Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 22:08, 07 sty 2013

Zeta napisał(a)
A one w cieniu dadzą radę.....?

Myślę, że liliowce potrzebują jednak słońca. U mnie tam gdzie rodną na skarpie do 14 mają słońce, później już nie. Ale wiem że im mają więcej słońca tym lepiej kwitną. Całkowity cień chyba jednak nie dla nich.
Agnieszko, zdjęcia obrabiam w Picasa 3. Można trochę więcej zrobić niż w moim starym Kodak Easy Share. Mnie urzekło to światło odbijające się w wodzie. Niewiele poprawiałam.
Celina 22:10, 07 sty 2013

Bożenko skarpie sie przygladałam dość długo .Wg. mnie jest oki! zawilce podobnie jak innym ,bardzo sie mnie podobają Moje wymarzły niestety
Pod moim orzechem włoskim też problem z nasadzeniami. Trawa wogóle kiepsko rośnie! Funkie póki co trzymają sie nieźle.Zobaczymy w tym roku.Oby tylko przetrwać tę zimę.!
Zeta 22:10, 07 sty 2013

Hmmm ok muszę więc poszukać im trochę słońca ....
EPODLAS 22:35, 07 sty 2013

Celina napisał(a)
Bożenko skarpie sie przygladałam dość długo .Wg. mnie jest oki! zawilce podobnie jak innym ,bardzo sie mnie podobają Moje wymarzły niestety
Pod moim orzechem włoskim też problem z nasadzeniami. Trawa wogóle kiepsko rośnie! Funkie póki co trzymają sie nieźle.Zobaczymy w tym roku.Oby tylko przetrwać tę zimę.!

Celinko, pod orzechem też roślinom ciężko. Może na wiosnę kompostu w to miejsce dorzuć. Ja co roku na skarpie sporo pod rośliny podsypuję, dlatego tak potrzebuje dużo kompostu. Wrzucam, co mogę do kompostownika. Dobrze, że nie mam problemu z obornikiem i też go dodaje. Mam dostęp do obornika końskiego (obok sąsiad ma 5 koni) i króliczego. Oni się cieszą, że go mogą się pozbyć, a ja cieszę się, że mam obornik. Wszyscy są zadowoleni, rośliny najbardziej ")")
EPODLAS 11:14, 09 sty 2013

Znalazłam jeszcze kilka fotek z mojej skarpy. U nas wczoraj popadał śnieg, ale już wiadomo, że on się nie utrzyma bo idzie odwilż, a potem mróz. Lepiej żeby przed mrozem trochę tego śniegu zostało. W sobotę jadę na działkę i chociaż zobaczę jak to wszystko wygląda. Już jestem przygotowana na to że krety znowu zrobiły swoje. Ale chociaż te kretowiska porozwalam.

Gajowiec, jest dosyć ekspansywny, ale ładnie zadarnia. Nieraz myślę, że powinnam dać rozrosnąć się gajowcowi, bluszczowi i barwinkowi i miałabym spokój na skarpie. Może kiedyś jak sił będzie mniej tak zrobię.
[img size=640
I ten sam gajowiec jesienią.

Hosty jak wspomniałam dobrze rosną. Na razie, nie chorują, nie usychają, oby tak dalej.

Konwalie po woli się rozrastają. Zaczęłam właściwie od jednej sadzonki, one są ekspansywne, ale tu widoczne warunki są ciężkie, ale co roku jest ich więcej.

W zamyśle jest, aby jak najwięcej było tam roślin, które zadarniają ziemię no i żeby było jak najmniej pielenia.
jotka 11:49, 09 sty 2013

A ja mam pytanie: jak sprzątasz jesienią klonowe listki na skarpie tak zagospodarowanej ?
Urszulla 13:38, 09 sty 2013

Bożenko.....skarpę bylinową pooglądałam......każdy ogrodnik z niecierpliwością czeka aż mu się rośliny rozrosną....a u Ciebie zagospodarowane aż miło........u Alinak też byłam zachwycona jej poczynaniami......jak wszystko upchane i w dobrej ziemi to rośnie jak się patrzy...u Ciebie też na oborniku chowane
EPODLAS 14:01, 09 sty 2013

Jolu, Grabię, ale nie tak do końca. Sporo liści zostawiam jako ściółkę. Dokładniej sprzątam na wiosnę. Gdyby mi nie zależało na urodzie skarpy liście zostawiłabym, aż same by się rozleciały. Częściowo tak robię, nawet na wiosnę nie wygrabiam do listka. Później rośliny wychodzą, rozrastają się i liści nie widać. Liści z klonów jest naprawdę sporo, ale jakoś sobie radzę.
Urszulo, ja mam świra na punkcie kompostu. Nawet w zimę zbieram obierki i itd, wynoszę do piwnicy, a potem jak jedziemy wsypuje do kompostownika. Bardzo się za to sama chwalę, że jestem ekologiczna itd. Mój M na początku się buntował, teraz już się przyzwyczaił. Nie na próżno mówi się że kompost to "złoto ogrodnika"
eliza3 16:27, 09 sty 2013

Bożenko, czytam, czytam i tylko brać z Ciebie przykład...masz rację bądźmy ekologiczni. Ja też próbuję robić kompost... właściwie zaczęłam wiosną ubiegłego roku, może przez rok coś się urodziło i będę mogła to wykorzystać, jeżeli nie to poczekam do jesieni...
Masz rację, że kompost to złoto ogrodników, trzeba działać...
Latem przesadzałam konwalie, ciekawe czy zakwitną w tym roku, bo u mnie jakoś słabo rosną, a nie chciałabym ich stracić.
Milka 14:10, 10 sty 2013

dawno nie zaglądałam, a tu tyle planów!!
ta twoja skarpa jest bardzo ładna, śledziłam ją cały ubiegły sezon
pozdrawiam Bożenko