Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

MartaCho 10:45, 29 sty 2025

Twoje zdjęcia mają taką samą moc jak komplementy- powodują, że chce się działać, dosadzać, przesadzać, zmieniać, zamieniać, jednym słowem- upiększać, żeby stworzyć też namiastkę takiego piękna, jak u Ciebie!
TAR 11:11, 29 sty 2025

Dla Kasiek, jakies zdjecia bagiennej (to najbardziej mokra rabata, praktycznie jak kopie to wyplywa woda), mam tez kilka innych rownie mokrych ale sa wyniesione wiec woda z nich szybciej schodzi. Jednak mokre caly sezon, nawet w najwieksze upały. Caly czas ja przerabiam i podmieniam nasadzenia na takie, ktore dadza rade.
Klony palmowe, brzozy i derenie zamienilam na olsze Imperialis i cyprysniki błotne. Jedynie Ambrowce trzymaja tam fason od poczatku. Usunełam stamtad wszystkie świerki, jesienia wykopalam choiny. Derenie Ivory halo daja rade, choc inne lepiej i bujniej rosna na mniej podmokłym gruncie. Jak pisałam, daja rade jezyczki, paprocie wilgociolubne, kosaćce, irysy, tawulki, wiązówki, rodgersje, tawulce, sadzce, zawilce gajowe, zawilce wielkokwiatowe, rutewki, krwawnice, runianka, tarczownice, barwinek, kaliny, orszeliny olcholistne, krwiściągi, miskanty, niektore hosty i hortensje, choc te leżą Metoda prob i bledów. Ale juz wyhaczylam sporo roslin, ktore daja tam rade. Mam nadzieje, ze w tym sezonie osiagne zamierzony efekt. Nie mam zadnego przyzwoitego zdjecia tej rabaty do pokazania. Jest długa i wąska i ciezko ja zlapac.

Jak cos jeszcze znajde z fotek to dołoże. A jak masz jakies pytania odnosnie roslin, to pisz
TAR 11:15, 29 sty 2025

MartaCho napisał(a)
Twoje zdjęcia mają taką samą moc jak komplementy- powodują, że chce się działać, dosadzać, przesadzać, zmieniać, zamieniać, jednym słowem- upiększać, żeby stworzyć też namiastkę takiego piękna, jak u Ciebie!

No nie moge zostalam inspiracja
Nie zpominaj Marta, ze to dopiero 2-sezonowy ogrod, teraz wchodze w 3 sezon. Mam nadzieje, ze uda mi sie obsadzic te 3 koncowe rabaty zaplanowane i w przyszlym roku zajme sie kącikiem po prawej stronie bajora.
Tamto miejsce to wielka niewiadoma. Choc najbardziej mi pasuje cos podobnego jak kącik kamienny u Aprilka lub palenisko u Izy Ursy. Nawet luby powoli sie przekonuje po jesiennych kociolkach z sasiadami, ze miejscowka idealnie pasuje.
MartaCho 11:46, 29 sty 2025

TAR napisał(a)

No nie moge zostalam inspiracja

A jakże! W międzyczasie kalina japońska i trzemilina w koszyku już wylądowały
Wstrzymam się z zakupem jednak chwilę jeszcze, bo na przyszły tydzień szalone -11 w nocy u nas zapowiadają.

TAR napisał(a)
Nie zpominaj Marta, ze to dopiero 2-sezonowy ogrod, teraz wchodze w 3 sezon.

To tym bardziej, jak to mówi młodzież, szacun! Piękny efekt w takim czasie! Podziwiam za konsekwencję. Wspaniałe te różnorakie odcienie zieleni są i ten światłocień jeszcze do tego współgrający, i to co za płotem, no mjut!

TAR napisał(a)
Tamto miejsce to wielka niewiadoma.

