Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Celina 08:56, 26 cze 2012

Bożenko witaj
Wczoraj byłam u Ciebie ,bo awatarek mnie przyciągnął.Ale musiałam zejść z kompa ,bo młody mi brzęczał nad uchem-sesjai musi korzystać!
Ale dzisiaj wpadam.O roślinkach u Ciebie wszyscy napisali i awatarek pochwalili!
Faktycznie ! Widać jak pancia i psina to pełnia szczęścia.-Cudnie!
EPODLAS 11:23, 26 cze 2012

Na działce wiele kolorów , lubię sobie posiedzieć ( chociaż chwilę) na tarasie mojego domku i popatrzeć na rabaty. Dużo kwiatów dopiero zacznie u mnie kwitnąć. Ale pokażę jeszcze kilka zdjęć z mojego ostatniego pobytu.
Dla mnie ta bylina to bomba - już przekwitła, ale pozostały duże, ząbkowane liście.

Ta maruna rośnie tam, gdzie wcześnie kwitł tulipanek wczesny Tarda. I tak pewnie przez jakiś czas zostanie. Maruna oblepiona kwiatkami.

Klon Flamingo ma piękne przyrosty. A reszta listków taka porcelanowa.
Udane Trio - berberys, róża pomarszczona i dereń Sybiraka.

To mała krzewinka - szałwia lekarska. Kwitnie na niebiesko. U mnie już chyba jest z 5 lat. Jeszcze przed kwitnieniem.
bogumila 11:55, 26 cze 2012

Piękny kolor,pasuje do mojej zacienionej,ale niestety nie mam -mówię o czyśccu,maruna rośnie u mnie od lat -czasem jej mniej,czasem więcej...
Bogdzia 12:17, 26 cze 2012

Czyściec piękny nigdy go nie widziałam. Juz zapisałam żeby kupic.
Milka 17:42, 27 cze 2012

Ale cudny ten czyściec i ten kolor!! cala reszta też
EPODLAS 20:51, 27 cze 2012

Jutro jadę na działkę, i z wielką ciekawością pobiegnę do pomidorów. Jest to moja pierwsze doświadczenie z tymi warzywami. Krzaki rozrosły się całkiem, całkiem, pojawiło się sporo kwiatków, ale jak na razie nie widziałam żadnego małego owocka. Sadzonki dostałam, więc wsadziłam, a teraz się okaże co z tego wyjdzie.
Na działce wszyscy podziwiamy kwiaty, ale liście też bywają dekoracyjne. Pokaże kilka (bo oczywiście roślin o pięknych liściach jest dużo).
To chyba moja najpiękniejsza hosta, niestety nn. Na pewno jakaś undulata. Niektóre liście są prawie białe.

A listki tego szczawika, jaka finezja.

Listki dąbrówki rozłogowej, niestety po zimie zawsze wygląda brzydko, ale szybko dochodzi do siebie

Berberys "Rose Glow" mocna plama na rabacie, dzięki kolorowym i pstrokatym listkom
.
Gajowiec żółty ma zielonosrebrzyste liście. Jest dosyć ekspansywny, ale jakoś daję z nim radę. W trudnych warunkach pod drzewami daje sobie świetnie radę.

Przetacznik 20:56, 27 cze 2012

Bardzo efektowny ten czyściec i wrotycz delikatna, przypomina krwawnik kichawiec, który udało mi się z nasion uzyskać.
Piękne rabaty, pozdrawiam!
Przetacznik 21:00, 27 cze 2012

A tu właścicielka tego skromnego kawałka ziemi wśród iglaków z swoim ukochanym pieskiem.

wyglądacie tak miło i pogodnie...
ładna fotografia : )

Elfik 22:34, 27 cze 2012

Bożenko, medal temu, kto Ci cyknął taką śliczną fotkę! Chyba była zamierzona na avatarek... Bo teraz wszyscy wymieniają na coraz to ładniejsze, tylko ja ciągle w kapuście siedzę. Jakie masz śliczne kwiaty! Zaciekawiła mnie ta bylina kwitnąca fioletowo, którą i Ty się zachwycasz... Nie doczytałam, jak się nazywa. Same liście są piękne! Szczawik jest ślicznym wypełniaczem na przodzie rabaty, ale on chyba lubi wilgotno?
Pozdrówka dla Ciebie, a łapcia dla Misi
EPODLAS 22:56, 27 cze 2012

Elu, naprawdę szczerze się uśmiechnęłam się na twoje wyznanie, że na avatarku stale w kapuście siedzisz . A ta kapusta wyjątkowo dorodna. Szczawik zupełnie dobrze sobie radzi choć nie zawsze ma wilgotno. Kwitnie naprawdę długo. Miałam go w zeszłym roku, a ponieważ się sprawdził, posadziłam go znowu.