Chciałam dzisiaj pokazać bliżej moje najtrudniejsze miejsce w ogrodzie - skarpę. Nie jest wysoka, ale wyraźnie widać wzniesienie. Najbardziej widoczny punkt - duży klon, z którego jesienią spada masę liści, ale latem daje upragniony cień. Zresztą klony rosną tuż za płotem, to już nie jest moja działka, więc nic nie mogę z tym zrobić. Wiadomo klony to pijaki, pełno korzeni, warunki trudne. A jednak rośnie tam coraz więcej roślin, świetnie radę dają sobie hosty, liliowce, bluszcz i wiele innych. Jesienią dosadziłam tam sporo nowych roślin, myślę że w tym roku będzie tam bardziej zielono.
To moje najstarsze zdjęcie skarpy. Zdjęcie niedoskonałe, ogrodzenia jeszcze nie było, ale roślin już sporo.
Posadziłam tam sporo tulipanów i inne cebulowe. Wiosną klon nie ma jeszcze liści, więc cebulowe mają sporo słońca. Pięknie rozrósł się zawilec wielkokwiatowy, trudne warunki mu nie przeszkadzają.
Tulipan Tarda, ponieważ jest to wczesny tulipan, a później jesty tam pustka, więc zeszłym roku posadziłam w to miejsce bodziszka, mam nadzieję, że wypełni puste miejsce po tulipanach.
Mam nadzieję, że ten zawilec nn też się ładnie rozrośnie.