Dla Kasiek, jakies zdjecia bagiennej (to najbardziej mokra rabata, praktycznie jak kopie to wyplywa woda), mam tez kilka innych rownie mokrych ale sa wyniesione wiec woda z nich szybciej schodzi. Jednak mokre caly sezon, nawet w najwieksze upały. Caly czas ja przerabiam i podmieniam nasadzenia na takie, ktore dadza rade.
Klony palmowe, brzozy i derenie zamienilam na olsze Imperialis i cyprysniki błotne. Jedynie Ambrowce trzymaja tam fason od poczatku. Usunełam stamtad wszystkie świerki, jesienia wykopalam choiny. Derenie Ivory halo daja rade, choc inne lepiej i bujniej rosna na mniej podmokłym gruncie. Jak pisałam, daja rade jezyczki, paprocie wilgociolubne, kosaćce, irysy, tawulki, wiązówki, rodgersje, tawulce, sadzce, zawilce gajowe, zawilce wielkokwiatowe, rutewki, krwawnice, runianka, tarczownice, barwinek, kaliny, orszeliny olcholistne, krwiściągi, miskanty, niektore hosty i hortensje, choc te leżą

Metoda prob i bledów. Ale juz wyhaczylam sporo roslin, ktore daja tam rade. Mam nadzieje, ze w tym sezonie osiagne zamierzony efekt. Nie mam zadnego przyzwoitego zdjecia tej rabaty do pokazania. Jest długa i wąska i ciezko ja zlapac.
Jak cos jeszcze znajde z fotek to dołoże. A jak masz jakies pytania odnosnie roslin, to pisz