Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Miskantowo 11:11, 28 lip 2025

Bardzo mi się podoba ten krwiściag, taki puchaty.
Wpadły mi też w tych Blizinach w oko przetacznikowiec i słonecznik wierzbolistny.
Wszystko na liście zakupów.
Te zakupy to powinnam zacząć od kupienia nowego ogrodu, najlepiej 10x większego od mojego
TAR 11:11, 28 lip 2025

Asiu, Beato moze wiosna tez przyjedziecie, dobra okazja na spotkanie.
TAR 11:14, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten krwiściag, taki puchaty.
Wpadł mi tez w oko przetacznikowiec i słonecznik wierzbolistny.
Wszystko na liście zakupów.
Te zakupy to powinnam zacząć od kupienia nowego ogrodu, najlepiej 10x większego od mojego

Piszesz o tym różowym? Mnie sie bardzo podobala ta wielka kepa przetacznikowcow. Ale najbardziej w kaciku rutewka Delavay z krwisciagiem i śmialkiem, Ewie pokazaywalam, pewnie tez widzialas. No i roze skąpane w bylinach. Wcale im (rozom) tego nie ujmuje a dodaje.
Miskantowo 11:30, 28 lip 2025

TAR napisał(a)

Piszesz o tym różowym? Mnie sie bardzo podobala ta wielka kepa przetacznikowcow. Ale najbardziej w kaciku rutewka Delavay z krwisciagiem i śmialkiem, Ewie pokazaywalam, pewnie tez widzialas. No i roze skąpane w bylinach. Wcale im (rozom) tego nie ujmuje a dodaje.

Kępa przetacznikowcow podobała mi sie chyba najbardziej.
Szukam jaka to odmiana. Piękna była taka jasna.
Szkoda tylko, ze te „ rybie ogony” na końcu kwiatostanów to raczej jakaś tegoroczna mutacja.
Dwa lata temu miałam tak z jeżówkami.
Byly fantastyczne. Kulki z kolcami, z płatkami wyrastającymi symetrycznie po obu stronach.
Śmialka musze kupic.
W ogole chce troche traw kupic do ogrodu.
Mam tylko te łany stipy, która u mnie zimuje i rozsiewa sie bez problemu.
TAR 11:36, 28 lip 2025

Mam kilka śmialkow fajne sa, zobacze czy nie mam nadmiarowego jakiegos, to bym ci dala. Traw juz zadnych nie kupuje. Styknie to co jest.
Ewa777 11:47, 28 lip 2025

TAR napisał(a)

Tylko 10 wzielam Chyba ze seria Youme jest bogatsza, mam Love, Passion, Romance, Together i Forever. Juz w zeszlym roku chcialam kupic ale sie wahalam a teraz zrobily mi sie luzy na rabacie po usunieciu tych zapachowych bodziszkow, to wsadzilam hortki. Znalazlam 2 inne posadzone na samym poczatku tego ogrodu, schowane gdzies po kątach i nawet kwitna. Zaryzykowalam. Bodziszki poprzenosilam na inne miejsce. Kurcze nie moge zniesc tego ni to cytrynowego ni to lizolowego zapachu bodziszkow rozowych. Jak bede potrzebowac miejsca na kolejne chciejstwa to kolejne bodziszki pojda na duża rabate, tam mam tak pusto, ze akurat nimi powypelniam. I jako jedyne dadza chyba tam rade.

U mnie tez pada, w pracy wszyscy przysypiaja

Jest jeszcze You & Me Perfection
Niesła kolekcja u Ciebie się szykuje. Widząc Twój leśny ogród od razu wyobraziłam w nim rododendrony i hortesje. Szkoda tylko, że podlewać je trzeba. Nawet jak nie zakwitną, to nie wyrzucaj ich. Daj im podrosnąć, zobaczysz jak bedzie pięknie
Miskantowo 11:57, 28 lip 2025

TAR napisał(a)
Mam kilka śmialkow fajne sa, zobacze czy nie mam nadmiarowego jakiegos, to bym ci dala. Traw juz zadnych nie kupuje. Styknie to co jest.

Super, jakby coś to chętnie przygarnę
TAR 12:09, 28 lip 2025

Ewa, akurat mam je w takim miejscu, ze podlewac nie bedzie potrzeby. Rododendrony rosna bardzo kiepsko, na wiecej sie nie porywam. Zreszta nawet za nimi nie przepadam, zdecydowanie wole azalie. A te rosna jak szalone. Na tej rabacie wlasnie posadzilam te hortki. Nawet jak nie beda kwitly to z lisci sa fajne. Raczej nie nastawiam sie na wielki sukces jesli chodzi o kwtnienie

Wycielam wczoraj pędy tawulca Tanaki i chyba powtykam je wzdłuz ogrodzenia od strony bajora, tam moga szalec a ja lubie je w masie jak sie przewieszaja. Chcialam derenie groniaste ale sa niedostepne

Nawet jak w tym tygodniu nie uda mi sie wszystkiego posadzic to zrobie porzadki na rabatach, powycinam reszte bodziszkow, przywrotniki, bo wygladaja juz paskudnie, liscie irysow i zgnile rutewki orlikolistne, czekalam w zasadzie tylko na nasienniki by sie porozsiewaly. Pora poprzycinac ostrogowce, bo juz pusza sie, wiec za rok kolejne pole samosiejek wyjdzie. Mam juz jedno przedszkole z ostrogowcami Przywrotniki 3 szt. docelowo przesadze i zrobie miejsce na jedna z róż.
TAR 12:11, 28 lip 2025

Miskantowo napisał(a)

Super, jakby coś to chętnie przygarnę

Oki, moze nawet sie uda odkopac z tych co mam na rabatach. Ale mi sie wydaje, ze mam gdzies upchane luzne kepy, do wydania.
Margo2 22:12, 28 lip 2025

Ja już przycięłam przywrotniki. Jak będziesz cięła, to uważaj, bo już rosną nowe liście.
Lepiej wytnij mniej niż więcej.Jak ja żałuję, że i tym razem nie mogłam być na dniach otwartych.
Planuję w przyszłym roku.
Juz pisałam Ewie, że jak bedzie znała termin to niech daje znać, bo u mnie weekendy sa zaplanowane z co najmniej dwutygodniowym wyprzedzeniem
A czy przypadkiem te łany pietruszki to nie były aminki?
Czy właścicielka mówiła, że to pietruszka?
Muszę kupić ożankę bo teraz fajnie wygląda
I co zrobiłaś z rabatami frontowymi?
Ty jak kupujesz coś to już w ilościach hurtowych.
Ale hortensjom ogrodowym u Ciebie powinno być dobrze w tej glinie