Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Patrycja_KG_Lu 09:25, 08 wrz 2025

TAR napisał(a)
Patrycja, poszło

Dziękuję, tak zaszalałam, że 16 doniczek do mnie przyjedzie z różnościami.
April 09:42, 08 wrz 2025

TAR napisał(a)
Domowilam sosny. Ostatecznie wybralam Joppi, Louie, Fukai, Niagara Falls. Wczesniej kupilam Wiethorst i himalajke ktora bede uszczykiwac i prowadzic nisko.

No jestem pod wrażeniem Masz już gęsto. Ale na słonecznych miejscówkach sosenki będą u ciebie zachwycać. U mnie padły wszystkie posadzone w lesie, poza tymi czterema wzdłuż podjazdu. I to tylko te na obrzeżu. Posadzone w głębi rabaty, utopione w hortkach i floksach też się zadusiły. Miały grzyba i gubiły liście. Jednak sosna potrzebuje słońca.
Oglądałam wczoraj u Mrokasi sosenki przy wjeździe, pod grabami. Odkąd graby dały czadu i trochę zacieniają jej to miejsce, też ma z sosnami problem. Nawet już duma nad zamiennikami.
TAR 11:12, 08 wrz 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Dziękuję, tak zaszalałam, że 16 doniczek do mnie przyjedzie z różnościami.

Tam mozna zaszlec, tez zamowilam wczesniej 16 zawilcow, 4 rdesty i 2 marcinki

April napisał(a)

No jestem pod wrażeniem Masz już gęsto. Ale na słonecznych miejscówkach sosenki będą u ciebie zachwycać. U mnie padły wszystkie posadzone w lesie, poza tymi czterema wzdłuż podjazdu. I to tylko te na obrzeżu. Posadzone w głębi rabaty, utopione w hortkach i floksach też się zadusiły. Miały grzyba i gubiły liście. Jednak sosna potrzebuje słońca.
Oglądałam wczoraj u Mrokasi sosenki przy wjeździe, pod grabami. Odkąd graby dały czadu i trochę zacieniają jej to miejsce, też ma z sosnami problem. Nawet już duma nad zamiennikami.

Jolu te co zamowilam beda długo rosły na jakies sensowne drzewka, a beda miec pełna lampę. Nie ma im co zaslaniac. Zreszta tam jest slonce od rana do wieczora (o ile swieci ) w tym jednym miejscu. Powinno byc dobrze. Sosny musze przemyslec, bo z wykopaniem potem bedzie ciezko, nie odbija. Mi przynajmniej nie udalo sie nigdy po przesadzeniu, by sosna sie zregenerowala. Ja mam zatopione 3 kosodrzewiny w bodziszkach, jakos daja rade choc od poczatku chorowaly, tam dla nich chyba jest za mokro choc slonca duzo. Spróbuje je podwazyc i zobacze jak korzenie ida.

Wczoraj wykopałam 4 tawulce i zamiast nich posadziłam hortensje Hot Chocolate, od razu lepiej. Z drugiej strony tej rabaty tez wykopie tawulce. Maja za dobrze i mam tam taki gaszcz, ze misy nie widac. Martwi mnie przyrost Risin Sun, jest za duzy. Miało to byc wolnorosnące drzewko a po niecałych 3 latach osiagnął juz prawie maksimum podawane w szkolkach, dosiega rynny. Strach sie bac co bedzie dalej. Moze snieg bedzie zima to troche go polamie i trzeba bedzie ciac Podobnie Pink Pom Poms zapitala jak na dopalaczach. Za to słabo rośnie Eternal i Merlot.
Na wiosne robie totalna przebudowe rabaty przy tarasie i tam przesadze Eternala. Musze tam wyczyscic, bo jest taki nielad, ze patrzec nie moge. Teraz głownie balagania siewki ostrogowcow i kichawca. Musze wykopac stamtad tez 2 kousy i buka. W planach mam wykopki wszystkiego i poukladanie calosci na nowo. Podobnie jak rabaty od przodu domu. Na razie pozbylam sie stamtad bodziszkow korzeniastych, w zamian posadzilam krzaki rozane. Jest lepiej.
April 11:38, 08 wrz 2025

TAR napisał(a)

Wczoraj wykopałam 4 tawulce i zamiast nich posadziłam hortensje Hot Chocolate, od razu lepiej. Z drugiej strony tej rabaty tez wykopie tawulce. Maja za dobrze i mam tam taki gaszcz, ze misy nie widac. Martwi mnie przyrost Risin Sun, jest za duzy. Miało to byc wolnorosnące drzewko a po niecałych 3 latach osiagnął juz prawie maksimum podawane w szkolkach, dosiega rynny. Strach sie bac co bedzie dalej. Moze snieg bedzie zima to troche go polamie i trzeba bedzie ciac Podobnie Pink Pom Poms zapitala jak na dopalaczach. Za to słabo rośnie Eternal i Merlot.
Na wiosne robie totalna przebudowe rabaty przy tarasie i tam przesadze Eternala. Musze tam wyczyscic, bo jest taki nielad, ze patrzec nie moge. Teraz głownie balagania siewki ostrogowcow i kichawca. Musze wykopac stamtad tez 2 kousy i buka. W planach mam wykopki wszystkiego i poukladanie calosci na nowo. Podobnie jak rabaty od przodu domu. Na razie pozbylam sie stamtad bodziszkow korzeniastych, w zamian posadzilam krzaki rozane. Jest lepiej.

Cercisy też u mnie rosną "trochę za szybko" poza Eternalem, choć też nie narzekam. Zwłaszcza że wiosna go źle potraktowała.
Wczoraj patrzyłam na Vanilla Twist i o ile w górę już nie rośnie bo on płaczek, to szerokością mi zaraz zasłoni ścieżkę do tych kamiennych ławek. Cały widok zasłonił. Trzymałam w ręku sekator i już miałam ciąć ale uwagę przykuło kilkanaście dołów jakie wykopał mi pies na rabacie za cercisem. Skubana, schowała się przed czujnym okiem. Potwierdza to że cersisa trzeba ograniczyć żeby samowolka górnicza się nie powtórzyła
TAR 11:43, 08 wrz 2025

U mnie samowolke gornicza uprawiaja jedynie krety a powiedz jak sytuacja w donicy, to co posadzilas ostatnio rosnie dobrze?
April 12:06, 08 wrz 2025

To ja z kretami, odpukać, mam przerwę w kontaktach

Tak, w donicy wszystko sobie radzi