Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 22:20, 14 maj 2025

Margo2 napisał(a)
Moje triarelki zginęły, ale patrząc na Twoje zdjęcia znowu nabrałam na nie ochoty.
Próbuję czasami po kilka razy, zanim roślina się zadomowi.
Niesamowity las stworzyłaś

Tez tak mam nie wszystko rosnie tak jakbym chciala. To magia zdjec.
TAR 22:23, 14 maj 2025

Niestey i moje rosliny oberwaly mrozikiem pomiedzy niedziela a wczoraj. Oszczedzilo klony a oberwal buk Franken, Ambrowiec, Klon diabelski, kirengeszomy i orliki od południowej strony. Kiedy dwoch nowych budujacych wytrzebilo wszystkie drzewa ze swoich dzialek zaczelo u mnie strasznie hulac. Załozylam juz szmate na ogrodzenie ale czekam az choiny urosna i licze po cichu ze ich domy tez zgarna te ziemne podmuchy wiatru. Inaczej klony pojda w niebyt. U nas chwile popadalo ale kupra nie urywa. Pod sosnami sucho.
Ewa777 15:34, 15 maj 2025

Mam znowu zaległości. Byliśmy przez tydzień na wyjeździe teraz nadganiam zaległości.
Obejrzałam wszystkie Twoje zdjęcia i jak zawsze jestem w zachwycie. Uwielbiam je. Twój ogród w lesie jest przeuroczy. Wszystkie kloniki zachwycają. Derenie, kwiaty też. Buczku u Ciebie już puściły listki. Nasz się ociąga - wypuścił na czubku i na dole, reszta zwinięta. Chyba za zimno mu.

Na targach byłam. To było szaleństwo. Dzień wczesniej przyleciałam z wyjazdu, a rano o 7.00 na targach. Obleciałam bardzo szybko, bo dopiero się rozstawiali i było przeokropnie zimno. Skorzystłam z oferty giełdy kwiatwej, bo zależało mi na begoniach.
TAR 16:10, 15 maj 2025

Ewa, moj buczek Franken zostal okropnie okaleczony przez mroz, polowa brązowa. Tam za siasiadka facet wycial wszystkie drzewa i straszny przeciag od polnocy sie zrobil. Klon diabelki rowniez, moze sie zbierze, zabaczymy, koncowki musze podciac z drabiny. Mam troche strat po ostatnich dniach.
Byly klony palmowe gatunki na targach ale ceny ze czapki spadaly. Te nasze to moim zdaniem Emerald Lace, azurkowe, bardzo ladne. Mroz im nie zaszkodzil, bo stały osloniete.
Ogrod wchodzi w 3 rok, mam pare pomyslow na zmiany ale jak na razie nie udaje mi sie skonczyc sadzenia tego co mam
Tez kupilam begonie, koralowo pomaranczowe, uwielbiam je
Kasya 16:36, 15 maj 2025

TAR napisał(a)

U mnie wiekszosc tiarelli rosnie w cieniu. Sucho tez nie maja. Te bardziej w sloncu krotko kwitna i sa lekko cherlawe.
Tiarelki wytwarzaja rozetki i przybyszoowe tak jak zurawki choc ja nie dopuszczam by sie wypietrzaly. Lubia czeste odmladzane. Dlatego tyle ich mam

A w jaki sposob nie dopuszczasz do wypiętrzania ?
TAR 17:48, 15 maj 2025

Dziele je jak widze ze jest za gesta. Mozna tez to wypietrzone oderwac jak w zurawce i posadzic. Wiosna bedzie ladna sadzoneczka
Kasya 17:58, 15 maj 2025

TAR napisał(a)
Dziele je jak widze ze jest za gesta. Mozna tez to wypietrzone oderwac jak w zurawce i posadzic. Wiosna bedzie ladna sadzoneczka

A wszystkie tiarelki wypiętrzają sie tak jak zurawki ?
Bo przez to pozbylam sie zurawek
Wkurzalo mnie to
TAR 19:45, 15 maj 2025

Nie wiem. Mi tylko jedna sie wypietrzala. Az zanikla. Moze mnie kiedys tez beda wkurzac. Na razie mam niedobory w bylinach wiec je dziele. Podobnie zurawki i bergenie.
Margo2 23:25, 16 maj 2025

Uwielbiam tarelki, ale właśnie mi zaginęły.
Nie widziałam, żeby się wypiętrzały, raczej myślałam, że one rosną w kępce.
Została mi jedna marnota.
Musze zwrócić większą uwagę na nią dzielić jak tylko przyrośnie
mrokasia 08:34, 17 maj 2025

Ja sobie zamówiłam kilka sztuk tiarelek na nową rabatę przy garażu. Mam kilka sztuk na rabacie za domem i bardzo je lubię. Nie zauważyłam żeby się wypiętrzały, raczej rosną w kępce. Muszę tylko dbać o podlewanie.