Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

ajka 20:11, 12 maj 2025

O, a ja mam dwie rutewki i na razie nie powalają A też się napaliłam kiedyś po zdjęciach. Może potrzebują czasu.
TAR 20:18, 12 maj 2025

Ania. W cieniu masz? Ja mam je w cieniu, słonca maja moze ze 2-3 godzuny, na pewno maja mokro. Super rosna pod brzozami.

Aprilku jeszcze wroce do posta, te tiarelki przy tarasie to czesciowo od Ciebie, juz je dzieliłam 2 razy. Za chwile Moni bede odkrjac przy kolejnym dzieleniu. Czesc sadzonek jest nowa, no i te okrywowe to ze szkolki, sa ekstra, ze 20 osob juz je ma ode mnie, ciagle odkrajam a one nie zauwazaja. Genialne okrywówki. A posadzilam tylko 3 sadzonki na próbe
mrokasia 20:22, 12 maj 2025

U mnie rutewki dają radę w półcieniu. Na basenowej w słońcu męczyły się strasznie, oddałam Ursie i u niej odżyły.
ajka 20:25, 12 maj 2025

TAR napisał(a)
Ania. W cieniu masz? Ja mam je w cieniu, słonca maja moze ze 2-3 godzuny, na pewno maja mokro. Super rosna pod brzozami.

Aprilku jeszcze wroce do posta, te tiarelki przy tarasie to czesciowo od Ciebie, juz je dzieliłam 2 razy. Za chwile Moni bede odkrjac przy kolejnym dzieleniu. Czesc sadzonek jest nowa, no i te okrywowe to ze szkolki, sa ekstra, ze 20 osob juz je ma ode mnie, ciagle odkrajam a one nie zauwazaja. Genialne okrywówki. A posadzilam tylko 3 sadzonki na próbe

W cieniu? U mnie w słońcu rosną. Teraz zgłupiałam, bo nie kojarzę tej rośliny jako cieniolubnej.

A tiarella nie robi takich pieńków jak żurawka? Nie trzeba jej odmładzać? Bo chciałabym u siebie posadzić.
Rojodziejowa 16:58, 14 maj 2025

Tarciu, przycinasz przekwitnięte tiarelki? Przyszły mi już takie z "pokwiatkami"
TAR 17:54, 14 maj 2025

W sumie to nigdy nie przycinalam po kwitnieniu dopiero przy wiosennych porzadkach jakies suszki sie trafialy. Jakos mnie nie razily. Bo wtedy liscie ida w mase.
TAR 18:57, 14 maj 2025

ajka napisał(a)

W cieniu? U mnie w słońcu rosną. Teraz zgłupiałam, bo nie kojarzę tej rośliny jako cieniolubnej.

A tiarella nie robi takich pieńków jak żurawka? Nie trzeba jej odmładzać? Bo chciałabym u siebie posadzić.

U mnie wiekszosc tiarelli rosnie w cieniu. Sucho tez nie maja. Te bardziej w sloncu krotko kwitna i sa lekko cherlawe.
Tiarelki wytwarzaja rozetki i przybyszoowe tak jak zurawki choc ja nie dopuszczam by sie wypietrzaly. Lubia czeste odmladzane. Dlatego tyle ich mam
Judith 20:17, 14 maj 2025

Ja przycinam przekwitnięte kwiatki tiarellek. Mam w głowie zakodowane, że wtedy roślina się skupia na nabieraniu masy .
Margo2 22:04, 14 maj 2025

Moje triarelki zginęły, ale patrząc na Twoje zdjęcia znowu nabrałam na nie ochoty.
Próbuję czasami po kilka razy, zanim roślina się zadomowi.
Niesamowity las stworzyłaś
TAR 22:18, 14 maj 2025

Judith napisał(a)
Ja przycinam przekwitnięte kwiatki tiarellek. Mam w głowie zakodowane, że wtedy roślina się skupia na nabieraniu masy .

Judith, nie wiem, nie jestem w tym autorytetem, faktem jest ze swoje dzielilam juz 2 razy, teraz po kwitnieniu odsadze troche dla Moni. Nie przycinalam nigdy, masie to nie przeszkodzilo