Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

pestka56 20:01, 11 sty 2024

U mnie ptaki zaczęły się pojawiać, gdy ogród nieco podrósł. Pierwsze były kopciuszki i kosy. Potem co roku więcej przybywało i coraz więcej gatunków. 2 lata temu zrobiłam spis całoroczny i to było zaskoczenie, bo doliczyłam się 24 gatunków.
Kosy, sikorki, mazurki, kopciuszki i chyba od roku rudzik gniazdują w ogrodzie. A za płotem na łące są też czajki i przylatują żurawie.
LIDKA 21:00, 11 sty 2024

Kasiu Pestko
Kiedy wątek? Ze 3 sezony już Cię podcZytuję a wątku nie ma. Byłby bardzo Ciekawy i pouczający. Dasz się uprosić?

Ania fajne te ptaszki. U mnie jeszcze ich niezbyt dużo.
UrszulaB 07:55, 12 sty 2024

Potwierdzam z czarnym słonecznikiem. To największa przynęta na sikorki. W tym roku kupiłam 30 kg. Zjadają aż miło patrzeć. Mam też ziarna "Ptasia biesiada", ale one słabo schodzą. Ptaki przekopują porcje w poszukiwaniu słonecznika. Dopiero gdy już niea słonecznika, albo głód je mocno przyciśnie, to wydziobują inne nasiona.
Makao 12:25, 12 sty 2024

Planowałam kupić jakąś mieszankę na allegro dla ptaków zimujących ale zrezygnowałam. Potwierdzam to co pisze Ula. Ptaki przekopują wszystko i tylko słonecznik wyjadają a z pozostałych nasiona z czasem tworzy się zamrożona warstwa na dnie
Wybredne są. Za rok też chyba takie wielkie wiadro słonecznika kupię

Dziś zawitał do mnie grubodziób. Rzadko wpada. Wyczytałam że lubi pestki wiśni i czereśni więc muszę zbierać latem na przyszły sezon
Patrycja_KG_Lu 13:14, 12 sty 2024

Makao napisał(a)
Planowałam kupić jakąś mieszankę na allegro dla ptaków zimujących ale zrezygnowałam. Potwierdzam to co pisze Ula. Ptaki przekopują wszystko i tylko słonecznik wyjadają a z pozostałych nasiona z czasem tworzy się zamrożona warstwa na dnie
Wybredne są. Za rok też chyba takie wielkie wiadro słonecznika kupię

Dziś zawitał do mnie grubodziób. Rzadko wpada. Wyczytałam że lubi pestki wiśni i czereśni więc muszę zbierać latem na przyszły sezon

Dobrze, że piszesz. Z drylowania na dżemy wyrzuciłam na kompost. W tym roku ususzę na słońcu i zostawię na zimę.
MagdaLenka 13:28, 12 sty 2024

Makao napisał(a)

Dziś zawitał do mnie grubodziób.

Zazdroszczę ogromnie! U mnie takiego egzemplarza jeszcze nie było.
One są przeurocze. Mają taki wkurzony wyraz twarzy.
Makao 19:24, 12 sty 2024

MagdaLenka napisał(a)

Zazdroszczę ogromnie! U mnie takiego egzemplarza jeszcze nie było.
One są przeurocze. Mają taki wkurzony wyraz twarzy.

Też bardzo mi się podobają. Myślę że ten jeden na zwiady przyleciał. Jak znajdzie coś dobrego to da cynk innym. Liczę na to bo kilka lat temu już u mnie się stołowały.
Makao 19:25, 12 sty 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dobrze, że piszesz. Z drylowania na dżemy wyrzuciłam na kompost. W tym roku ususzę na słońcu i zostawię na zimę.

Też będę zbierać. Mąż się śmiał że teraz do wiaderka będą mi pluć
mirkaka 16:44, 19 sty 2024

Dobrze wiedzieć co robić z pestkami też postaram się zbierać, tylko jak dać grubodziobom znać?
U mnie Aniu dziś stołowały się sikorki, kosy ,zięby, mazurki , i pokazał się rudzik i czeczotka, piękny ptaszek z czerwoną czapeczką i czerwonym śliniaczkiem Niestety nie zrobiłam im zdjęć.
Basieksp 18:19, 19 sty 2024

A u mnie jest codziennie jeden kos zastanawiam się dlaczego tylko jeden? no i są też sikorki, wróble, mazurki i gołębie a grubodzioby były tylko raz, dwa, ale to było w poprzednich latach, od tamtej pory ich nie widziałam.