Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 12:51, 22 sie 2023

Szok jak szybko urósł I owocuje deren jadalny. Mamy takie 4 sadzilam 30cm łodygę, 3 lata temu

Kontonaogrod 11:15, 23 sie 2023

Działka w górach zmieniła właściciela. Jak sfinalizujemy zakup nowej założę pewnie nowy wątek buahahaha

Zolte ogórki

Patrycja_KG_Lu 13:13, 23 sie 2023

Gratulacje!
Kontonaogrod 13:32, 23 sie 2023

Trochę mi szkoda Ale to byłoby problematyczne budowanie tam. I kosztowne, zwłaszcza prace ziemne. Kupimy płaską działkę tym razem

Dołożyłam malin do sokownika, szok jak niewiele z miski jeżyn zostało po parowaniu. Będzie sok malinowo-jeżynowy

dzięki
Kontonaogrod 17:08, 23 sie 2023

W tunelu zostalo ze 2-3 kilo pomidorow I to tyle na ten rok

Fasolnik zielony I czerwony

Kontonaogrod 14:49, 24 sie 2023

Zamowilam sobie drukarke do etykiet na sloiki. Sloiki mi sie skonczyly, pilnie potrzebuję nowych zeby robic kolejne przetwory
Patrycja_KG_Lu 22:20, 24 sie 2023

Dziś tłoczyłam sobie maliny przez wyciskarkę wolnoobrotową. Przecier poszedł na dżem, a z wytłoków udało się nawet intensywny kompot ugotować - taki „zero waste”. Odcedziłam ziarka na sitku. Super sprawa z drukarką do etykiet - testuje od końca lipca. Nawet z 2-3 słoików po zjedzeniu zawartości ściągałam naklejkę i nie było śladu kleju.

Czerwony tak samo smaczny jak zielony czy inny trochę?
Kontonaogrod 06:58, 25 sie 2023

Nie widze roznicy w smaku ale duzo mniej plenna niestety. Pierwsza czerwona fasolka podcxas gdy zielonych juz z 10 bylo...

Gdyby nie Ty nie wiedzialabym ze takie cos jak drukarka do etykiet istnieje, więc dziekuję

Teraz poszukam wyciskarek wolnoobrotowych buahaha
Patrycja_KG_Lu 08:02, 25 sie 2023

Ja też nie wiedziałam o drukarkach do etykiet bez tuszu tylko termo. Mąż mi taki prezent sprawił i jestem zadowolona. Chwila moment napisanie na komórce, podłączenie Bluetooth i jest wydruk paru sztuk. Wygodne bardzo.

Nasza wyciskarka ma już 6 lat, a u mojej mamy ten sam model 8-9 lat. Kiedyś był mniejszy wybór firm oferujących takie wyciskarki, niemniej jesteśmy bardzo zadowoleni. W tamtych czasach daliśmy za nią ok. 1700 zł jeśli dobrze pamietam. Teraz raczej konkurencji wiele i te o podobnych parametrach konkurują marką i ceną między sobą. Wiem, że trzeba patrzeć na moc ściskania, bo np. nie wszystkie wycisną sok z twardego warzywa/owocu czy gałązek np. pokrzywy. W moim modelu mam 3 sitka. Gęste, małe dziurki na klasyczny sok, większe dziurki - przecierowe oraz bez dziurek - sałatkowe.

W wyciskarkę wrzucam z grubsza pokrojone ziemniaki na placki ziemniaczane i dostaję taką pulpę a tyci soku można dolać też (tą nakładką bez dziurek). Przecierowym już robiłam czarne porzeczki, maliny, pomidory. Niedługo zbiór aronii to też będę do nich używać. Tym zwykłym miętę, pokrzywę, natkę pietruszki, korzeń imbiru, twarde buraki i inne klasyczne owoce i warzywa.

Ja za to w przyszłym roku kupić muszę sokownik taki na kuchenkę gazową. Tylko jeszcze muszę wybrać materiał z jakiego jest zrobiony, bo widziałam takie z aluminium lekkie, ale takich bym nie chciała, bo aluminium unikamy w kuchni i kosmetykach.

Edit: Jeśli chodzi jeszcze o wybór to patrzyłaby na wygodę rozkładania/składania i trudność mycia elementów (czas).
Kontonaogrod 15:07, 25 sie 2023

Kupilam Brother z tuszem, niestety. Szkoda ze Cie nie spytalam.
No nic.

Sokownik mam z nierdzewki na indukcje, dziala

O wyciskarce pomysle, myslalam ze kilkaset zl, 1700 x lat temu wydaje sie drogo?

Ogladamy dzis działke nad jeziorem, chyba ja kupie???

Droga do wsi

Jezioro po drugiej stronie drogi w stosunku do działki. Wioska liczy 200 mieszkancow

Bylam w urzedzie gminy, pogadalam, wszystko wyglada dobrze?