Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Alija 12:47, 24 lip 2025

TAR napisał(a)
Novalis, ten sinawy kolor jest boski

W jakim miejscu masz posadzoną Novalis (cudna), chodzi mi o warunki świetlne. Ja mam ją w dosyć słonecznym (jak na moje warunki) miejscu i przypala jej kwiaty, jak deszcz to się nie rozwijają tylko robi się mumia. Przesadzić bardziej w cień?

Cudne fotki pokazujesz, tylko oglądać i oglądać.
TAR 13:42, 24 lip 2025

Rozswietlony cien / cień, przez chwilke po poludniu ma troche słonca.
TAR 13:45, 24 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Tarcia masz oko do fot. I dar komponowania roślin. Róże wpasowałaś jak dla mnie idealnie.

Dzieki Lidzia, zostało mi jeszcze kilka róż do posadzenia ale juz wiem gdzie. Tylko czasu brakuje.

Ewa777 napisał(a)
Same cudności pokazujesz

Dzieki Ewo, bedziesz w sobote w Blizinach? Moze mam wziać tego klonika dla Ciebie, juz sie boje ze w koncu padnie w tej donicy. Podlewam i trzymam w bezpiecznym miejscu ale lepiej by juz został posadzony
Agatorek 13:48, 24 lip 2025

TAR napisał(a)
pare fotek ale jakos mi sie nie chcialo

Nie wyobrażam sobie, jakby wyglądały te fotki, jakby Ci się chciało

Bo jest cudownie ❤️❤️❤️

Tylko mam wrażenie, że za rok/dwa to będzie prawdziwy busz. Bo już jest mega gęsto. I będziesz musiała poprzesadzać „parę” roślin.
Wiem, bo widzę to samo u siebie, tzn u ex-ema (dobrze, że mam gdzie przyszłe nadmiary sadzić ).
TAR 13:58, 24 lip 2025

Aga wiem, mam tego swiadomosc ale zamykam oczy i udaje, ze nie widze Dobrze ze mam jeszcze duzo terenu.

Wiosna zaczynam porzadek w nasadzeniach na rabatach frontowych. Wyleci stamtad troche drobiazgu, bodziszki, funkie, rdesty, marcinki, hortensje. Jesli bedziesz cos ode mnie chciala z bylin lub krzewow to na pewno chetnie sie podziele. Wyrzucac mi szkoda, wole sie dzielic. Wiem jak to jest jak sie konczy budowe i zaczyna ogrod.

Agatorek 14:24, 24 lip 2025

Tarciu, bardzo chętnie przyjmę rośliny. Bo na pewno na początku będzie mi trudno zapełnić rabaty. Oczywiście trochę wezmę ze starego ogrodu, trochę mama mi szykuje roślin, ale wiadomo jak to jest. Tak jak piszesz.
❤️❤️❤️

W przyszłym roku już powinnam mieć wyznaczone rabaty, także będę już sadzić docelowo
TAR 14:45, 24 lip 2025

No i gitara
Ewa777 20:25, 24 lip 2025

TAR napisał(a)

Dzieki Ewo, bedziesz w sobote w Blizinach? Moze mam wziać tego klonika dla Ciebie, juz sie boje ze w koncu padnie w tej donicy. Podlewam i trzymam w bezpiecznym miejscu ale lepiej by juz został posadzony

Tak, Aniu, weź go ze sobą. Spotkamy sie w Blizinach
TAR 21:36, 26 lip 2025

Oczywiscie klona dla Ewy zapomniałam
TAR 21:45, 26 lip 2025

Ale spotkałysmy sie na zwiedzaniu ogrodu Agnieszki Hubeny-Żukowskiej. Była tez Wiola z Maskantowego ogrodyu. Żałuje, ze dłuzej nie pogadałysmy ale tak czas pogonil i Wiola pogonila na zwiedzanie z Agnieszka, gdzie my juz bylismy po oprowadzaniu.

Włascicielka ogrodu jest przesympatyczna kobietka z naprawde spoko podejsciem do roslin. Bez zadecia, bez przesadyzmu i bez dramatyzmu jak cos wypada. Bardzo ciekawie opowiadala o swoich zmaganiach przez ostatnich 14 lat. O zmianie klimatu, poziomie wod gruntowych, opadach sniegu, mrozach, wietrze co z czasem wplyneło rowniez na jej ogrod i nasadzenia. Rowniez ma duzy dystans do prowadzenia samego ogrodu. Osoba wyznajaca moja zasade, ze chwast tez czlowiek i czasem nawet fajnie wyglada na rabacie.
Czesc preriowa ogrodu jest upchana wrecz roslinami, ktore wylewaja sie z rabat ale nie tworza wrazenia niedobranego chaosu choc wysiewaja sie czesto same.
Pokoj biały, o ktorym mowila ze juz calkiem bialy nie jest, bo samosiejki powoduje, ze pojawily sie inne kolory. Mowila tez o problemach ze skomponowaniem roslin tak by kwitły spektakularnie i pasowaly do siebie. Sam biały pokoj jednak ładnie wygladal.
Zreszta sami zdecydujcie. Zostawiam troche fotek, nie obfocilam wszystkiego, bo nie wzielam drugiej karty i skonczyla mi sie pamiec.