Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Celina 20:33, 05 sty 2013

Bożenko śliczne fotki ptactwa!

Gratulacje i pozdrowienia

EPODLAS 18:23, 07 sty 2013

Chciałam dzisiaj pokazać bliżej moje najtrudniejsze miejsce w ogrodzie - skarpę. Nie jest wysoka, ale wyraźnie widać wzniesienie. Najbardziej widoczny punkt - duży klon, z którego jesienią spada masę liści, ale latem daje upragniony cień. Zresztą klony rosną tuż za płotem, to już nie jest moja działka, więc nic nie mogę z tym zrobić. Wiadomo klony to pijaki, pełno korzeni, warunki trudne. A jednak rośnie tam coraz więcej roślin, świetnie radę dają sobie hosty, liliowce, bluszcz i wiele innych. Jesienią dosadziłam tam sporo nowych roślin, myślę że w tym roku będzie tam bardziej zielono.
To moje najstarsze zdjęcie skarpy. Zdjęcie niedoskonałe, ogrodzenia jeszcze nie było, ale roślin już sporo.

Posadziłam tam sporo tulipanów i inne cebulowe. Wiosną klon nie ma jeszcze liści, więc cebulowe mają sporo słońca. Pięknie rozrósł się zawilec wielkokwiatowy, trudne warunki mu nie przeszkadzają.

Tulipan Tarda, ponieważ jest to wczesny tulipan, a później jesty tam pustka, więc zeszłym roku posadziłam w to miejsce bodziszka, mam nadzieję, że wypełni puste miejsce po tulipanach.

Mam nadzieję, że ten zawilec nn też się ładnie rozrośnie.

Mala_Mi 18:28, 07 sty 2013

EPODLAS napisał(a)
Pięknie rozrósł się zawilec wielkokwiatowy, trudne warunki mu nie przeszkadzają.

Tfu, tfu na pasa urok.... ale śliczne W tym roku posadziłam gęsto i też białe.... mam nadzieję, że chociaż troszkę będą takie jak Twoje....
EPODLAS 18:29, 07 sty 2013

Wszyscy mi na początku odradzali, żebym w ogóle tam coś na skarpie robiła. Rosły tam malinojeżyny bardzo trudne do usunięcia, jakieś dzikie śliwki, w ogóle wyglądało to okropnie. Ładnie rosną teraz hosty i jak do tej pory nie sprawiają mi kłopotu.

Ta hosta jest śliczna wiosną, później już nie jest tak atrakcyjna.

Bardzo liczę na tą hostę, kupiona jako maleństwo w Biedronce po dwóch latach ładnie już się rozrosła.

Paprocie też dają sobie radę, chcę zdecydowanie powiększyć ich kolekcję.

Mala_Mi 18:31, 07 sty 2013

I spóźnione gratki z kolorami na poprawę nastroju .... te botaniczne Pod magnoliami

EPODLAS 18:38, 07 sty 2013

Bergenie, w przeciwieństwie do host, nie rosną tak jak trzeba, chociaż o nie dbam. Chciałaby żeby stworzyły dużą plamę, zwłaszcza jesienią kiedy się ładnie przebarwiają.

Przywrotniki posadzone na brzegu skarpy mają z tej strony stworzyć obwódkę. Jesienią je rozdzieliłam, mam nadzieję, że w tym roku będzie ich więcej.

Lato, liliowiec rdzawy, roślina wymarzona na moją skarpę. Po przekwitnięciu ma ładne zdrowe liście.

I rzut na tą część ogrodu jesienią.

A to zdjęcie zrobione w październiku, widać nową ale nie skończoną nową rabatę. Mają tam rosnąć brunery, żurawki, zawilce japońskie i inne.

EPODLAS 18:39, 07 sty 2013

Aniu, dzięki za gratki, tulipany prześliczne, czy to Tarda?
barbara_kraj... 18:57, 07 sty 2013

EPODLAS napisał(a)
I rzut na tą część ogrodu jesienią.

Bardzo ladny zakątek, Bożenko
A fotka niczym obraz
jotka 19:04, 07 sty 2013

Przyglądam się Twojej skarpie Bożenko, bo córka niedługo zakładać będzie ogród na działce, na której są 2 duże kasztany i pod nimi też trzeba zaplanować nasadzenia ...

pozdrawiam
viva 19:06, 07 sty 2013

Bożenko, wszystko bardzo ładnie rośnie na tej skarpie. Nie wiem czemu narzekasz na bergenie, bardzo ładna kępa, one tak szybko nie rozrastają się. A zawilce tfu...tfu.. cudowne, u mnie wielkokwiatowy nie chce rosnąć, gdzieś mi przepadł