Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

EPODLAS 23:13, 24 maj 2012

Coraz bardziej doceniam hosty w moim ogrodzie. Sprawdziły się całkowicie. Tyle się naczytałam, że lubią wilgoć, ale jak mnie nie ma jakiś czas w ogrodzie, dzielnie wytrzymują okresowe susze. Do tej pory nie chorują, ślimaki ich nie żrą, bo u mnie nie ma ślimaków. Jedyny problem, to niektóre liście jak wychodzą z ziemi są lekko poszarpane, co widać na zdjęciach. Nie w iem dlaczego się dzieje, może coś podżera liście w ziemi. Kilka mam rozpoznanych, więcej nie.
Tą muszę koniecznie przesadzić, jak na drugi rok, jest duża i już ma ciasno.

Ta rośnie powoli, ale rośnie.

Ta na brzegu skarpy rozrosła się, niestety nn

Następna nn

Ta kupiona w tym roku, już ma pąk, widać poszarpany liść.

I jeszcze jedna nn

To tylko nie które z moich host. Może ktoś rozpozna jakąś nn, będę wdzięczna za podpowiedź
jotka 08:20, 25 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
Coraz bardziej doceniam hosty w moim ogrodzie. Sprawdziły się całkowicie. Tyle się naczytałam, że lubią wilgoć, ale jak mnie nie ma jakiś czas w ogrodzie, dzielnie wytrzymują okresowe susze. Do tej pory nie chorują, ślimaki ich nie żrą, bo u mnie nie ma ślimaków. Jedyny problem, to niektóre liście jak wychodzą z ziemi są lekko poszarpane, co widać na zdjęciach. Nie w iem dlaczego się dzieje, może coś podżera liście w ziemi. Kilka mam rozpoznanych, więcej nie.

Ta na brzegu skarpy rozrosła się, niestety nn

To tylko nie które z moich host. Może ktoś rozpozna jakąś nn, będę wdzięczna za podpowiedź

Śliczne masz funkie, ale ta najładniejsza Muszę taką gdzieś wykukać W identyfikacji niestety nie pomogę, bo u mnie wszystkie prawie bezimienne. Kupując swoje zwracałam uwagę na ich urodę a nie nazwy ... niestety
hania 10:08, 25 maj 2012

to masz tak jak ja,....jakoś nazw nie przyswajam

ale hosty naprawdę super!
EPODLAS 10:11, 25 maj 2012

Jolu, masz rację ta funkia jest ładna, i bardzo szybko przyrasta, na brzegu skarpy prezentuje się efektownie. Funkie trudno zidentyfikować, różnica między nimi jest nieraz minimalna. Ale najbardziej cieszmy się ich urodą.
Mille 10:21, 25 maj 2012

Ładne masz hosty, bardzo mi się podobają te "kręcone" Są zjawiskowe i chętnie widziałabym je u siebie Mam podobny problem z porwanymi liśćmi. U mnie też nie ma ślimaków i inne choroby się nie czepiają, ale wiosną przeraziły mnie te poszarpane liście, chyba nawet u tej samej odmiany co Twoja. Faktycznie chyba coś je zjada pod ziemią... Nie znam się na szkodnikach, ale... może to pędraki?
sylllwia 10:46, 25 maj 2012

EPODLAS napisał(a)

Następna nn

Wygląda mi na 'Francee'
majkel0326 11:07, 25 maj 2012

Bożenko,piękne masz hosty.Te pozawijane cudne!Ja też zakochałam się w tych roślinach,do tej pory miałam jedną,ale postanowiłam to nadrobić i teraz mam kolo 10 sztuk.Na razie to jeszcze hosty-dzieci,ale mam nadzieję,że szybko urosną
EPODLAS 21:40, 25 maj 2012

Milleno, musyimy jednak dojść, dlaczego nasze hosty wychodząc z ziemi mają niektóre liście poszarpane. Znawca host pilnie poszukiwany.
Sylwio, patrzyłam w encyklopedii host, to chyba jednak nie " Francee"
Maju, nie wszystkie hosty rosną jednakowo. Na pełną urodę niektórych trzeba poczekać kilka lat. Zauważyłam, że bardzo szybko rośnie ta niebieska. Mam jeszcze kilka hostowych maluchów, ale poczekam jak trochę podrosną to zrobię im foto.
Ta mam już z 3 lata, ładnie przyrasta , więc podzieliłam i mam w tej chwili dwie takie same. Jest nieduża i listki ma raczej drobne.

bogumila 21:44, 25 maj 2012

Piękne hosty,też je lubię.
agata_chrosc... 21:51, 25 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
Milleno, musyimy jednak dojść, dlaczego nasze hosty wychodząc z ziemi mają niektóre liście poszarpane. Znawca host pilnie poszukiwany.
Sylwio, patrzyłam w encyklopedii host, to chyba jednak nie " Francee"
Maju, nie wszystkie hosty rosną jednakowo. Na pełną urodę niektórych trzeba poczekać kilka lat. Zauważyłam, że bardzo szybko rośnie ta niebieska. Mam jeszcze kilka hostowych maluchów, ale poczekam jak trochę podrosną to zrobię im foto.
Ta mam już z 3 lata, ładnie przyrasta , więc podzieliłam i mam w tej chwili dwie takie same. Jest nieduża i listki ma raczej drobne.

W sprawie znawcy host - zajrzyjcie do wątku o wizycie u Jana van den Top (w bylinach). Tam znajdziecie posty wielkiego maniaka hostowego o niku recento. Zapytajcie, może będzie znał odpowiedź co zjada wasze hosty. Moja jedna też ma taki liść, ale ja ją osobiście uciachałam wczesną wiosną więc do żadnych robali pretensji nie mam