Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Judith 19:41, 05 sie 2025

mrokasia napisał(a)
A może ma to związek z glinem, tak jak przy hortensjach? Judith o tym ostatnio pisała chyba.

Glin w glebie ma wpływ tylko na hortensje .
Margo2 22:35, 05 sie 2025

A może zrobić eksperyment i wypróbować na floksach.
Raczej ich nie zabije.
Ale też raczej bym nie zakwaszała.

TAR 09:23, 06 sie 2025

Trudno, najwyzej beda rozowe Wiecej niebieskich nie biore.

Słuchajcie po tych deszczach mam takie przyrosty niektorch roslin, ze zaczynam czuc sie jak w dzungli, sadzce wysokie na 2 metry, przyrost tegoroczny na Flamingo ponad metr, podobnie kwiaty host wyskoczyly jak palki metrowe. Podobnie pierwszy judaszowiec Rising Sun.
Kordina 11:31, 07 sie 2025

Tar jakieś 2 lata temu kupiłam Blue Boya miał piękny niebieski kolor na zdjęciach producenta, a w rzeczywistości okazał się taki sam kolor jaki m.in. mam, czyli po prostu purpurowy, szkarłatny, taki fiolet z domieszką czerwieni (nie czysty fiolet)
Szukałam jakichś informacji i na innym forum ogrodowym trafiłam na takie zdanie:
"W pierwszym roku po posadzeniu byłam nawet wściekła, że to kolejna ściema kapersowa, bo niebieski robił się tuż przed przekwitnięciem Ale gdy 'Blue Boy' trochę podrósł, łyknął żelaza i siarczanu miedzi, trochę boru z oprysku drzewek owocowych też mu się skapnęło, zaczął się robić coraz bardziej niebieski"
(https://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/64-byliny/7283-floks-wiechowaty-plomyk-phlox-paniculata-odmiany-pielegnacja?limit=25&start=125)Więc może coś być na rzeczy z tym dokarmianiem

Co do buszu niektórych roślin, mam tak samo, np hakonechloa ma średnicę 1,5 m normalnie szok! Rozchodniki dzielone 2 lata temu w ilości5-6 sztuk już dawno przerosły roślinę mateczną, a hosty tak ogromne, że musiałam jedną wykopać i oddać sąsiadce, potwór!
Miskantowo 12:27, 07 sie 2025

Kordina napisał(a)
Tar jakieś 2 lata temu kupiłam Blue Boya miał piękny niebieski kolor na zdjęciach producenta, a w rzeczywistości okazał się taki sam kolor jaki m.in. mam, czyli po prostu purpurowy, szkarłatny, taki fiolet z domieszką czerwieni (nie czysty fiolet)
Szukałam jakichś informacji i na innym forum ogrodowym trafiłam na takie zdanie:
"W pierwszym roku po posadzeniu byłam nawet wściekła, że to kolejna ściema kapersowa, bo niebieski robił się tuż przed przekwitnięciem Ale gdy 'Blue Boy' trochę podrósł, łyknął żelaza i siarczanu miedzi, trochę boru z oprysku drzewek owocowych też mu się skapnęło, zaczął się robić coraz bardziej niebieski"
(https://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/64-byliny/7283-floks-wiechowaty-plomyk-phlox-paniculata-odmiany-pielegnacja?limit=25&start=125)Więc może coś być na rzeczy z tym dokarmianiem

Co do buszu niektórych roślin, mam tak samo, np hakonechloa ma średnicę 1,5 m normalnie szok! Rozchodniki dzielone 2 lata temu w ilości5-6 sztuk już dawno przerosły roślinę mateczną, a hosty tak ogromne, że musiałam jedną wykopać i oddać sąsiadce, potwór!

Ta Twoja hakonechloa ma widać super warunki.
Ja kupilam w ubieglym roku trzy sadzonki i zero efektow poki co.
TAR 12:29, 07 sie 2025

Moze tu jest przyczyna. Musze je dokarmic, podsypie florovite. Ze szkolek dostałam niebieskie kwiatki, po posadzeniu sie sfioleciły i zrożowiały.

Takiego buszu to sie akurat nie spodziewalam. Nie wiem czy nie bede musiała wykopac Flamingo i podmienic z mniejszym klonem. Bo zaczal mnie przerazac ze swoim przyrostem. 3 letnie drzewo wyglada jakby co najmniej 10 lat mialo. Przy czym wiosna byl mocno cięty. Ilosc dostarczanej wody w tym sezonie przeszla najsmielsze oczekiwania. Nie, bym narzekala, bo pod sosnami życie bujnie kwitnie bez koniecznosci odpalania podlewania

Margo2 22:30, 10 sie 2025

Tarciu, a co tu taka cisza?
TAR 23:05, 10 sie 2025

Czesc Gosiu. Weny nie mam. Nawet mi sie focic nie chce. Jestem zwyczajnie zmeczona.
LIDKA 23:14, 10 sie 2025

Tarcia czasem trzeba dluższego odpoczynku.
Ja dziś potyrałam ale resztę sierpnia oprócz pracy zawodowej zamierzam się lenić.

Zdróweczka i dbaj o siebie.
TAR 12:41, 12 sie 2025

Nie mam weny ale wczoraj wzielam i sie zebralam, zrobilam kilka fotek. Na rabatach balagan, przez deszcze nie mialam kiedy powycinac czesci przywrotnikow i co gorsza irysow. A one taki chaos wprowadzaja. Trudno. Moze w weekend nadrobie