Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 14:01, 26 kwi 2026

mrokasia napisał(a)
Tiarelki, epimedia już z kwiatkami??? Niemożliwe…

Mozliwe, mozliwe. Ale wisnie japonskie i magnolki jeszcze nie kwitna. Wszystko na opak. U nas niby slonce ale wieje zimnem. Wczoraj ze 2 godziny padalo solidnie a dzis rano juz sucho. Tak ten wiatr przeszkadza. Mi nawet nie chce sie nic robic.
Ewa777 15:41, 26 kwi 2026

Piekne zdjęcia roślinek Bardzo lubię te Twoje ujęcia
tulucy 17:25, 26 kwi 2026

Zefiryna padła? Niemożliwe, daj jej szansę jeszcze. U mnie dużo róż startuje z poziomu zero.
TAR 17:46, 26 kwi 2026

Ewa777 napisał(a)
Piekne zdjęcia roślinek Bardzo lubię te Twoje ujęcia

Dzieki Ewo. 4 judaszki rokuja, reszta 50/50. Eternal slabiutko. O ile przezyje to przesadzam nad docelowe oczko.

tulucy napisał(a)
Zefiryna padła? Niemożliwe, daj jej szansę jeszcze. U mnie dużo róż startuje z poziomu zero.

No niestety, miala 2 pędy i oba czarne do miejsca szczepienia. Nie wiem czy czekac czy kupic nowa i posadzic. A moze zamiast niej przesadze Veilchenblau albo posadze Malvern Hills, bo jeszcze nie ma swojego miejsca i wegatuje w przechowalniku. Nie musialabym kolejnej kupowac.
Myslalam, ze Margo Koster padna a sa bardziej wrazliwe. Ale te sa w swietnym stanie. A Zefiryna kaput. Nawet listeczka nie ma.
tulucy 19:19, 26 kwi 2026

Sadzisz wg której szkoły? Szczepienie nad czy pod ziemię?
Gruszka_na_w... 20:29, 26 kwi 2026

TAR napisał(a)

Super. To sliczne rosliny do polcienia. Pamietaj o dzieleniu. Nie beda zanikac. Bardzo je lubie.

Cenna informacja o konieczności dzielenia tiarellek. Rok temu moje już słabiej przyrastały i kwitły. Kępki mają już kilka lat. Tiarellkami zachwyciłam się u Anulki/Zany.
Mnie też silny wiatr zniechęca do prac ogrodowych, a wieje od kilku tygodni. Tylko kilka dni było bezwietrznych.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:56, 26 kwi 2026

tulucy napisał(a)
Sadzisz wg której szkoły? Szczepienie nad czy pod ziemię?

Nad, tak dostalam wytyczne ze szkolki. Ja dopiero rok temu pierwsze roze w zyciu sadzilam. Co moge o tym wiedziec
TAR 21:59, 26 kwi 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cenna informacja o konieczności dzielenia tiarellek. Rok temu moje już słabiej przyrastały i kwitły. Kępki mają już kilka lat. Tiarellkami zachwyciłam się u Anulki/Zany.
Mnie też silny wiatr zniechęca do prac ogrodowych, a wieje od kilku tygodni. Tylko kilka dni było bezwietrznych.

O popatrz, u nas od 3 dni wietrznie wczesniej z kolei zimno i nie chcialo sie nic robic. A tiarelki lepiej rosna po rozsadzeniu. Raz mialam piekna kepe, bylam dumna i blada ze taka urosła. I zanikla, bo jej nie rozsadzilam, zjadla samą siebie. Tylko te zadarniajace maja sie dobrze. Choc ja ciagle je wydaje komus a one coraz szybciej mi zielonosc robia.
Magara 22:44, 26 kwi 2026

TARcia daj Zefirynie szanse. I ja uważam, że to terminatorka jest.
Moja ma już kilka lat, pocięta niemiłosiernie w tym sezonie została (Lucy - cmok ) Też myślałam, że nie żyje. Ale rusza
Płakałam nad różami po tej zimie, ale widzę, że niektóre nawet na tych ciemniejszych pędach coś wypuszczają.
Pamiętaj, że my z tyłu d... jesteśmy jeżeli chodzi o startowanie roślin
P.S. I z przodu onej - jesienią
TAR 22:45, 26 kwi 2026

Na razie jest zadolowana, nie mam czasu nawet wyrzucic. Wiec szanse ma.