Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 21:05, 09 mar 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Takie rudawe przebarwienia lub blaknięcie na cisach, dla niektórych odmian są cechą charakterystyczną. Może też być tak, że są to przebarwienia pomrozowe związane z silnym, zimnym wiatrem lub bardzo niskimi temperaturami (a takowe występowały tej zimy często).
Zalania nie podejrzewam; raczej obstawiałabym suszę fizjologiczną. Cisy są młodziutkie, a ich korzenie nie sięgają głęboko. Są zimozielone, więc zimą też pobierają składniki pokarmowe z gleby. A że gleba była zmarznięta, to z tym poborem mogło być krucho.
Z obcinaniem gałązek się nie spiesz. Zrób tym cisom najpierw dożywianie dolistne. Najlepszy będzie oprysk z chelatu żelaza i zwykłego Florovitu (uniwersalnego). Na 10 l wody po 2 cm w szklance każdego z tych środków. Zabieg powtarzaj co 7-10 dni aż do czasu, kiedy zauważysz zmianę wybarwienia na zieloną.
PS. Dziękuję za życzenia. Kwiatuszki w doniczkach są urocze. Aż buzia się do nich śmieje.
PS 2. Dopiero po wklejeniu postu zauważyłam to, co wstawiła Patrycja. Sztuczna inteligencja stanęła na wysokości zadania.
Kolejny głos za uszkodzeniami mrozowymi. No jest tu dużo racji.

Cieszę się, że kwiatuszki się podobają
Marcin89 21:06, 09 mar 2026

Kordina napisał(a)
Marcinie - dziękuję za życzenia ale wiesz, niezależnie od święta, płci, to ja Ci też życzę wszystkiego co najlepsze w życiu i ogrodzie tym bardziej, ze podobno Dzień Mężczyzn jest jutro czyli 10 marca
A dziękuję Ci bardzo
Marcin89 21:28, 09 mar 2026

Na podsumowanie rozważań o cisach.

Jeśli chodzi o cisy pospolite z tyłu ogrodu i 3 sztuki na froncie, to jestem niemalże pewny, że to uszkodzenia mrozowe. To były sadzonki z gołym korzeniem, ich pierwsza zima i to dość ostra (jak nigdy u mnie). No i podpowiedź od AI też pasuje.

Jeśli chodzi o żywopłot na froncie to nie do końca jestem pewny, że to uszkodzenia mrozowe. Po pierwszej zimie cisy miały gorszy kolor, ale potem wróciły do zielonego. Po tej zimie jest gorzej. A tak naprawdę zaczęło się to w sierpniu/wrześniu. To może być wpływ przeciągu od zachodniej strony (od ogrodzenia) i wpływ słońca i nagrzanej kostki brukowej. Tu faktycznie cisy za skrzynką elektryczną i silnikiem bramy są najładniejsze (to samo podpowiada AI). Dodatkowo ta sytuacja z sierpnia chyba - okropny upał i wiatr. Wtedy cisy mogły porządnie oberwać. Rozplenice w jeden dzień były jak siano.

Jedyne co mi nie pasuje do tego scenariusza to zahamowany wzrost pędów. Jakby wypuściły miotełki w czerwcu i nie urosły. I to jest najbardziej widoczne u tych zrudziałych sztuk. Te objawy pasują do przenawożenia fosforem, którego jest za dużo w glebie i hamuje pobieranie innych składników. A przy sadzeniu w mieszańce ziemi był superfosfat wzbogacony z Ca. Czyli wtedy moja wina. Ale jak to sprawdzić hmmm...
LIDKA 22:01, 09 mar 2026

Marcin nigdy nie daje się nawozu przy sadzeniu. Dotyczy to wszystkich roślin.
Ewentualnie obornik ale tak by nie dotykał korzeni.

Te cisy co podejrzewasz o przefosforowanie to chyba możesz parę razy podlać porządnie to może nawóz się wyplucze trochę.

Albo wykopać i wymienić ziemię. Toszka kazały rowy kopać pod cisowe żywopłoty i glebę im porządną naszykować.

Marcin89 22:17, 09 mar 2026

LIDKA napisał(a)
Marcin nigdy nie daje się nawozu przy sadzeniu. Dotyczy to wszystkich roślin.
Ewentualnie obornik ale tak by nie dotykał korzeni.

Te cisy co podejrzewasz o przefosforowanie to chyba możesz parę razy podlać porządnie to może nawóz się wyplucze trochę.

Albo wykopać i wymienić ziemię. Toszka kazały rowy kopać pod cisowe żywopłoty i glebę im porządną naszykować.

No szykowałem na podstawie rad z Ogrodowiska. Rowów nie kopałem, to fakt. Ale dołki były spore

No właśnie czytałem, że fosfor można dać, bo jego jest mało w glebie, a niedobory ciężko potem uzupełnić. Jak coś mylę, można mnie poprawić

Nawet nie wiesz jak żałuję. Choć te drugie cisy też dostały i nie są rude.
Marcin89 22:39, 09 mar 2026

A z dobrych wiadomości, wstępnie zaakceptowana śś Lamarcka między tarasami. Zapomniałem oczywiście o samych jeżówkach, czy hortensji bukietowej. Jodła, czy klon też mi średnio leżą.To za sprawą wizualizacji od AI

MagdaLenka 22:49, 09 mar 2026

Wizualizacja super!
A nie połamie jej śnieg z dachu?