Na pewno coś fajnego i ... inspirującego wyczarujecie!
inka74 19:38, 29 sty 2025

Tarcia, co ja czytam. Ty róże zamówiłaś? Świat się zmienia. Jak posadzisz je w słonecznym miejscu i zrobisz głęboki dołek z dobrociami na dnie - dadzą radę. Rozumiem, że z gołym korzeniem zamówione. Jak przyjdą sadzonki wstaw na dobę do wody, same korzenie w wodzie. Dołek też musi być mokry. Przed wsadzeniem sprawdź korzenie, usuń zniszczone i splątane. Rozprostuj (stąd głęboki dołek). Ja daję na dno garść obornika granulowanego, mieszam z glebą, dodaje trochę samej ziemi na wierzch (chodzi o to, aby od razu nie miały papu tylko, żeby wykonały jakąś robotę z wypuszczeniem drobnych korzeni. Najlepiej rosły mi róże w mieszance dla róż z ziemią rodzimą. Zwróć uwagę na głębokość sadzenia. Przy podmokłym terenie szczepienie tuż pod linią gleby lub na linii a nie na 2 palce głęboko. Po posadzeniu kopczykuj. Nie patrz, że mrozu nie ma. Ten kopczyk na początek ma zapobiec przesuszeniu pędów a nie ochrony przed mrozem.

Tu masz wszystko o sadzeniu w pigułce, to co najważniejsze. Brałam też od nich róże. Nawet wiosenne sadzonki były ładne.
https://www.rozeogrodowe.pl/pl/blog/Wszystko-co-musisz-wiedziec-o-sadzeniu-roz-z-golym-korzeniem/9

Ja już z gołym korzeniem nie zamawiam. Miejsca brak. No i warunki się na rabatach trochę zmieniły. Sporo cienia się zrobiło. Więc co innego lepiej rośnie. Ale w sezonie 1-2 doniczki zawsze kupię. Co prawda zostało mi jakieś 80 krzaczków/odmian i trudno wyszukać coś, co mi się podoba i nie mam.

Macham w Nowym Roku. Może uda mi się pojechać na dzień otwarty w ogrodzie u Agnieszki Hrubeny-Żukowskiej. Z przyjemnością bym cię wtedy odwiedziła

TAR 20:51, 29 sty 2025

Iwonka, super rady. Dla poczatkujacych ideal. Krok po kroczku. Dziekuje. Domek i ogrod dla Ciebie otwarty. Zapraszam serdecznie.
Roze kupilam z golym korzeniem. U 3 dostawcow roznych ale rożanych. I dla mnie to zdziwienie, ze ja i roże. Kiedys musi byc poerwszy raz.
Na pewno bede potrzebowac rad co do ciecia. Czym sie kopczykuje roze? Ziemia, kora czy kompost?
No i fajnie, ze sie odezwalas.
Magara 22:34, 29 sty 2025

TAR napisał(a)

Zbanują mnie za spamowanie

Same fajne widoczki widzę, zero spamu

Stworzyłaś super miejsce, w mega krótkim czasie - wielki to powód do zazdrości, tej pozytywnej oczywiście, chociaż w dzisiejszych czasach - nieoczywistej
inka74 22:49, 29 sty 2025

Kopczykujesz kompostem, korą lub ziemią po prostu. Przy nowych nasadzeniach brałam kompost. Chodzi o to, by nie było to zbyt zbite, szczególnie teraz na wiosnę. One nie mają się ugotować a trzymać wilgoć. Potem rozgarniasz go na rabacie. I masz dwa w jednym. Osłona i zasilenie rabaty.
Jak dobrze posadzisz to nie trzeba będzie kopczykować na zimę. A, zanim okopczykujesz - podlej i odczekaj. Chodzi o to by dobrze wypełniły się przestrzenie w korzeniach.

Ja brałam od nich i z Floribundy. Ta druga się trochę zepsuła z jakością, ale za to miała ciekawsze odmiany. Nie wiem jak teraz bo lokalnie mam bardzo dobry wybór w doniczkach. Ceny tylko o kilka złotych wyższe od gołego korzenia. Przy kilkudziesięciu sztukach miało to znaczenie. Przy 2-3 - nie ma. Widzisz jak się rozleniwiłam

Ps. Cięcie w sezonie to tylko usuwanie kwiatów. Na jesieni nic nie robisz. Dopiero na wiosnę. Za rok się przypomnij. Jak będą starsze możesz eksperymentować z cięciem.
Kordina 23:25, 29 sty 2025

TAR napisał(a)
... ...

