Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Patrycja_KG_Lu 21:36, 10 sty 2024

Zazdroszczę Wam tych odwiedzin. Może jak rozrośnie się ogród u mnie to do mnie zawitają. Moje kule nie mają totalnie wzięcia. Zmieniłam im miejsce i nadal nic. Posieje słoneczniki ozdobne na części użytkowej i inne smakołyki na kolejną zimę. Choć nawet aronia ma nadal owoce nie zjedzone. Może zbyt dużo kotów w okolicy.
Rojodziejowa 22:00, 10 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zazdroszczę Wam tych odwiedzin. Może jak rozrośnie się ogród u mnie to do mnie zawitają. Moje kule nie mają totalnie wzięcia. Zmieniłam im miejsce i nadal nic. Posieje słoneczniki ozdobne na części użytkowej i inne smakołyki na kolejną zimę. Choć nawet aronia ma nadal owoce nie zjedzone. Może zbyt dużo kotów w okolicy.

Patrycja, ja mam wrażenie, że jak już się "wywiedzą", gdzie jest jedzenie, to przylecą. U nie zanim się zaczęły pojawiać, to chwile minęła. Potem 10m dalej powiesiłam pojemnik z robalami. Wydawało nam się, że nie lubią, bo chyba ze dwa tygodnie nie były ruszane. A potem z dnia na dzień zaczęly robale znikać.
MagdaLenka 22:33, 10 sty 2024

Też zazdraszczam ptasich gości oraz porządnego aparatu.
U siebie wywiesiłam karmniki, kiedy zauważyłam, że ptactwo szuka jedzenia. Sikorki dosłownie zaglądały mi w okno kuchenne. Tak sobie myślę, że być może sąsiedzi przyzwyczaili je do takiej praktyki, żeby upominały się o jedzenie. Z karmników ziarno znika bardzo szybko.
Muszelka 22:51, 10 sty 2024

Patrycjo, rzuć do karmnika czarny słonecznik. Wszystkie sikoreczki z okolicy do Ciebie przybędą. Wystarczy, że jedna przyluka, to powiadomi swoje psiapsiółki. A jak sikorki będą robić naloty na karmnik, to przyfilują je wróbelki.

Wróble będą sprzątać ziarno spod karmnika, bo sikorki to straszne bałaganiary.

A potem już zleci się pozostałe fruwające po okolicy towarzystwo.

I wtedy możesz poszerzyć im dietę

Czarny słonecznik!
Judith 22:52, 10 sty 2024

Długo Cię nie było . Nie pozwól, by praca absorbowała Cię po godzinach . Życie (czyli ogród ) jest ważniejsze .
MagdaLenka 23:04, 10 sty 2024

Muszelka napisał(a)
Patrycjo, rzuć do karmnika czarny słonecznik. Wszystkie sikoreczki z okolicy do Ciebie przybędą. Wystarczy, że jedna przyluka, to powiadomi wszystkie swoje psiapsiółki. A jak sikorki będą robić naloty na karmnik, to przyfilują je wróbelki.

Wróble będą sprzątać ziarno spod karmnika, bo sikorki to straszne bałaganiary.

A potem już zleci się pozostałe fruwające po okolicy towarzystwo.

I wtedy możesz poszerzyć im dietę

Czarny słonecznik!

Dokładnie. U mnie słonecznik znika jako pierwszy. Muszę kupić na kilogramy.
Makao 04:34, 11 sty 2024

Judith napisał(a)
Długo Cię nie było . Nie pozwól, by praca absorbowała Cię po godzinach . Życie (czyli ogród ) jest ważniejsze .

Oczywista sprawa Ogród najważniejszy
Makao 04:43, 11 sty 2024

Co do ptaków to pamiętam jak pierwszy raz postanowiłam że zacznę dokarmiać. Że trzy tygodnie czekałam i nic. A potem jak sikorki wyczaiły czarny słonecznik ( bo on jest najważniejszy) to już poleciało. Teraz jak co sezon zaczynam rozstawiać stołówkę to na drugi dzień już są. I też nie nadążam kupować słonecznika. Znika w oczach. Teraz przy tych silnych mrozach to widzę większe zainteresowanie kulami tłuszczowymi.

Najlepiej gdy są blisko drzewa. One stale przelatują z jednego drzewa na drugie i po drodze łapią jedzenie.
Alija 13:26, 11 sty 2024

U mnie też podstawa żywienia to słonecznik, inne nasionka schodzą bardzo powoli.
Teraz przy tych mrozach (mieliśmy przedwczoraj -22), trudno było nadążyć z dosypywaniem. Wieszam też kule tłuszczowe, słoninę i jabłka, kosy je uwielbiają. Pojawiły się nowe ptaszki (gile, dzięcioł, grubodziób, czyżyk), więc było na co patrzeć.
Makao 18:04, 11 sty 2024

Jedyna radość za oknem