Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Elfik 23:05, 29 maj 2012

Bożenko, chciałam Cię pocieszyć... Powojniki tak łatwo nie giną - doświadczyłam to na swoich. Mam wszystkie przy siatce, czyli na głównej trasie kretowo-nornicowej. Dwa wielkokwiatowe - pod nimi ciągle zasypuję JAMY, szczególnie wielkie pod Pink Fantasy, która ciągle podsycha i nigdy jeszcze nie osiągnęła swojego wzrostu, Multi Blue lepiej się broni, w tym roku nawet pięknie kwitnie. Ale dwa bylinowe kaput! Wyczytałam, że karpy są przysmakiem nornic i rzeczywiście wykopałam strzępki korzonków. Ale między nimi znalazłam coś, z maleńkim przyrostem. Przechowałam w przedszkolu - i okazało się, że na wiosnę odbiły. Są maluśkie, ale są. Posadziłam je w siatkach - i dopiero teraz widzę, jak nornice krążą dookoła i drążą wokół tych siatek.
Jeszcze wspominałaś o różyczkach miniaturkach, one niestety są traktowane skarlaczami i w gruncie są parokrotnie większe. Miałam taką, ale mączniak ją dopadł na amen
Masz rację - ja też już nie chcę żadnych rarytasów... Dziś był u mnie znajomy ogrodnik i załamał ręce nad moją Saharą...
monteverde 23:11, 29 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
Haniu, ty się nie śmiej, jak to nikt nie zna, to co to jest? Na chwasta nie wygląda.

jest śliczny, może Basia lub Łucja będą wiedziały
EPODLAS 23:11, 29 maj 2012

Elu, na razie nie wykopuję tych powojników, to puste miejsce straszy, ale trudno. Bardzo bym się ucieszyła, gdybym zobaczyła, że się budzą do życia. Będę czekać. Cierpliwość to ponoć zaleta.
Mille 23:17, 29 maj 2012

Przyszłam sprawdzić, czy przybysz z kosmosu już zidentyfikowany, ale widzę, że nikt się nie podjął Aż z ciekawości sprawdziłam jakiś internetowy atlas roślin, ale nie będę się ośmieszać Czekamy zatem na znawców
EPODLAS 23:21, 29 maj 2012

Mieleno, ale zobacz,a może coś wykukasz. Pisałam już do paru osób, które słyną ze znawstwa różnych roślin, może się odezwą.
barbara_kraj... 23:31, 29 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
(...) A oto ono - dziwadło.

Bożenko, niestety, pierwszy raz widzę tę roślinę. Jesli miałaś ją w ub.r., to znaczy, że to bylina być moze, albo dwuletnia. Może uda Ci się sfotografować ją w całości i tak, aby liście były wyraźne. Łatwiej wtedy znaleźć co zacz
Zrób też fotkę kwiatu po przekwitnięciu. Ciekawe, czy nie będzie to nieco dmuchawca przypominało...?
hanka_andrus 08:04, 30 maj 2012

Wyglądana kozibród łąkowy ,ale nie ma zdjęcia całej rośliny
Celina 08:33, 30 maj 2012

Bożenko Hania odpowiedziała wcześniej .Ale potwierdzam to samo Kozibród łąkowy.
Powinien kwitnąć od maja do sierpnia.
Uważaj bo sok barwi na czerwono
Gabriela 10:34, 30 maj 2012

EPODLAS napisał(a)
Na naszym forum tyle jest o kulkach (najczęściej bukszpanowych) , to ja dzisiaj pokażę trochę inne kulki. Teraz szybciutka relacja z działki. Susza, susza, susza. Trawa zrobiła się żółta, ale reszta się jakoś trzyma, lałam wodę, ale wszyscy z utęsknieniem czekają na wodę z nieba.
Taka dziwaczna kulka od czosnku Krzysztofa

Kulka piwonii, niedługo się rozwinie i pokaże całą krasę.

Czosnek biały, trochę już przekwitnięty. Przekwitnięty kwiatostany czosnków pięknie wyglądają w wazonie.

Też kulki, zawciągu. Roślinka która i suszę wytrzyma.

I jeszcze kulki do zjedzenia. Ten agrest zapowiada się dobrze. Jest jeszcze młody, rośnie ładnie i ma dużo owoców. Lubię agrest.

I kulka czosnku "Glaiotor.
No to dzisiaj poleciałam w kulki.

Cudne kulki To prawda, że w ogrodach jest dużo kulistych form, nie tylko bukszpanowych.

EPODLAS 11:32, 30 maj 2012

Dziewczyny jesteście wielkie. To prawie pewne, że to kozibród łąkowy. Wpisałam w google i poczytałam . Piszą, kwiaty zamykają się o 11 godz. i ten mój kozibród dokładnie tak ma. Jest to roślina dwuletnia i ma dmuchawce jak mniszek. Nie bardzo chcę, żeby się rozsiała. Nigdzie do tej pory nie widziałam go w okolicy, a może po prostu nie zauważyłam. Teraz będę wypatrywać go na okolicznych łąkach.