Iza, super. Tylko wez mi wytłumacz. Blue Dolphin sadzilam niebieskie do gruntu (naprawde niebieskie, bo pialam z zachwytu nad kolorem) a teraz po 2 tygodniach sa bardziej rozowe jak fioletowe. Blue Boy z niebieskiego zrobil sie fiolet. Nie wiem od czego to zalezy.
Czysta magia Moze podlac kwaskiem?
Za to hortensja serrata rózowa w zeszłym roku robi sie coraz bardziej niebieska siedem swiatow
Mowilam Ci w zeszłym roku bys mi go wysłała na leczenie Nie wiem czemu twoj sie nie podleczyl. Moze na poczatku zle cos zrobilas, potem robilas jak ja i juz bylo za pozno? Moj Eternal w zeszłym roku byl padniety, dal rade, pieknie rosnie. Ten obecny w okresie suszy dostal bardzo w palnik, do tego byl bardzo silny wiatr. Wykopalam dziada, choc nie myslalam ze sie zregeneruje, podcielam koncowki i wsadzilam w dobra ziemie z piachem, pilnowalam by nie przesuszyc. Ma tak swiezutkie listeczki, ze az milo sie patrzy. To Forest Pansy. Pierwszym ratowanym byl Rising Sun, tez z nim latalam na poczatku tego ogrodu. A teraz wielkie bydle juz
Powinnam wykopac tez PinkPomponsa, bo mial byc maly a jakis wielki sie zrobil, tylko nie mam dosc dobrej miejscowy dla niego.
Poszukam fotek z zeszłego roku, byly takie dokladnie jak Iza pisala ni to niebieski ni to fiolet zalezy od pogody i naslonecznienia. A te tegoroczne rozowieja. Ubieglorocznyy jeszcze nie wypuscil kwiatow, rok temu tez pozno mial. Ale byl fantastyczny dlatego ich dokupilam.
Hmmm, znalazłam takie info co do odczynu ziemi:
Floksy lubią wilgotne, ale dobrze przepuszczalne gleby o pH od lekko kwaśnego (6,1 do 6,5) do lekko zasadowego (7,6 do 7,8). Źle rosną w kwaśnej glebie.