Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Agatorek 21:23, 20 cze 2023

No baaardzo ładnie podziałałaś. I wcale nie jest mało roślin. Za sezon nie poznasz swojego ogrodu, porównasz sobie zdjęcia

Te sadzonki z albam.. rzeczywiście masakra. Dostałam podobne lebiodki… i raczej tam już nie wrócę. I tak już powoli miejsc na rabatach zaczyna brakować.

Trawnik piękny po deszczu ❤️
Agania 21:30, 20 cze 2023

Podziwiam ogrodowe zmagania
Złe myśli fruuuuu daleko…. lepiej sobie włącz pstrykacza lub idź na spacer jeszcze lepsze wczasy

Polecam, pozdrawiam
Agania 21:51, 20 cze 2023

TAR napisał(a)
A slyszeliscie o jakichs super dzdzownicach do kompostownika. Noe wiem gdzie sie takie kupuje. Ponoc maja dobry przerob. W jednym ogrodzie u Mai pamietam.

Ja nie znam…na Allegro dużo tego dobra.
Lubię ich słuchać polecam odcinek 178 o wermikompoście:
https://naturalnie-o-ogrodach.simplecast.com/episodes/178-marzec
Makao 21:52, 20 cze 2023

TAR napisał(a)
A slyszeliscie o jakichs super dzdzownicach do kompostownika. Noe wiem gdzie sie takie kupuje. Ponoc maja dobry przerob. W jednym ogrodzie u Mai pamietam.

O dżdżownice popytałam u nas w ogrodniczym. Powiedzieli że te kalifornijskie nie przezimują u nas i trzeba je wyciągać. Poza tym trzeba je specjalnie dokarmiać bo sam kompost to za mało.
Doradzili wrzucać nasze rodzime dżdżownice bo są mniej wybredne i zimują.

Ile w tym prawdy to niestety nie wiem bo zrezygnowałam. Ale faktycznie karmy dla tych kalifornijskich są dostępne na allegro i tam też dostaniesz same dżdżownice.
TAR 21:57, 20 cze 2023

Aganiu. Dawno Cie nie bylo. Mam nadzieje, ze zdrowie dopisuje. Zajrze do Ciebie pewnie sa piekne zdjecia pieknego miejsca
TAR 22:01, 20 cze 2023

Ania dobrze wiedziec o tych dzdzownicach. Tych maszych troche u mnie jest wiec powyboeram jak juz kompostownik wstawie. A jeszcze jestem ciekawa czy mrowki tam nie urzeduja? Okazuje sie, ze u mnie szmaty na rabatach stworzyly mrowom swietne warunki przezycia. Nie widac a draza korytarze widze jak sciagam maty. W truskawkach tez urzeduja w tej plastikowej macie.
TAR 22:02, 20 cze 2023

Co zauwazylam. Przy mojej aktywnosci w rabatach mrowki zabieraja jajka i sie przenosza. Nadal ich duzo ale na rabatach coraz mniej.
nyna76 22:27, 20 cze 2023

Dżdzownice kalifornijskie można kupić w Decathlonie na dziale dla wędkarzy. Leżą w lodówkach
sylwia_slomc... 23:39, 20 cze 2023

TAR napisał(a)
Ania dobrze wiedziec o tych dzdzownicach. Tych maszych troche u mnie jest wiec powyboeram jak juz kompostownik wstawie. A jeszcze jestem ciekawa czy mrowki tam nie urzeduja? Okazuje sie, ze u mnie szmaty na rabatach stworzyly mrowom swietne warunki przezycia. Nie widac a draza korytarze widze jak sciagam maty. W truskawkach tez urzeduja w tej plastikowej macie.

One tam już wcześniej dom miały to Ty się do nich z ogrodem wprowadziłaś

Szykuj się na czwartek z sadzeniem i przemyśl co gdzie z tego dobra chcesz dać bo to wszystko prawie z gołym korzeniem odpowiednio opatulonym będzie. Z ziemią bym nie uniosła, sporo się tego uzbierało
Pewnie cześć będę musiała przyciąć by móc spakować do pudła bo inaczej by nie weszło żadną miarą Ale nic to jak się przyjmie to odrośnie najpóźniej na wiosnę
Wszystkie już u mnie w domu jutro pakuje i ślę
Na razie biorą kąpiel w wannie, nich się dobrze napoją przed podróżą
Makao 06:45, 21 cze 2023

nyna76 napisał(a)
Dżdzownice kalifornijskie można kupić w Decathlonie na dziale dla wędkarzy. Leżą w lodówkach

A to nawet nie wiedziałam. Ale już wiem. Dzięki.