Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 22:00, 25 kwi 2012

AgnieszkaBK napisał(a)
Parę lat temu, starszy pan, który sprzedawał rozsadę warzyw na bazarze wytłumaczył mi, że pory trzeba wsadzać jak można najgłębiej, bo wtedy robi się długa biała część, natomiast selery odwrotnie....należy sadzić płytko i obrywać najstarsze liście, żeby robiły się zgrubienia. Odkąd tak robię to zawsze mi się udają

Aniu, dokładnie tak robiłam, nawet jak selery rosły i były trochę większe, odsuwałam od nich ziemię, żeby rosły płytko. Selery w tym roku wsadzę głębiej, do tej pory obsypywałam je ziemią, ale to się nie sprawdza, bo woda przy podlewaniu spływa, dlatego w tym roku wsadzę głęboko.
agniecha973 22:00, 25 kwi 2012

EPODLAS napisał(a)
Aniu, ja też sadzę tyko na swoje potrzeby, nadwyżki solę w słoiki. Pisałam już o tym. Mam do jej pory solną włoszczyznę, do zupy doskonała. A najbardziej potrzebna mi jest włoszczyzna na działce jak tam gotuję. Sklepik na wsi jeden, włoszczyzny nie ma, postanowiłam być samowystarczalna. Jak miło iść do warzywnika i rwać świeże, bez chemii warzywa.

Bożenko, przypomnij jak to robisz albo podaj stronkę, proszę. Bardzo mnie to zainteresowało.
Dzidka 22:05, 25 kwi 2012

EPODLAS napisał(a)
M był dzisiaj na działce zawieść sztachety i miał za zadanie zobaczyć jak warzywa, czy coś nareszcie wzeszło. Moje warzywa siane około 10 dni temu wprost do gruntu. No i wzeszła rzodkiewka i rukola na pewno, dalej już mój M nie patrzył. Jestem bardzo ciekawa, jak tam bób.

U mnie bób powschodził ładnie, to i u Ciebie zapewne też.
EPODLAS 22:11, 25 kwi 2012

Agnieszko w Kuchni ogrodowej podałam przepis na włoszczyznę soloną na str 2. Robię ją już 3 rok i zawsze się udaje, nie psuje się, trzymam w piwnicy (mieszkam w bloku). Ale zawsze jeden słoik mam na dole w lodówce pod ręką.
agniecha973 22:23, 25 kwi 2012

Super. Muszę wypróbować.
Mala_Mi 06:20, 26 kwi 2012

A ja wszystkie warzywa trę, kroję ...dzielę do woreczków i mrożę tak przygotowane porcje..... Koperek i natkę wrzucam do słoików i do lodówki...są jak świeże Za leniwa jestem by do każdej zupy obierać marchewkę, pietruszkę.......tak mam gotowe porcje
A z porami to za rok spróbuję je zakopać głebiej Szkoda, że już posadziłam......chyba, że przekopię jeszcze raz...ale to takie maciupinki, ze się boje je już ruszać
malgocha1960 19:39, 26 kwi 2012

Bożenko,podaj swój nr telefonu na pw,bo M nabrał chęci na wizytę u was na działce,to przecież niedaleko,a od piątku nie złapię cię już.
EPODLAS 22:42, 26 kwi 2012

Dzisiaj kupiłam pięknie ukorzenioną rozsadę pora i selera. A, żeby nie było tylko, że warzywa kupiłam też hostę "Wide Brim. Kupiłam ją w centrum ogrodniczym w kapersie, ale pięknie ukorzeniona, z trzem sporymi kłami. Jak byłam ostatnio na działce to hosty wychodziły z ziemi, niektóre miały spore kły tylko hosty "Grate Expectations" nie widziałam. Szkoda bo była już spora. Hosty raczej nie są podatne na przemarzanie, ale po tej zimie to nic nie wiadomo.
Czyżbym miała tylko na zdjęciu. Tak wyglądała w zeszłym roku. U mnie była drugi rok.

Niestety zmarzł mi ten piękny powojnik. Nigdy go nie okrywałam, więc ostatniej jesieni też tego nie zrobiłam. No i niestety już go nie ma.

I tego też nie. Taki to los ogrodnika.

Teraz straszy puste miejsce po nich. Trzeba je zapełnić.
Dzisiaj mogłabym zatytułować moje pisanie "Straty pozimowe"

majkel0326 21:37, 27 kwi 2012

Bożenko,a nie odbiją jeszcze od korzenia te powojniki? Szkoda,takie cuda Mój też nie był okryty,chyba przemarzł,ale z ziemi wypuszcza młode pędy.
an_tre 21:40, 27 kwi 2012

Mnie chyba jeden wymarzł, ale jeszcze mam nadzieję, że odbije z korzenia
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies