mają, więc sąsiedztwo musi to uwzględniać. Też przy warzywniku bym nie dała.

Coś mi się widzi, że w sprawie wiśni już zdecydowałeś . Jak Cię będą denerwować, to będziesz myśleć co zrobić.
No ja nawet myślałem o drzewie blisko huśtawki, jako parasol przed słońcem. Ale ciężko znaleźć takie miejsce i musiało by być wysoko zaszczepione, by kolizji nie było

W sumie ta magnolia to ma być na jesień przesadzona. Trzeba pomyśleć jeszcze sto razy... coś w terenie porozkładać.

Wiśnie póki co zarezerwowane do soboty. Jak ich nie wezmę, to nic się nie stanie.
Agatorek 20:37, 14 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Śliwy nie chcę, a poza tym lokalnie nigdzie jej nie ma. A przez neta nie chcę już drzew.

Co wy z tymi dwoma jednakowymi drzewami Zaraz mi wyjdzie, że 3 koło siebie trzeba dać haha.

Nic nie trzeba. Jeśli widzisz tam i kanzana i royal burgundy, to posadź obie odmiany.

Ja mam powtórzone drzewa w kilku miejscach. Ale u mnie to i teren jest spory . Reszta to pojedyncze odmiany.

Minusem tego jest to, że jak jedno drzew ze „szpaleru” wypadnie, to trudno je zastąpić takim samym egzemplarzem (jeśli chodzi o wielkość, no i cenę, bo duże drzewa są dużo droższe od młodszych).
LIDKA 20:39, 14 paź 2025

Mnie się pomysł na te Twoje drzewa podoba. Dobrze przesłonią dom w oddali. Jeśli to mają być wiśnie to będą kwiaty wiosną, kolor latem i jesienią. Ten orzech też ładny ma kształt i tam pasuje.
LIDKA 20:44, 14 paź 2025

Bardzo tu ładne widoki.
Jeszcze bym podkrzesała koronę orzechowo żeby była nieco powyżej suszarki. Ale to ja i nie musisz mnie słuchać
Marcin89 21:12, 14 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Mnie się pomysł na te Twoje drzewa podoba. Dobrze przesłonią dom w oddali. Jeśli to mają być wiśnie to będą kwiaty wiosną, kolor latem i jesienią. Ten orzech też ładny ma kształt i tam pasuje.
I jeszcze wiśnie zakwitną razem, co będzie fajne akurat Może ze zdjęć nie widać, ale tam nie jest tak ciasno za orzechem. Bo zmieści się trawnik 10 m szeroki i jeszcze rabata do 2,5 m głębokości. Jednak zdjęcia to tylko zdjęcia, a ja ich nie umiem robić
Marcin89 21:16, 14 paź 2025

LIDKA napisał(a)

Bardzo tu ładne widoki.
Jeszcze bym podkrzesała koronę orzechowo żeby była nieco powyżej suszarki. Ale to ja i nie musisz mnie słuchać
Wiesz, że jak zostaliśmy właścicielami działki, to orzech leżał na ziemi. Teraz średnio bym chciał go ciąć mocno, bo źle to znosi. Ale i tak drobne gałęzie ucinam Po przymrozku w 2024 roku dostał masę pędów rosnycych w dół, pewnie z uśpionych pąków.

Teraz ten orzech tak smętnie wygląda, bo jesień go dopadła.

No i jeszcze jedno. Śliwa z prawej orzecha będzie prawdopodobnie wycięta, zrobi mi miejsce na Kanzana hehe A tak poważnie - drzewo choruje, a jego gałęzie są po mojej stronie. Za chwilę już nie będą. Na pewno nowe drzewo przesłoni w przyszłości widoczny w tle dom.
Polon 22:24, 14 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
I jeszcze wiśnie zakwitną razem, co będzie fajne akurat Może ze zdjęć nie widać, ale tam nie jest tak ciasno za orzechem. Bo zmieści się trawnik 10 m szeroki i jeszcze rabata do 2,5 m głębokości. Jednak zdjęcia to tylko zdjęcia, a ja ich nie umiem robić

Zdjęcia bardzo dobre

Wiśnie bierz dwie, będziesz zadowolony i na pewno będzie ładnie