Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Judith 17:51, 25 paź 2025

Marcin89 napisał(a)
Drzewko będzie blisko granicy, wiem o tym. Ale chciałem by było w osi widokowej z tarasu brata, na wprost "przerwy" w rabacie. Bo normalnie bym dalej dał

Nie wiedziałem, że masz tak blisko brzegu te śliwy. 20 cm to wydaje się nic

Odległość drzewa od granicy regulują też przepisy. Lepiej się ich trzymać i uniknąć ewentualnych konfliktów z sąsiadami.

Z kolei odległość od brzegu rabaty to - tak jak mówiłam - rzecz bez znaczenia. Teraz sobie uświadamiam, że większość drzew, które włączyłam w rabaty jest w bardzo bliskiej odległości od ich krawędzi. Nawet dęby - możesz zobaczyć na dzisiejszych zdjęciach .
MagdaLenka 18:36, 25 paź 2025

Judith napisał(a)

Odległość drzewa od granicy regulują też przepisy.

Judith, a możesz podesłać jakiegoś linka do tych przepisów, bo ja nic nie znalazłam.
Judith 18:58, 25 paź 2025

MagdaLenka napisał(a)

Judith, a możesz podesłać jakiegoś linka do tych przepisów, bo ja nic nie znalazłam.

Konkretne odległości może (ale nie musi) zawierać plan zagospodarowania przestrzennego lub - ogólniej - inne miejscowe przepisy.
Natomiast Kodeks Cywilny w art. 150 stanowi, że „Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu”. Może to zrobić, jeśli sąsiad zlekceważy wcześniejsze żądanie w tej sprawie.
Podsumowując - zważywszy potencjalne przyszłe problemy, lepiej zawczasu ich uniknąć .
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-150
Marcin89 19:06, 25 paź 2025

Judith napisał(a)

Konkretne odległości może (ale nie musi) zawierać plan zagospodarowania przestrzennego.
Natomiast Kodeks Cywilny w art. 150 stanowi, że „Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu”. Może to zrobić, jeśli sąsiad zlekceważy wcześniejsze żądanie w tej sprawie.
Podsumowując - zważywszy potencjalne przyszłe problemy, lepiej zawczasu ich uniknąć .
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-cywilny-16785996/art-150
Trochę mnie uspokoiłaś, bo te zasady znam akurat. Miałem teraz sytuację z gałęziami śliwy, które były po mojej stronie i nisko. Poinformowałem oczywiście sąsiada o kolizji z ogrodzeniem i okazało się, że drzewo będzie usunięte.

Dlatego nie chcę żeby moje gałęzie szły zbyt daleko. Może się zmieszczę jakoś

Podobnie jest z budynkiem gospodarczym na granicy. Wyczytałem, że ja muszę dbać o jego stan techniczny (po stronie sąsiada także), a wszelkie prace remontowe muszą być uzgodnione (wejście na sąsiada posesję). W razie odmowy jest postępowanie administracyjne i nakaz udostępnienia posesji w celu remontu. Oczywiście w zakresie i terminie zapisanym w decyzji.
Marcin89 19:30, 25 paź 2025

Plan na dziś to było wylanie posadzki z betonu w najmniejszym pomieszczeniu w gospodarczym. Schodek wylany był w tygodniu

Po obiedzie wygrabiłem trochę liści i wziąłem się za obsadzanie ścieżki. Nie do końca spontanicznie, bo jeden rysunek był na brudno.

Zdjęć nie nam, bo mi się pamięć w telefonie zapchała. A i tak nie zdążyłem wszystkiego posadzić.

Ścieżka ma szerokość 180 cm, a 110 cm zostawiłem na swobodne przejście, reszta to rośliny.

Ostatecznie nie dałem tu funkii, tawułki japońskiej i nowej hakone Allgold.

Zmieściły się za to 4 odmiany zawilców jesiennych, hakonechloa Strip It Rich i tiarella Pink Skyrocket. Chyba ograniczenie gatunków wyjdzie na dobre
Marcin89 17:25, 26 paź 2025

To już 3 z rzędu niedziela z pracami ogrodowymi, ups Ale w sumie dobrze zrobiłem, bo teraz wieje jeszcze mocniej i pada deszcz. Kolejne dni też z deszczem.

Dokończona ścieżka, przeplatają się grupy roślin sadzonych po 3 sztuki (zawilce, tiarelle i hakone).

Potem podzieliłem sadzonki hakone Allgold, wsadziłem jednego bodziszka i zakopałem kilka donic.

Na końcu było sadzenie wiśni. Zdążyłem wbić paliki i przywiązać pnie (straszny wiatr u mnie). Zdjęć niestety brak.

Pierwszy raz widzę, by woda u mnie stała. Cały dołek wypełniony i nie wsiąka. Dziwne

Najładniejszy jest zawilec Mont Rose
Marcin89 17:29, 26 paź 2025

Amanogawy zaczynają się przebarwiać:
Patrycja_KG_Lu 19:22, 26 paź 2025

U mnie Amanogawy już całkowicie wybarwione sporo podziałałeś. Ja zamiast wykorzystać okienko pogodowe to wycieczki ogródkowe robię.
Marcin89 19:32, 26 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie Amanogawy już całkowicie wybarwione sporo podziałałeś. Ja zamiast wykorzystać okienko pogodowe to wycieczki ogródkowe robię.
Faktycznie trochę się udało zrobić. Z tych grubszych tematów na jesień, to sadzenie thuji, malowanie gospodarczego (wcześniej naprawa dachu), wymiana rynien. No i teraz wylanie posadzki, sadzenie bluszczu i zawilców, na końcu 2 drzewka.

Odpuszczę raczej robienie ścieżki z płyt i grysu i docinanie ekobordów.

Przesadzę jeszcze magnolię, ale przydał by się porządny plan rabaty

Zastanawiam się nad siewem trawnika w dwóch miejscach. Niby dużo roboty nie ma, ale kiedy. Po pracy już będzie ciemno, a w sobotę święto.
Marcin89 19:33, 26 paź 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
A gdzie byłaś?