Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Joann 18:50, 01 lis 2024

Aniu, wez trzeci, ładny, nie żałuj, bo to na lata. Czarny będzie pięknie wyglądał w Twoim ogrodzie ja mam domek z poliwęglanu, ale u mnie go nie widać. Gdybym miała postawić w widocznym miejscu, na pewno wybrałabym czerń.
Alija 18:53, 01 lis 2024

Aniu, ja podobnie jak Joanna wybrałabym ten trzeci, wygląda ładnie i solidnie.
pestka56 20:15, 01 lis 2024

Weź ten czarny. Jest neutralny i po prostu ładny gdy chodzi o kształt i kolor.
AgaBoso 20:32, 01 lis 2024

Też jestem za czarnym, dodatkowo mogłabyś zamontować rynny i łapać deszczówkę.
Makao 20:41, 01 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Też jestem za czarnym, dodatkowo mogłabyś zamontować rynny i łapać deszczówkę.

Rynienki ma w zestawie.
AgaBoso 20:46, 01 lis 2024

To super
Makao 20:47, 01 lis 2024

Dzięki za głos Joasiu Alu Kasiu Agnieszko.
Tak jak pisałam profil jest słabszy niż w tamtych dwóch ale mężaty powiedział że jak zobaczy na własne oczy to oceni czy da się go wzmocnić od środka.
Z wyglądu ma wszystko o czym marzyłam dlatego kupimy ten czarny jak tylko będzie dostępny. Na razie cisza. Domyślam się że na wiosnę coś dadzą.
Czekamy
AgaBoso 20:52, 01 lis 2024

Czy ta czarna szklarnia nie jest taki sam jak pana Jacka Naliwajka z NOO? Z tego co mówił to jest konkretna, a on mieszka niedaleko Gdańska gdzie mocno wiele.
filmik ze szklarnią
Makao 22:39, 01 lis 2024

AgaBoso napisał(a)
Czy ta czarna szklarnia nie jest taki sam jak pana Jacka Naliwajka z NOO? Z tego co mówił to jest konkretna, a on mieszka niedaleko Gdańska gdzie mocno wiele.
filmik ze szklarnią

Nieee, zdecydowanie nie. Ta co pokazujesz to że szkła hartowanego jest a moja z poliwęglanu. I sporo tańsza od Twojej
Magara 22:50, 01 lis 2024

Makao napisał(a)

Od 5 lat miałam foliak więc teraz przyszedł czas na szklarnię żeby było ładniej

Wciąż mam jednak dylemat czy wziąć taką ja Ania Anpi ma czyli tunel z solidnego stelażu i grubszym poliwęglanem ale nie taki piękny

Ania, mam foliak od 3 lat, też przyszedł czas na szklarnię żeby było ładniej No i foliak się zwyczajnie zużył, ale było po to kupiony żeby sprawdzić czy te pomidory faktycznie są takie fajne

Dużo czytałam od zeszłego lata, dużo dyskusji prowadziliśmy na temat tego jaka ta nowa szklarnia ma być. Do tego my trochę byliśmy związani wymiarem, bo fundament pod foliak już jest i chodziło nam o to, żeby było jak najmniej roboty przy powiększaniu.
Początkowo byłam zdecydowana na szklarnię z czarnymi stelażami, w kształcie "domek" - uznałam, że to na lata i ma być ładne.
Jak zaczęłam oglądać to ceny mnie poraziły.
Wróciłam do zwykłego ocynku i "półokrągłej". Najwięcej ofert na rynku. Prawie byliśmy zdecydowani, żeby nie mieć najdroższych pomidorów we wsi
Ale przed decyzją zaczęłam z bliska oglądać wszystkie szklarnie z ocynku, które mi się nawinęły. Dwie u znajomych, cała masa u obcych ludzi - po prostu pytałam czy mogę wejść i obejrzeć z bliska. No i wyszło na to, że w 80 procentach przypadków na profilach ze stali, ocynkowanych, w miejscu gdzie były spawy - widoczna już była korozja, szok jak dla nas, bo to były nowe szklarnie, stawiane wiosną albo zeszłej jesieni. Coś ewidentnie nie tak w procesie technologicznym

Mocno zwątpiłam i już prawie byłam gotowa zostać przy foliaku i folie wymieniać co 3-4 lata, ale trafiłam na producenta z profilami aluminiowymi. Zdecydowaliśmy się, już szklarnia zamówiona i zapłacona, bo dodatkowo nas przekonał poliweglan 6, chociaż też początkowo myślałam tak jak Ty, że zamówię 4, a później się pomyśli
Fakt - koszt większy ale stwierdziłam, że nie chcę co 5 lat wymieniać konstrukcji "bo pordzewiała" i bawić się w stawianie szklarni od nowa. No i do tego będę mieć czarne profile i kształt "domek" więc będzie ładnie, moim zdaniem przynajmniej

Takie są moje przemyślenia

Rada dla Ciebie - oprócz efektów wizualnych pomyślcie też o trwałości profili