Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 23:15, 25 wrz 2012

malgocha1960 napisał(a)
wIOSNA PRZYWĘDRUJE PO TE BIAŁE I PODSADZĘ MOJE WYŻSZE,BO BRZYDKO WYGLĄDAJA.

Małgosiu, nie ma problemu. Dostaniesz białe marcinki, podsadzisz te wysokie, będzie fajnie wyglądało. Jak pamiętam te wysokie to chyba masz niebieski. I tak za bardzo mi się rozrosły.
malgocha1960 23:21, 25 wrz 2012

Bozenko, z wyższych mam białe,fioletowe,bordowe i biskupie,a mam jeszcze takie bardzo wysokie ,gdzieś 1,50,ale te kwitna jako ostatnie do samych mrozów kiedy nie ma juz nic kwitnącego w ogrodzie.
M prawdopodobnie jedzie na Niemcy z nowej pracy na awarie i uważam,że w sobotę bedzie tez pracował,więc najpewniejsza bedzie niedziela,tak około 13ej.
EPODLAS 23:26, 25 wrz 2012

malgocha1960 napisał(a)
Bozenko, z wyższych mam białe,fioletowe,bordowe i biskupie,a mam jeszcze takie bardzo wysokie ,gdzieś 1,50,ale te kwitna jako ostatnie do samych mrozów kiedy nie ma juz nic kwitnącego w ogrodzie.
M prawdopodobnie jedzie na Niemcy z nowej pracy na awarie i uważam,że w sobotę bedzie tez pracował,więc najpewniejsza bedzie niedziela,tak około 13ej.
No to super. Małgosia, jutro jadę ci kupić ten humus. Zaraz go zabierzesz.
Milka 22:37, 26 wrz 2012

EPODLAS napisał(a)
U mnie też są jakieś zmiany w ogrodzie. Te które, się już robią i te które są w mojej głowie.Chciałabym pogodzić tyle rzeczy na raz, a nie jest to łatwe.
1. Ogród powinien być ładny, to chce każdy.
2. Ponieważ mam ogród daleko od domu, rośliny powinny być wytrzymałe.
3. Żeby ogród nie zamienił się w obóz pracy. Powinien znaleźć się czas na relaks; poczytanie, spacer itd.
4. Warzywnik musi być, a wiadomo on jest pracochłonny, trzeba robić tak, żeby ogród rekreacyjny był jak najmniej pracochłonny.
Tylko jak to wszystko zrobić? Zrobiło się już parę błędów, cały czas myślę co wyrzucić, co dosadzić, co zmienić.
Powstaje nowa rabata, trudno kosi się przy płocie. Nie będzie szeroka, to jest to dosyć wąski kawałek ogrodu.

Żurawka drobnokwiatowa PALACE PURPLE . Są trzy na tej nowej rabacie. Jeszcze nieduże, ale mam nadzieję, że utworzą dużą bordową plamę.

Kocham zawilce. Niestety mają tendencje do przemarzania. U Szmita kupiłam
Anemone hybrida "Honorine Jobert"" Ma pąki i mam nadzieję, że jeszcze w tym roku zobaczę te śliczne białe kwiaty.

Malutkie portulaki kwitną cały czas. Kolory mają niesamowite.

I kwiatostan rozplenicy japońskiej. Wsadzona niedawno, wygląda na to, że już się zadomowiła.

I na koniec moja Misia bardzo zamyślona. Może myśli: i znowu jesień. Jak ten czas leci. Misia w październiku skończy 10 lat.

Bożenko, doskonały plan i ja ciut na nim się będę wzorować jak ogród za bardzo męczy, to juz nie jest przyjemnośc, dlatego zima tez przemyślę parę rzeczy
Misia cudna, a mojemu Puckowi, sunie znowu narobiły kołtuny za uszami i czeka go cięcie, nie lubię tego ale mus!
a nowa rabat będzie idealna i zgodna z postanowieniami
EPODLAS 13:59, 27 wrz 2012

