Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Milka 18:56, 20 maj 2012

Bożenko, mam aparat, sfociłam Pucka, porównaj
EPODLAS 23:01, 20 maj 2012

Dzisiaj chciałam pokazać parę ogólnych zdjęć z działki, ponieważ mam w głowie kilka planów, niestety, moje plany muszą jeszcze trochę poczekać zanim się zrealizują. Pogoda była piękna, nareszcie jedliśmy swoją rzodkiewkę, szczypior i rukolę. Bób już opanowały mszyce, opryskałam go dwa razy gnojówką z pokrzyw, mam nadzieję, że jakoś przeżyje, Jadę dopiero za 10 dni, za to aż na 3 tygodnie. Marzę żeby chociaż z dwa razy spadł deszcz. Niestety zmarznięte powojniki dalej nie dają znaku życia. Czekam dalej. Zaczęłam je podlewać, może się obudzą.
A na rabatach już kolorowo, krzewuszka całą w pąkach, druga też, ale jeszcze nieduża.

A tutaj wyraźnie widać przejście z szerszej części w węższą. Chce to jakoś oddzielić, najprościej byłoby jakąś pergolą. Pod koniec trawnika, ma być placyk, a na nim jakiś nieduży stół i siedziska. Tam jest najwięcej cienia, latem, gdy spiekota już od 2 godz na całej długości skarpy jest cień.

A tu część mojej rabaty bylinowej nieidealnej.

Kamloty przytachane znalazły miejsce pod jałowcem i wyglądają, jakby leżały tam od lat.

Pierwszy raz zdarzyło się, że zielone liszki obżarły listki orlika doszczętnie, zostały same badyle z kwiatkami na końcu, na szczęście ten im nie smakował.

Celina 09:32, 21 maj 2012

Bardzo mi sie podoba ta rabata z iglakami
Mille 21:29, 21 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
A tutaj wyraźnie widać przejście z szerszej części w węższą. Chce to jakoś oddzielić, najprościej byłoby jakąś pergolą. Pod koniec trawnika, ma być placyk, a na nim jakiś nieduży stół i siedziska. Tam jest najwięcej cienia, latem, gdy spiekota już od 2 godz na całej długości skarpy jest cień.

Witaj, ale będziesz miała cudny zakątek! Już jest bardzo zadbany, a wydzielenie części ogrodu zawsze wnosi dużo ciekawych zmian. Tamto drzewo w oddali aż samo zaprasza, by pod nim odpocząć Widziałam też czosnki, dużo ich masz, bo widziałam co najmniej kilka na zdjęciach? Ja w tym roku zasadziłam pierwszy raz 4 duże, 3 już mi pięknie kwitną, jeden ma dopiero pąk. Nie wiem czy to taka odmiana, czy to może przez to, że liście miał jakby podmrożone i może później wyszedł. Zaraz sobie obejrzę Twój ogród, bo dopiero wróciłam z własnego, a tam zawsze jest co robić
hanka_andrus 22:05, 21 maj 2012

Bożenko z podlasu.....ogród już masz piękny,a jeszcze chcesz coś zmieniać......dopiero będzie ślicznie!
Gratuluję.
majkel0326 22:10, 21 maj 2012

Bożenko,piękne rabaty pokazałaś na zdjęciach.Ja również jestem za rabatą z iglakami,a kamloty pasują jak ulał
EPODLAS 22:12, 21 maj 2012

Mileno, mam parę czosnków w ogrodzie. W tej chwili kwitnie " Gladiator". czosnek Krzysztofa i i czosnek Karatawski. Jak byłam ostatnio na działce trudno robiło się zdjęcia, bo był wiatr i rośliny się ruszały. Mam jeszcze czosnek biały (kupiłam trzy cebulki w zeszłym roku). Jest mniejszy od "Gladiatora" i właśnie też się rozwija. Zdjęcie wyszło nieostre, więc nie pokazuje.
Czosnek Krzysztofa właściwie zaczyna kwitnąć. Ma bardzo trwałe kwiaty. W zeszłym roku wzięłam suche kwiatostany do wazonu.

Pełne kule są piękne. Jak pojadę na pewno już będzie cały rozwinięty.
Czosnek "Karatawski" pierwszy roku u mnie w ogrodzie

I kwiatostan "Gladiatora". Ileż gwiazdeczek składa się na cały kwiatostan. Jak precyzja.

Mille 23:16, 21 maj 2012

Ha! Miałam przeczucie, że tych czosnków u Ciebie sporo. Gladiator przepiękny, zreszta one wszystkie są cudne. A białego jeszcze nie widziałam, zaraz sobie sprawdze w necie, ale czekam na Twoje zdjęcia Ja chyba też mam 1 gladiatora o intensywnej barwie, a 2 pozostałe są wyższe i mają nieco bledszy kolor, ale nie wiem jakie to odmiany; muszę sprawdzić na etykietkach. Miłej nocy
agata_chrosc... 22:32, 22 maj 2012

Witaj Epodlas! Najbardziej podobają mi się zawilce. Super! Ale i cała reszta piękna. A w sprawie identyfikacji host do może popatrz sobie na http://encyklopediahost.info/ o ile oczywiście już tam nie byłaś. Pozdrawiam
EPODLAS 22:58, 22 maj 2012

agata_chroscicka napisał(a)
Witaj Epodlas! Najbardziej podobają mi się zawilce. Super! Ale i cała reszta piękna. A w sprawie identyfikacji host do może popatrz sobie na http://encyklopediahost.info/ o ile oczywiście już tam nie byłaś. Pozdrawiam

Agato, na tą stronę o hostach trafiłam niedawno. I zidentyfikowałam na razie jedną. Już wiem, że będzie wielka i zanosi się, że muszę ją przesadzić. Ale poczekam do wiosny, na razie jakoś się zmieści. A zawilce to moje ukochane kwiaty. Szkoda że zmarzły mi zawilce japońskie, ale na pociechę jeden został.