TAR napisał(a)
... ...

Cudny ogród stworzyłaś, aż trudno uwierzyć, że teraźniejszość i przeszłość łączy zaledwie kilka lat (trzy, cztery?? )
TAR 09:26, 30 sty 2025

Magara napisał(a)

Same fajne widoczki widzę, zero spamu

Stworzyłaś super miejsce, w mega krótkim czasie - wielki to powód do zazdrości, tej pozytywnej oczywiście, chociaż w dzisiejszych czasach - nieoczywistej

Lubie budowac i lubie ogrodkowac. To jakies oderwanie od problemow codziennosci. Poza tym chcialabym troche pokorzystac z tego miejsca, wiec robie szybko by odpoczac i pielegnowac. Nie planuje wchodzic do lasu z ogrodem, niech sobie jest troche dziko. A te rabaty, juz wytyczone, wystarczaja. Jedynie zrobie jakos kącik przy bajorze. To swietne miejsce wczesna wiosna, poznym latem i jesienia. Kojarzy mi sie z poczatkiem, kiedy jezdzilismy tam po zakupie dzialki z dziaduniem Kastosiem i Wiciem Pierwszym.

Zazdrosc to nie jest złe uczucie, złym jest zawiść.

inka74 napisał(a)
Kopczykujesz kompostem, korą lub ziemią po prostu. Przy nowych nasadzeniach brałam kompost. Chodzi o to, by nie było to zbyt zbite, szczególnie teraz na wiosnę. One nie mają się ugotować a trzymać wilgoć. Potem rozgarniasz go na rabacie. I masz dwa w jednym. Osłona i zasilenie rabaty.
Jak dobrze posadzisz to nie trzeba będzie kopczykować na zimę. A, zanim okopczykujesz - podlej i odczekaj. Chodzi o to by dobrze wypełniły się przestrzenie w korzeniach.

Ja brałam od nich i z Floribundy. Ta druga się trochę zepsuła z jakością, ale za to miała ciekawsze odmiany. Nie wiem jak teraz bo lokalnie mam bardzo dobry wybór w doniczkach. Ceny tylko o kilka złotych wyższe od gołego korzenia. Przy kilkudziesięciu sztukach miało to znaczenie. Przy 2-3 - nie ma. Widzisz jak się rozleniwiłam

Ps. Cięcie w sezonie to tylko usuwanie kwiatów. Na jesieni nic nie robisz. Dopiero na wiosnę. Za rok się przypomnij. Jak będą starsze możesz eksperymentować z cięciem.

Wszystkie rady skrzetnie umieszczam w notesie, przeczytalam poradnik z poleconej strony. Dla laikow jak ja super.
Ja czesc róż zamowilam w Rosarium i jeszcze jednej szkolce poleconej mi przez dziewczyny ale nie pamietam nazwy. Zamowienie gdzies mam na mailu.
2 lata temu zamawialam roze w Rosarium dla mojej mamy, byla zadowolona i ladnie jej rosna. Chce z jej dzialki zgarnąć ze 2 worki ziemi. Żuławskie mady, cieple, kaloryczne i pomieszam z moja ziemia. Zobaczymy co wyjdzie.

Kordina napisał(a)

Cudny ogród stworzyłaś, aż trudno uwierzyć, że teraźniejszość i przeszłość łączy zaledwie kilka lat (trzy, cztery?? )

Dziekuje Pierwsze zdjecie jest z 2021 r. kiedy kupilismy dzialke. Drugie z konca maja lub poczatku czerwca 2022 kiedy zaczelismy budowe. Wprowadzalismy sie w marcu 2023 r. i wtedy chwile po przeprowadzce zaczelam ogrod. Bodajże w czerwcu mialam pierwsze odwiedziny naszych forumek: Aprilka, Ani Kwartet, Kasi z Borów, Ani Żuławianki i Dorki (juz sie tu nie udziela). Choc Ania Kwartet byla rowniez podczas budowy, wiec to byl jej drugi raz