Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 18:52, 02 lis 2024

Zana napisał(a)

No oczywiście, że czymamy kciuki za biegające rosoły

Co do szklarni, to ja się mogę wypowiedzieć jedynie od strony estetycznej, bo technicznie temat jest dla mnie jak z kosmosu. A estetycznie to jestem za czarnym domkiem

Dzięki

Estetyka dla mnie też ważna. Chcę by ładnie na zdjęciach wyglądało to miejsce dlatego zależy mi na czarnej szklarni.
Patrycja_KG_Lu 19:26, 02 lis 2024

Oj Ania, Ania. Pozytywnie zazdroszczę, że tak gładko z mężem poszło. Totalnie nie spodziewałam się takiego wpisu i aż dwa razy pogrubione zdanie czytałam.

P.S. Coś kojarzę, że Ania z wątku Nowa działka… miała kury w tunelu zimą zamiast w kurniku. Może dopytaj u niej. Mając takie kury już czekające na kurnik mąż się by szybciej z budową sprężył.
Makao 19:41, 02 lis 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Oj Ania, Ania. Pozytywnie zazdroszczę, że tak gładko z mężem poszło. Totalnie nie spodziewałam się takiego wpisu i aż dwa razy pogrubione zdanie czytałam.

P.S. Coś kojarzę, że Ania z wątku Nowa działka… miała kury w tunelu zimą zamiast w kurniku. Może dopytaj u niej. Mając takie kury już czekające na kurnik mąż się by szybciej z budową sprężył.

Nie chcę go naciskać bo uzna że go zmuszam. To musi być łagodne podejście żeby się zgodził traktować kury jak pupilki i żeby nie myślał o nich jak o obiedzie. Jeśli nie zmieni podejścia to będzie trudno go przekonać
To by było to miejsce gdzie trawy widać.

pestka56 21:01, 02 lis 2024

Kurnik własny to fajna sprawa. Jakbym była młodsza też bym chciała, a tak mam we wsi 2 miejsca gdzie mogę kupić jajka, a trzecie na targu.
Czytam jak miło o tych kurkach piszecie i ten biegający rosół, który mnie do łez doprowadził, sprowadził też pytanie... Przecież kury nie żyją wiecznie. Kiedyś trzeba będzie decydować o zakończeniu życia takiej „królowej jajek”. Kury się starzeją i przestają się nieść. Kupisz nowe nioski. A stara kura na rosół się nie nadaje. Co wtedy z „emerytkami”, bo kurnik przecież nie z gumy.
Makao 21:34, 02 lis 2024

pestka56 napisał(a)
Kurnik własny to fajna sprawa. Jakbym była młodsza też bym chciała, a tak mam we wsi 2 miejsca gdzie mogę kupić jajka, a trzecie na targu.
Czytam jak miło o tych kurkach piszecie i ten biegający rosół, który mnie do łez doprowadził, sprowadził też pytanie... Przecież kury nie żyją wiecznie. Kiedyś trzeba będzie decydować o zakończeniu życia takiej „królowej jajek”. Kury się starzeją i przestają się nieść. Kupisz nowe nioski. A stara kura na rosół się nie nadaje. Co wtedy z „emerytkami”, bo kurnik przecież nie z gumy.

Potrzebuję więc więcej informacji bo zadawałam sobie te same pytania. Syn wyczytał że taka kura żyje 5 lat. Nie jestem w stanie zabić kury ale pamiętam jak moja mama mi opowiadała że zawsze łzy jej leciały jak musiała zabić kurę. A najbardziej serce krwawiło jak musiała zabić kaczkę. Mówiła mi „obyś nigdy nie musiała być w tej sytuacji”.
Nie mam na to jeszcze pomysłu. Na szczęście nie mam jeszcze kur więc mogę wszystko przemyśleć. Do tego obserwuję Kasię in a ona też nie ma zamiaru zabijać swoje kury więc ciekawe jak ma zamiar to rozwiązać.
Magara 22:51, 02 lis 2024

Makao napisał(a)

Dzięki wielkie. Trochę dałaś mi do myślenia bo kusząca propozycja.
Postanowiliśmy jednak zostawić przy swoim wyborze i potraktować go jako bazę do ewentualnej przeróbki. Za dużo bym chciała ale jak najmniej zapłacić a tak się nie da. Samodzielne przerobienie jednak dla nas to żaden problem bo zgramy z nas duet i na bank coś wymyślimy by ta szklarnia posłużyła wieeeele lat.

