Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

April 12:37, 22 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
April, Ty przynajmniej masz miejsce, a co ja mam powiedzieć?

Iza, żartujesz, nie mam miejsca. Nie chcę "na kupie". Jeszcze mam buka, klona i jakieś derenie do umiejscowienia. Wegetują w doniczkach. To że go widzę w jakim miejscu, to nie znaczy że to miejsce tam dla niego jest
UrsaMaior 12:42, 22 cze 2023

Oo jakiego buka?
April 12:50, 22 cze 2023

Silbertaler chyba, jak nie pomieszałam z Frankenem
TAR 12:53, 22 cze 2023

April napisał(a)
Wiąz... nie wpadłabym na to. Ale faktycznie, te mocno ząbkowane liście.

Boszzzzz, 10m wysokości i 5 szerokości...
niektórzy podają nawet wyższe cyfry

Podobno pięknie pachnie w upał. Wąchałaś?

Ale masz rację, też bym się nie oparła. No już przeżywam i widzę go u siebie w jednym ciemnym kącie Lekarzaaaaa

Moj to malutki ma 2 gałązki w siedmiu rzedach, jest szczepiony na 140 cm ale nie wierze w to, ze taki wielki urosnie. Wzielam go na otarcie łez po żeżartym Frankenie. Pokaze Ci jak bedziesz Gejsze, sa zupelnie inne niz te co juz kupilam. Maja inne galazki, nie takie kruche.

UrsaMaior napisał(a)
April, Ty przynajmniej masz miejsce, a co ja mam powiedzieć?

na pewno cos znajdziesz a Ty bys mnie tez odwiedzila w koncu Iza jak rośnie Frankensztajn? Moj juz duzy i tych przebarwionych lisci średnio duzo, tylko jak zaczyna
TAR 12:53, 22 cze 2023

April napisał(a)
Silbertaler chyba, jak nie pomieszałam z Frankenem
moze byc, ja mialam Franka malego i go zeżarlo, duzy rosnie. Na Silbera juz sie nie zalapalam, wykupili
TAR 12:56, 22 cze 2023

Bee napisał(a)
Piękny ogród tworzysz Tar. Podglądam z doskoku.

Też kupiłam sadzonki z Alba..ru wiosną i też były tragiczne. Z pięciu mikro sadzonek bylicy 2 padły już przechowywane na balkonie a 3 kolejne walczą o życie na rabacie. I też więcej już nie kupię od nich.

Moje na razie zyja ale czy przezyja? Ciezko wyrokowac, a przepraszam, kuklik chilijski padł, byl byle jaki i nie dal rady.
UrsaMaior 13:08, 22 cze 2023

Jak to zeżarło Frankena? Co go zeżarło???

Teoretycznie rośnie do 5m, liczę, że się nie mylą, bo wsadziłam w przejściu
April 13:24, 22 cze 2023

TAR napisał(a)

Moj to malutki ma 2 gałązki w siedmiu rzedach, jest szczepiony na 140 cm ale nie wierze w to, ze taki wielki urosnie. Wzielam go na otarcie łez po żeżartym Frankenie. Pokaze Ci jak bedziesz Gejsze, sa zupelnie inne niz te co juz kupilam. Maja inne galazki, nie takie kruche.

Jak szczepiony to będzie mniejszy. Fajniejszy niż Franken, więcej bieli ma. Ja mam dwa Frankeny, jeszcze małe, ale one właśnie tylko młode listki mają białe.
Ciekawa jestem Gejszy. Moja póki co ładnie rośnie, po początkowych kłopotach z niedoborami wody.
April 13:26, 22 cze 2023

Ja zamówiłam 3 szt Frankena ale przyszły dwie i jeden Silbertaler, przez pomyłkę. Posadziłam dwa a trzeci dumam
TAR 13:46, 22 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Jak to zeżarło Frankena? Co go zeżarło???

Teoretycznie rośnie do 5m, liczę, że się nie mylą, bo wsadziłam w przejściu

nie wiem co zeżarlo, kupilam w zeszlym roku sobie na targach takiego 80 cm, wsadzilam na dzialce, podlewalam, mial wszystko i zdechl, usechl calkiem. Teraz widze, ze asplenifolia (to samo źródlo) tez schnie. Ale ten mogl dostac fala przymrozkow i moze odbije.

Co do Frankena nie łudź sie do 5 metrow, ten moj pokazany kilka stron wczesniej ma juz chyba wiecej niz 5 i nadal rosnie. Tyle, ze one dosyc waskie sa jak na buki. Ale przyrastaja szybko. Teraz na targach kupilam Buka Luteovariegata, widzialas? Ciekawe jak sie zachowa.

Szukam brzozy Golden Treasure na średnie pietro i lipa troche. Nie ma. Musze zamowic z dostawa na przyszla wiosne.

A to rzeczony Lutek

April napisał(a)
Ja zamówiłam 3 szt Frankena ale przyszły dwie i jeden Silbertaler, przez pomyłkę. Posadziłam dwa a trzeci dumam
To jak nie wydumasz, jakby co Silbera moge odkupic gdybyś miala problem z miejscem. Zapisalam sie z nim na powiadomienia ale rybka. Nie ma.