Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Kordina 23:29, 23 kwi 2026

Front robót obszerny, kiedy Ty to wszystko ogarnąłeś? Podoba mi się również placyk dla dzieci. Patrzę, ze pod border dajesz paski folii, dobry sposób, nie wpadłam na to.
MartaCho 07:50, 24 kwi 2026

Super Marcin, ależ napracowane! Rabata będzie na pewno piękna, jak tylko wszystko podrośnie- będzie na bogato
Fajnie tyle własnych dobroci mieć! Smacznego!
Marcin89 07:52, 24 kwi 2026

Polon napisał(a)
Jest co jeść

Moje rzodkiewki dopiero wychodzą, ale u mnie w gruncie i do tego zapomniałam podlewać

Ja sieję rzodkiewki po ziarenku i nie przerywam.
Truskawki wypasione, moje marniaste, ale kwiatki jakieś tam są.

Szyszunie cudne
W gruncie też posiałem rzodkiewki i małe są jeszcze. Dostałem kiedyś nasiona w dużej ilości, to korzystam

Truskawkom obcinałem liście po zimie i teraz takie zdrowe, świeże urosły.
Marcin89 07:56, 24 kwi 2026

Kordina napisał(a)
Front robót obszerny, kiedy Ty to wszystko ogarnąłeś? Podoba mi się również placyk dla dzieci. Patrzę, ze pod border dajesz paski folii, dobry sposób, nie wpadłam na to.
No prace trwają od marca buhaha. Tak, pod border ta plastikowa mata. Dziś nałożymy na zakładkę cały środek. Tak żeby piach nie mieszał się z gruntem.
Marcin89 07:59, 24 kwi 2026

MartaCho napisał(a)
Super Marcin, ależ napracowane! Rabata będzie na pewno piękna, jak tylko wszystko podrośnie- będzie na bogato
Fajnie tyle własnych dobroci mieć! Smacznego!
Dziękuję Marta Rabata będzie ciut inna niż dotychczasowe. Ale nadal bez rzędów, tylko sadzenie "trójkami". Wydaje mi się, że przez cały sezon będzie ciekawa, jest dużo roślin kwitnących i 3 drzewa kwitnące Jesienią trawy zrobią efekt. Najgorsza będzie zima. Ale tu nie potrzebuję zasłony - mata w ogrodzeniu to robi.
Patrycja_KG_Lu 09:18, 24 kwi 2026

Bożenka jak zwykle spostrzegawcza, aż się cofnęłam o stronę by zobaczyć o co jej chodziło. Zachwycająca jodła. Aż nabrałam na taką ochoty. Kiedyś taką o tym kolorze szyszek miałam na Pintereście zapisaną. Pracuś z Ciebie mocny, tak dużą rabatę przygotować i obsadzić to znaczy, że masz powera.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 10:07, 24 kwi 2026

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Bożenka jak zwykle spostrzegawcza, aż się cofnęłam o stronę by zobaczyć o co jej chodziło. Zachwycająca jodła. Aż nabrałam na taką ochoty. Kiedyś taką o tym kolorze szyszek miałam na Pintereście zapisaną. Pracuś z Ciebie mocny, tak dużą rabatę przygotować i obsadzić to znaczy, że masz powera.
Wiśnie i magnolia już rosły. W sumie potem na 4 razy wyszło. Miałem wolny Wielki Czwartek i Wielki Piątek (prawie cały dzień w ogrodzie), a następnie jeszcze jedno popołudnie i kolejna sobota. Czyli na spokojnie - tutaj nie powiem też zadbałem o podłoże. Hortensje dostały "torf kwaśny", a reszta ziemię uniwersalną. No mieszanie podłoży zawsze długo schodzi u mnie - a nie lubię sadzić w sam piach.

Teraz czekam niecierpliwie na kwiaty wiśni, lilaka i azalii. No i zaraz pokażą się funkie, bodziszki i tawułki
Marcin89 21:13, 24 kwi 2026

A jednak zaskoczenie. Pojawiają się prawie czarne tulipany na brzozowej.

Taki widoczek z wiśniami kolumnowymi. Tak jak pisałem kwiatów mało.
Marcin89 21:17, 24 kwi 2026

A tutaj z tyłu kępki przebiśniegów. Dostałem od Bożenki Kordiny Bardzo dziękuję raz jeszcze

Trochę mi leżą po sadzeniu, ale za rok będzie super. Liści nie mogę ściąć, chociaż mnie korciło.
LIDKA 21:29, 24 kwi 2026

Przebiśniegi niech zdrowo rosną. Takie maluszki, rosną u mnie na najdalszej rabacie a świeca z daleka.

Widzę że sesleria już fajnie Ci ruszyła. Wisienki może i kwiatów nie dużo ale je bardzo ładnie widać.

Ogród już fajnie ruszył.