Dziękuję, bardzo miło się to czyta Spójne w miarę są, choć ta nowa będzie inna. Robię rabaty bylinowo-trawiaste. Potem brakuje mi krzewów i zimozielonych roślin. A z drugiej strony muszę dać czas na urosnięcie np. cisom, żywoplotowi grabowemu i drzewom. Z czasem zbudują strukturę ogrodu
Świdośliwa miała dwa pnie i jeden z nich miał brzuszek do środka. Próbowałem zobaczyć, czy to nie dwie rośliny i rozłamałem, ups. Kiedyś Wam pokażę o co mi chodzi. A ogólnie będę mógł rozgiąć na boki 3 pędy i będzie fajny pokrój
Edit:
Ja sam nie widzę różnicy na tych zdjęciach, ale serio jest. Po prawej zamiast jednego miskanta są trzy, dwie szałwie przeniesione, a na środku doszła śś.
Wiesz, że taki był pomysł na klona już rok temu? Tylko, że przesadziłem latem i zmarniały liście, wtedy zabrałem go do półcienia.
Mam wybierać właśnie doniczki na schody i taras. Żeby były gotowe przed zakupem roślin sezonowych. A nie jak co roku rośliny kupione, a doniczki stare lub za małe
A pasowały by z klonem dwie mini budleje? Róż i fiolet? Czy może budleje połączyć z roślinami balkonowymi/tarasowymi?
Na tych żurawkach mi tak nie zależy, bo za darmo je pozyskałem. Jedynie to ile pracy było z sadzonkowaniem Myślę o wąskim pasie lawendy by oddzielić warzywnik od nowego trawnika, zamiast borówek i truskawek. Borówki tu nie dają rady (podobno nie lubią się z orzechem).
Nawet nie wiecie jak mnie cieszy usuwanie roślin z rozmnażalnika (warzywnika). Jakbym nową ziemię nabył
Pas lawendy dobry pomysł. Tylko żeby woda się na nią z nawodnienia nie lała. Budleje mają spore korzenie i jeśli chcesz do donic to nic bym im nie dodawała.
Wywaliłem kiedyś moje duże zwykle budlejki ale te małe są fajne. Może w sezonie się skuszę.
Ja te wkłady wywalam. Wierce dziurki, używam podstawek. Całe zapełniam ziemią. Mam te wysokie odwrócone stożki 30 cm średnicy. Hortensje rosną w nich po 3-4 lata. Dobrze dają radę bo czasemm zasilam, mam też róże testowo, Hakonke, carexy.mięte. z powodu usytuowania tarasu tylko donice dają mi szansę na jakieś kwiaty na tarasie.przed domem mam donice kwadratowe ok 40 cm. Te są fajne i rosną w nich Anabelle ruby i też im chyba dobrze bo widzę że się mocno zagęsściły.
Mam też tujki i buka w donicy. I róze pnącą.
Ło matko ile ja ich mam.