No i super

Przy okazji czytam o planach kurowo-kurnikowych

Mój Tato w stanie wojennym kupił kurczaki bo wiadomo jakie były czasy. Kury zabijał sąsiad. Później sąsiad umarł, Tato do zabijania się nie mógł przemóc i niektóre kury dożyły połowy lat 90tych chodząc sobie swobodnie po górnym Sopocie PRLowskie kury żyły na pewno dłużej niż 5 lat

Odnośnie kur i kurników doczytajcie czy na pewno możecie je mieć. Ja mam działkę letniskową i podobno nie mogę. Do tego coś mi z tyłu głowy śmiga, że weszły/mają wejść w życie jakieś przepisy dot. uprawy drobiu i stosownych uprawnień do tegoż. Nie wiem czy w tym natłoku informacji dobrze kojarzę, ale myślę, że warto doczytać. Może Sylwia Szmaragdowa wie coś więcej.
Kordina 23:09, 02 lis 2024

O jeżu!! Gratuluję męża i czymam kciuki
Ani ja ani mój mąż nie zabijaliśmy kur, tylko używaliśmy ich jajek. U nas problem z kurami rozwiązał jednak lis, no nie wiem czy mam Ci go życzyć? Jestem jak rozdarta sosna Żeromskiego
Makao 06:20, 03 lis 2024

Magara napisał(a)

Odnośnie kur i kurników doczytajcie czy na pewno możecie je mieć. Ja mam działkę letniskową i podobno nie mogę. Do tego coś mi z tyłu głowy śmiga, że weszły/mają wejść w życie jakieś przepisy dot. uprawy drobiu i stosownych uprawnień do tegoż. Nie wiem czy w tym natłoku informacji dobrze kojarzę, ale myślę, że warto doczytać. Może Sylwia Szmaragdowa wie coś więcej.

Tak, jakieś ograniczenia są. Jeszcze dokładnie nie wiem ale Kasia in też o nich wspominała. Chyba chodzi o ilość kur. Pocieszam się że nasz sąsiad odkąd pamiętam ma kury i ptaki w wolierze więc chyba można. Jego zięć pracuje w UM więc muszę się ich dopytać.
Makao 06:25, 03 lis 2024

Kordina napisał(a)
O jeżu!! Gratuluję męża i czymam kciuki
Ani ja ani mój mąż nie zabijaliśmy kur, tylko używaliśmy ich jajek. U nas problem z kurami rozwiązał jednak lis, no nie wiem czy mam Ci go życzyć? Jestem jak rozdarta sosna Żeromskiego

Wątpię abym miała w okolicy lisy bo to obrzeża miasta i żadnych lasów w okolicy a raczej rozbudowująca się dzielnica. Bardziej kuny. Kiedyś to i zająców było sporo ale ich liczba chyba się zmniejszyła bo dawno nie widziałam a lubiły wieczorkiem po ulicy łazić. Za dużo psów się na robiło a obok mnie jest plac zabaw dla psów i wszyscy z osiedla tu z nimi przychodzą. Dlatego lisa raczej nie spotkam tylko te kuny paskudy
Makao 07:18, 03 lis 2024

Od rana gadamy z mężatym o kurkach. Nadal nie może się nastawić że nie będzie można ich zjeść ale kombinuje gdzie by ten kurnik jeszcze ustawić by sąsiadom zapach ewentualny z niego nie przeszkadzał. Pomyślałam że tak jednego koguta i 5 Kurek byśmy mogli mieć