Irenko, biedny ten twój Pucek. Jak rozumiem, to on jest jeden pan piesek wśród tej psiej gromadki. Irenko nie uwierzysz, ale mojej Misi podobają się tylko wysokie pieski. Myślę o płci męskiej. A ma na osiedlu takiego, w którym kocha się na zabój. To Haski, potrafi przelecieć na drugą stronę ulicy jak go zobaczy. A co wyprawia, jakie zaloty. Zawsze się szczerze uśmiejemy z właścicielką Antka, bo tak wabi się Misi ukochany.
agata_chrosc... 14:10, 27 wrz 2012

ciekawe czy Antek odwzajemnia uczucie?
eliza3 14:12, 27 wrz 2012

EPODLAS napisał(a)
Irenko, biedny ten twój Pucek. Jak rozumiem, to on jest jeden pan piesek wśród tej psiej gromadki. Irenko nie uwierzysz, ale mojej Misi podobają się tylko wysokie pieski. Myślę o płci męskiej. A ma na osiedlu takiego, w którym kocha się na zabój. To Haski, potrafi przelecieć na drugą stronę ulicy jak go zobaczy. A co wyprawia, jakie zaloty. Zawsze się szczerze uśmiejemy z właścicielką Antka, bo tak wabi się Misi ukochany.

No proszę pieski też mają swoje sympatie, ja też kiedyś miałam sunię i zawsze wśród adoratorów wybierała najprzystojniejszego, a co...
EPODLAS 19:40, 27 wrz 2012

eliza3 napisał(a)

No proszę pieski też mają swoje sympatie, ja też kiedyś miałam sunię i zawsze wśród adoratorów wybierała najprzystojniejszego, a co...

Wierzcie mi dziewczyny, w wiem co mówię, od 20 lat mam zawsze pieska, pieski mają swoje sympatie. Zawsze mam suczki, bo darzę je szczególną sympatią. Zauważyłam, że pieski też mają charaktery tak - jak ludzie.
EPODLAS 16:48, 28 wrz 2012

Jutru jadę na działkę, wyrywam ostatnie warzywa i sieje, poplon. Na pewno będą liście do grabienia, zresztą jak sami wiecie w ogrodzie praca jest nigdy nieskończona, chyba że ogród jest zasypany śniegiem. Jak pisałam cały czas się zastanawiam, co zrobić żeby ogród był mniej pracochłonny. U mnie sprawdzają się krzewy, chociaż niektóre też lubią dużo wody. Np. pęcherznica Diabolo, gdy tylko kilka dni nie ma deszczu, liście jej omdlewają.
To moja jak na razie jedyna irga - Irga Dammera Major. Co roku przymarza, wiosną ją przycinam i tak jakoś rośnie. Muszę jednak przyznać że w tym roku sporo podrosła. Nie zauważyłam, żeby cierpiała z powodu braku wilgoci. Ma za zadanie zadarnić kawałek ziemi.

Dereń Biały Sybirica, też nie sprawia kłopotów. Na wiosnę go przytnę, ma śliczne czerwone gałązki.

A to jego bordowe już jesienne przebarwienie liści.

Krzewuszka, ta to ma liście, jakby nadmuchane. U mnie ta krzewuszka jeszcze nie kwitła, a mam ją już chyba cztery lata, ale jak wszystkie krzewuszki jest łatwa w uprawie.

EPODLAS 16:58, 28 wrz 2012

Chciałam pokazać dwa drzewa, które uwieczniłam na spacerze w Toruniu.
Pierwsze jest naprawdę rzadkie. Jest to to Surmia (Catalpa Scop.), nazywana także katalpą pośrednią– rodzaj rośliny należącej do rodziny bignoniowatych. Należy do nich 11 gatunków pohodzącyh z Azji i Ameryki Północnej. znalazłam te informacje w necie. Drzewo jest spore, a dosłownie oblepione było tymi długimi fasolami. Strąki są bardzo twarde - sprawdzałam.

Platan w ogrodzie botanicznozoologicznym. Robiłam to zdjęcie przez płot, bo nie mogłam wejść do środka z pieskiem. Drzewo ma ogromną koronę, ale największe wrażenie robi pień, z jakąś naroślą. Nie wiem czy to jest jakaś roślina pasożytnicza, czy coś innego.

I popularny w Toruniu Grzyb. Niedawno odrestaurowany, data budowy 1843 r. Otoczony jest pięknymi starymi kasztanami.