Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

April 13:57, 22 cze 2023

No raczej z Silbera nie zrezygnuję najwyżej będzie w coraz większej donicy, zanim się zdecyduję gdzie go dać.

Ten Lutek też ekstra. Widzę że uwielbiasz białe liście
TAR 14:08, 22 cze 2023

No lubie i troche musze, bo za duzo mam tam zieleni debowej i czasem cienia. Jak stoje w kuchni wiczorem to żóltki az swieca a dalej mrok. Bardzo fajnie to wyglada.

Ale troche sie obawiam ze bedzie jak z Frankenem, te liscie ostatecznie wybarwia sie na zielono. Te bialoobrzeżone i żółłte fajnie wygladaja z czerwonym tlem a takich tez troche mam. I chcialabym jednak tez posadzic cos od polnocnej strony, sama trawa wyglada nudno.
sylwia_slomc... 14:24, 22 cze 2023

Mnie wiązy urzekają swoim układem gałązek Cudne są Tak sobie myślę, że obecnie jak drzewko małe i ma nakrapiane liście to śliczne, ale jak urośnie na te 5 czy ile metrów to już nie będzie akcent na rabacie tylko wielka, nakrapiana plama. Bardziej się musimy przy wyborze drzew zastanawiać nad efektem docelowym. Ja ten błąd zrobiłam z bordem w ogrodzie. Dużo mam drzew o ciemnym liściu i super jak były małe czym większe tym borda więcej, a będą ogromne. I to będą ogromne bordowe plamy. Dobrze, ze ogród duży to może jakoś to w zieleni zginie, ale przy mniejszym było by ciemno żeby nie powiedzieć mrocznie
UrsaMaior 14:26, 22 cze 2023

Golden Treasure są super, mam dwie i chętnie jeszcze bym jedną gdzieś wcisnęła
TAR 14:29, 22 cze 2023

U mnie te potężne dęby za płotem daja dawke mrocznosci, fajnie bedzie jak beda za tlo robic dla wiaza. I chyba bede go krotko trzymala, nie chce zeby wielki urosl. Zobacze po pierwszym roku jak przyrasta
TAR 14:30, 22 cze 2023

UrsaMaior napisał(a)
Golden Treasure są super, mam dwie i chętnie jeszcze bym jedną gdzieś wcisnęła

wiem, a nie moge nigdzie znaleźć na alegro sa popierdółki 15 cm, to poczekam do przyszlego sezonu z zamowieniem teraz
UrsaMaior 14:39, 22 cze 2023

On chyba tak ma, że tylko młode przyrosty są kolorowe...

TAR napisał(a)

Ale troche sie obawiam ze bedzie jak z Frankenem, te liscie ostatecznie wybarwia sie na zielono. Te bialoobrzeżone i żółłte fajnie wygladaja z czerwonym tlem a takich tez troche mam. I chcialabym jednak tez posadzic cos od polnocnej strony, sama trawa wyglada nudno.
TAR 14:52, 22 cze 2023

No i tez pieknie, pasuje. Posadzilam go na czesci dzikiej po wykarczowaniu dębków, topoli, cherlawych sosen, dzikich klonikow, głogów, nasianych mirabelek i jeden diabel wie czego jeszcze. Zostawilam ze dwie brzozy, graba, buczka i dosadzilam odmianowe klony i buki. Tam i tak nie planowalam nic robic w njblizszej przyszlosci
Kokesz 15:47, 23 cze 2023

TAR napisał(a)
A slyszeliscie o jakichs super dzdzownicach do kompostownika. Noe wiem gdzie sie takie kupuje. Ponoc maja dobry przerob. W jednym ogrodzie u Mai pamietam.

Kupiłam kiedyś w sklepie wędkarskim. Zimują normalnie, schodzą po prostu głębiej.
Niczym nie trzeba ich dokarmiać, same się dokarmiają jak wrzucasz resztki np fusy od kawy...
Warto wrzucać namoczone kartony lub wytłoczki od jajek, w tym się rozmnażają
April 14:43, 28 cze 2023

Aniu, jeszcze raz dziękuję za ciepłe przyjęcie i gościnę w Twoim ogrodzie. Piękne miejsce, urokliwe, spokojne, normalnie moje ulubione klimaty
Dom świetnie wtapia się w otaczającą roślinność.
Ogród powstaje w tempie błyskawicznym, podziwiam zapał. Nie mogłyśmy się z Anią Kwartet nadziwić bogactwu i różnorodności już posadzonych roślin, krzewów i drzew oraz tych czekających na swoją kolej. Za moment będzie na rabatach przyjemny busz.
Tarcia bardzo dokładnie wie czego chce i niezwykle konsekwentnie swój plan realizuje.
Małżonek wykonał świetną pracę z trawnikiem. Dywan mięciutki wije się wokół rabatek.
Wierzcie mi, zdjęcia nie oddają tej przyjemnej atmosfery w takim stopniu jak na to zasługuje to miejsce.
Jeszcze raz dzięki. A zaproszenie w okolice Warszawy pozostawiam "otwarte" jak tylko uda się Wam znaleźć opiekę dla "dzieci"