Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 10:08, 19 mar 2026

Wstawiam listę pomidorów na sezon 2026

Siew pomidorów 15-18.03.2026
15.03. - nr 27 (odmiana Cerise od bratanka, sam kupił)
17.03. - nr 1-10
18.03. - nr 11-32 (bez nr 27)

Odmiany
1. Honey Moon F1
2. Pink King F1
3. Pineapple F1
4. Cuor Di Bue
5. Or Pera D'Abruzzo
6. Marmande
7. Zorza Toruńska
8. Jantar
9. Zlatava
10. Noire Di Creme
11. Yellowstone
12. Krakus
13. Betalux
14. Beefsteak
15. Oxheart
16. Tigerella
17. Costoluto Fiorentino
18. Malinowy Ożarowski
19. Gargamel +
20. Dwarf Beauty King +
21. Alice'Dream +
22. Stara Babcina Malinówka
23. Aussie
24. Kardynal
25. Kosovo
26. Supernova
27. Cerise
28. Cytrynek Groniasty
29. Sweetbaby
30. Black Cherry
31. Koralik
32. Pokusa

Zmęczyłem się samym pisaniem
Lista potrzebna w razie zaginięcia kartki z odmianami. Plusem oznaczony wysiew nasion z własnego zbioru
Polon 10:55, 19 mar 2026

Niezła lista

Jest tych odmian na rynku, że szok. Sprawdziłam z moją listą, to tylko trzy odmiany się pokrywają, a mam też trochę

Ja planuję siać pod koniec miesiąca - już się boję
Patrycja_KG_Lu 14:35, 19 mar 2026

Ciekawa jestem Waszych min, jakbym Wam powiedziała, ile odmian pomidorów jest już na świecie…

Na jednym z forów, na którym bywam (bardziej „warzywnym” niż ozdobnym), użytkownicy prowadzą swoją bazę odmian w excelu - takich, które mają u siebie w nasionach. I uwaga: w samej kategorii dużych i średnich jest aż 1266 odmian, koktajlowych i drobnoowocowych 385, a do tego osobne zakładki na krzyżówki forumowiczów, dwarfy, mikrodwarfy itd. Wybór odmian co roku to tam naprawdę test dla silnej psychiki ;]

A to przecież tylko wycinek.
Szacuje się, że na świecie istnieje kilkanaście tysięcy odmian pomidora, a niektóre źródła (szczególnie kolekcjonerskie) mówią nawet o 20–30 tysiącach, jeśli doliczyć stare heirloomy i amatorskie krzyżówki.

W Europie też jest tego ogrom - tysiące odmian, choć mniej się o nich mówi, bo sporo funkcjonuje lokalnie (Włochy, Hiszpania, Bałkany mają swoje perełki, często znane tylko regionalnie).

Są też konkretne bazy, które próbują to ogarnąć:
- Seed Savers Exchange (USA) - jedna z największych kolekcji odmian tradycyjnych,
- GRIN (USA) – bank genów z dostępem do tysięcy odmian,
- europejskie banki genów i kolekcje (np. we Włoszech czy Francji),
- no i takie oddolne bazy jak właśnie fora czy prywatne kolekcje - często bardziej „żywe” niż oficjalne katalogi.

Tak że jak masz listę i tylko trzy odmiany się pokrywają… to ja bym powiedziała, że jesteś dopiero na rozgrzewce

A co do siania - najgorzej to wejść do świata pomidorów z myślą „wezmę kilka odmian”.
Rok później masz 40. Kolejny sezon: 100+. A potem zaczynasz tłumaczyć znajomym, że „to jeszcze nie kolekcja, to dopiero selekcja”.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Polon 14:53, 19 mar 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

A co do siania - najgorzej to wejść do świata pomidorów z myślą „wezmę kilka odmian”.
Rok później masz 40. Kolejny sezon: 100+. A potem zaczynasz tłumaczyć znajomym, że „to jeszcze nie kolekcja, to dopiero selekcja”.

Ha, no to pamiętasz może, że się zarzekałam, że siać nie będę bo mi sianie nie wychodzi?
To w tym roku mam … 45 odmian
Postanowiłam wysiewać po 1 szt, żeby nie musieć wybierać, co wzejdzie to będzie, inne za rok
Marcin89 16:31, 19 mar 2026

Nawet nie chcę myśleć ile jest odmian. Ale Patrycja napisała, więc jest już wiadomo

Patrycja, dużo mamy wspólnych odmian? Chyba nie. Pomijam te podarowane od Ciebie, bo wiadomo, że je miałaś lub masz nadal

Gosia, które nam się powtarzają? Moje nowości to nr 1-10 i potem jeszcze kilka koktajlowych nowych.

Jako ciekawostka:
Moje odmiany F1 Honey Moon i Pink King miały po 7 nasion w torebce. Ale odmiana Pineapple miała bardzo dużo nasion, tyle co inne pomidory zwykle. Cenowo wówczas wychodzi dobrze w stosunku do tych drogich F1.
Marcin89 16:39, 19 mar 2026

Na Dolnym Śląsku pogoda nadal wiosenna. Kwitną już forsycje. Zauważyłem, że śliwa Pissardii u sąsiadów nabrała już różowego koloru.

Najbardziej zaskoczyły mnie otwierające się pąki magnolii na froncie To będzie jej pierwsze kwitnienie. Całe 5 kwiatów tfu tfu.
Polon 16:54, 19 mar 2026

Źle policzyłam, 5 powtórrek, prawie same “zwyklaki”. Poza Starą Babciną Malinówką i Aussi mam jeszcze Malinowy Ożarowski, Cytrynek Groniasty i Batalux.

Pewnie wstawię u siebie te co wysieję, ale to pewnie za tydzień lub dwa, jak już w końcu wysieję
Marcin89 17:29, 19 mar 2026

Polon napisał(a)
Źle policzyłam, 5 powtórrek, prawie same “zwyklaki”. Poza Starą Babciną Malinówką i Aussi mam jeszcze Malinowy Ożarowski, Cytrynek Groniasty i Batalux.

Pewnie wstawię u siebie te co wysieję, ale to pewnie za tydzień lub dwa, jak już w końcu wysieję
Też mi się opóźniło w tym roku. Nic nie szkodzi przecież (no chyba, że szkodzi - tylko 2 odmiany papryki wykiełkowały).

Z wymienionych hitem jest Cytrynek Groniasty. Smakuje każdemu i można jest jak cukierki