Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 18:22, 08 mar 2026

Wstawiam zdjęcie cisów z żywopłotu na froncie. Mam odczucie, że odzyskują kolor. Za jakiś czas zrobię takie samo ujęcie, żeby porównać. Tu wiadomo jest jakiś głębszy problem.

A tutaj cisy z rabaty brzozowej. Co im jest?

Angelika95 20:16, 08 mar 2026

Dziękujemy za życzenia
Wafel 20:44, 08 mar 2026

Marcin, obejrzałeś pod kątem misecznika te cisy? Jak przygotowałeś glebę pod te cisy? Te gałązki chore bym wycięła wszystkie, bo i tak kolor im nie wróci. Niektórzy cieniują młode cisy, może miały problem z suszą po posadzeniu?

Dziękuję za życzenia
TAR 20:56, 08 mar 2026

Moje tak wygladaja na sloncu ale zalane woda, bo gleba za scisla.
Inne posadzone w piachu za to cienistym wygladaja sto razy lepiej
Wafel 21:19, 08 mar 2026

Może za głęboko posadzone, podobno są na to wrażliwe, korzeniom brakuje powietrza? Moje cisy mają sporo korzeni płytko pod ziemią, trafiam na nie przy sadzeniu innych bylin. Tak czy siak wytnij te chore gałązki, bo one się nie przebarwią z powrotem na zielono jak niektóre tuje
Wafel 21:21, 08 mar 2026

Jak to nie miseczniki lub larwy opuchlaków to właściwie powinny się zregenerować jeśli są odpowiednio nawodnione, ale nie zalewane.
Judith 21:23, 08 mar 2026

Cisy wiosną często tak wyglądają. Trza podsypać dolomitem i będzie git.
Wafel 21:31, 08 mar 2026

U mnie jeszcze nigdy tak nie wyglądały. Przy misecznikach też nie są rude a bardziej wyblakłe, jakby igły bielały. Sama jestem ciekawa co z nimi nie tak.
Marcin89 21:32, 08 mar 2026

Wafel napisał(a)
Marcin, obejrzałeś pod kątem misecznika te cisy? Jak przygotowałeś glebę pod te cisy? Te gałązki chore bym wycięła wszystkie, bo i tak kolor im nie wróci. Niektórzy cieniują młode cisy, może miały problem z suszą po posadzeniu?

Dziękuję za życzenia
Oglądałem i nigdy nic nie znalazłem. Do tego były kiedyś posty o tym żywopłocie, gdzie rozkminialiśmy wspólnie różne przyczyny. Mam kilka podejrzeń i nie wiem jak to ugryźć Mówię tu o żywopłocie tym koło ogrodzenia.

Na jesień zauważyłem brak młodych przyrostów i rudzenie. Dawałem nawóz jesienny w razie w.

Potem 2 sztuki podniosłem wyżej testowo i one wyglądają najgorzej.

Tak czy siak odmiana lekko brązowieje na zimę. Tak było rok temu. Potem kolor wrócił. No teraz to co innego jest - rude.

Kwestia sadzenia - najlepsze podłoże jakie dawałem w całym ogrodzie. Sadzone 30 września 2024 roku, czyli w chłodzie. Potem bardzo pilnowałem podlewania. Kwestia słońca - nie były cieniowane. Jedna przesłanka jest w tym kierunku. W sierpniu 2025 roku przyszedł upał i silny wiatr. Rozplenice i hortensje mi siadły. Ledwo uratowałem. Wówczas szybko podlałem te cisy też. Od tego momentu mogły zacząć rudzieć, ale pewności nie mam. Kolejny krok to był nawóz jesienny. A to już pisałem.

Jeszcze jedno: mam glebę piaszczystą, aż trudno uwierzyć w zalanie.

Marcin89 21:34, 08 mar 2026

Wafel napisał(a)
U mnie jeszcze nigdy tak nie wyglądały. Przy misecznikach też nie są rude a bardziej wyblakłe, jakby igły bielały. Sama jestem ciekawa co z nimi nie tak.
Miałem odpisać jeszcze na kolejne wiadomości, ale w sumie zawarłem wszystko w poście przed chwilą.

Kwestia pH też była rozważana.