Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 07:15, 12 kwi 2026

Narsilia napisał(a)
No podziwiam za upór i pracę ciężka , naprawdę jesteś dla siebie zbyt surowy i wymagający naprawdę z opisów tworzysz idealne rabaty bardzo spójne i przemyślane
Dziękuję, bardzo miło się to czyta Spójne w miarę są, choć ta nowa będzie inna. Robię rabaty bylinowo-trawiaste. Potem brakuje mi krzewów i zimozielonych roślin. A z drugiej strony muszę dać czas na urosnięcie np. cisom, żywoplotowi grabowemu i drzewom. Z czasem zbudują strukturę ogrodu
mrokasia 08:54, 12 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
Tu jeszcze można, ale jedyna opcja to pas żurawek po całości, a to by źle wyglądało

Coś wymyślę może, bo zostały mi jeszcze:
1 thuja Smaragd, 1 cis Groenland
3 sosny kosodrzewiny
Kilkanaście sztuk lawendy
2 mini budleje
Kilka słabych hakone
Sadzonki powojnika i jeszcze paru roślin...

Aa jeszcze ten klon palmowy Atropurpureum

Nowa rabata?
Marcin89 08:55, 12 kwi 2026

Mała metamorfoza, choć ciężko dostrzec zmiany.

Było (wiosna 2025):

Jest dziś:

Jeszcze z bliska:

Świdośliwa miała dwa pnie i jeden z nich miał brzuszek do środka. Próbowałem zobaczyć, czy to nie dwie rośliny i rozłamałem, ups. Kiedyś Wam pokażę o co mi chodzi. A ogólnie będę mógł rozgiąć na boki 3 pędy i będzie fajny pokrój

Edit:
Ja sam nie widzę różnicy na tych zdjęciach, ale serio jest. Po prawej zamiast jednego miskanta są trzy, dwie szałwie przeniesione, a na środku doszła śś.
LIDKA 09:11, 12 kwi 2026

Marcin klona do ładnej donicy wsadź. Postaw na tarasie. Będzie ładną ozdobą.

Żurawki możesz posadzić na obwódce sekwencjami z czymś łącząc.

Na resztę nie mam pomysłu.
Marcin89 09:32, 12 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Marcin klona do ładnej donicy wsadź. Postaw na tarasie. Będzie ładną ozdobą.

Żurawki możesz posadzić na obwódce sekwencjami z czymś łącząc.

Na resztę nie mam pomysłu.
Wiesz, że taki był pomysł na klona już rok temu? Tylko, że przesadziłem latem i zmarniały liście, wtedy zabrałem go do półcienia.

Mam wybierać właśnie doniczki na schody i taras. Żeby były gotowe przed zakupem roślin sezonowych. A nie jak co roku rośliny kupione, a doniczki stare lub za małe

A pasowały by z klonem dwie mini budleje? Róż i fiolet? Czy może budleje połączyć z roślinami balkonowymi/tarasowymi?

Na tych żurawkach mi tak nie zależy, bo za darmo je pozyskałem. Jedynie to ile pracy było z sadzonkowaniem Myślę o wąskim pasie lawendy by oddzielić warzywnik od nowego trawnika, zamiast borówek i truskawek. Borówki tu nie dają rady (podobno nie lubią się z orzechem).

Nawet nie wiecie jak mnie cieszy usuwanie roślin z rozmnażalnika (warzywnika). Jakbym nową ziemię nabył
LIDKA 09:42, 12 kwi 2026

Pas lawendy dobry pomysł. Tylko żeby woda się na nią z nawodnienia nie lała. Budleje mają spore korzenie i jeśli chcesz do donic to nic bym im nie dodawała.
Wywaliłem kiedyś moje duże zwykle budlejki ale te małe są fajne. Może w sezonie się skuszę.
LIDKA 09:45, 12 kwi 2026

Jakiś pomysł na doniczki masz? Ja mam zwykle plastyki i już chyba tak zostanie. Spore są ale sama daje radę z przenoszeniem itd.
Marcin89 09:50, 12 kwi 2026

LIDKA napisał(a)
Pas lawendy dobry pomysł. Tylko żeby woda się na nią z nawodnienia nie lała. Budleje mają spore korzenie i jeśli chcesz do donic to nic bym im nie dodawała.
Wywaliłem kiedyś moje duże zwykle budlejki ale te małe są fajne. Może w sezonie się skuszę.
To może i racja, klon z czymś fajnym w nogach, a budleje w niskich donicach same. Zawsze można wtedy przestawiać

Doniczki plastikowe zapewne, z tymi wkładami w środku. Będę szukać w sieciówkach, w necie, a potem w Mrówce u nas.
LIDKA 10:00, 12 kwi 2026

Marcin89 napisał(a)
To może i racja, klon z czymś fajnym w nogach, a budleje w niskich donicach same. Zawsze można wtedy przestawiać

Doniczki plastikowe zapewne, z tymi wkładami w środku. Będę szukać w sieciówkach, w necie, a potem w Mrówce u nas.

Ja te wkłady wywalam. Wierce dziurki, używam podstawek. Całe zapełniam ziemią. Mam te wysokie odwrócone stożki 30 cm średnicy. Hortensje rosną w nich po 3-4 lata. Dobrze dają radę bo czasemm zasilam, mam też róże testowo, Hakonke, carexy.mięte. z powodu usytuowania tarasu tylko donice dają mi szansę na jakieś kwiaty na tarasie.przed domem mam donice kwadratowe ok 40 cm. Te są fajne i rosną w nich Anabelle ruby i też im chyba dobrze bo widzę że się mocno zagęsściły.
Mam też tujki i buka w donicy. I róze pnącą.
Ło matko ile ja ich mam.
Marcin89 13:44, 12 kwi 2026

Kupiłem Pinivit, żeby zasilić thuje i cisy w żywopłocie. Czytam, że to nawóz do oprysku jest...

Można go użyć do podlewania? Oczywiście polewał bym też po igłach.