Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;)

Kontonaogrod 11:13, 28 sie 2023

Heh. Oj to prawda, to nasze państwo to z kartonu i błota (żeby nie powiedzieć dosadniej).

Niemniej choć działka jest droga, to przez to że dookoła całe wzgórze to działki rolne nie powinno się tam nic dziać (nic budować). Dlatego bym to chciała nabyć drogą kupna i się tam przenieść

Zero sąsiadów (prócz pana mechanika z rodziną za płotem)! I 5x większy ogródek

Kontonaogrod 15:15, 28 sie 2023

Tu widok satelitarny

Kontonaogrod 18:37, 28 sie 2023

Widok

Patrycja_KG_Lu 21:12, 28 sie 2023

Rzeczywiście przez działkę obwodnica przebiega? Czy nie ma przepisów o jakiś turbo dużych odległościach budowy od obwodnicy? Droga dojazdowa z dwóch stron? Jaka szerokość? Daleko media?
Kontonaogrod 21:24, 28 sie 2023

320 metrów długości buahahaha
W najwęższym miejscu 24 metry, od połowy druga działka się "włącza" dając 41metry szerokości.
Obwodnica nowo wybudowana z jednej strony (i dziwnie wygląda jakby kawałek tej działki był też po drugiej stronie- do sprawdzenia), polna droga dojazdowa służąca głównie traktorom z drugiej.
Skrzynka z prądem stoi, na końcu, budowa od strony drogi gruntowej (i tam przyłącze), z tamtej strony też woda. I chyba żadnych więcej mediów choć jutro zadzwonię do gazowni. My gaz mamy, więc może pociągną? Pytanie za ile... (kasy i czasu).
Minus to droga dojazdowa, koszty i odśnieżanie 300 metrów we własnym zakresie... bez traktorka ze spychaczem się nie obejdzie albo parkować przy drodze (obwodnicy, bo gruntową pod górę nie ma szans) i zasuwać pieszo w śniegu

To tak płasko wygląda ale na żywo są mega przewyższenia, różnica wysokości na tej działce to na pewno kilka metrów (2-3m)

Co do umiejscowienia domu to nie mam pewności, do pozwolenia zrobili zagospodarowanie terenu i wyłączenie z produkcji rolnej, ale czy mogę dom postawić w innym miejscu niż oni planowali (na końcu działki), a bliżej obwodnicy? Nie mam pojęcia. Dlatego kobitka chce się spotkać żeby pokazać papiery i omówić szczegóły, bo powiedziała że dużo tego...
Kontonaogrod 08:40, 29 sie 2023

Cisza od ludzi od działki na Kaszubach. Uważam że 100k to sporo i tak. Ale jeśli będą chcieli więcej to będą próbowali to dalej sprzedawać. Kto wie, może do mnie wrócą za jakiś czas. Działka jest mało sprzedawalna przez kształt i druty nad nią idealnie pośrodku... ich cena to 113k...

Jeśli nie wrócą, trudno. Nic na siłę.

Tę tutaj po sąsiedzku będę chciała kupić zaraz po finalizacji sprzedaży domu. Ciekawe ile zajmie kupującemu załatwianie kredytu 2%... a tymczasem jadę tam dziś po pracy po ogórki, kukurydzę i fasolkę Lepiej wszystko rośnie niż tu u mnie... klasa ziemi niby taka sama (3) ale u mnie wymieszana z gliną z wykopu pod fundamenty... trzeba było ją wywieźć zamiast równać działkę...
Kontonaogrod 18:27, 29 sie 2023

Kopiasta taczka chwastów. W miejsce po chwastach posadzilam liliowce. Mam jeszcze pare host do posadzenia, jutro odchwaszcze rabate w cieniu
Kontonaogrod 19:52, 29 sie 2023

Wyczyscilam tunel, niedobitki zostaly do dojrzewania I to koniec pomidorow niestety. W gruncie jeszcze gorzej. Ale zrobilam przecier, 15 litrowych słoików buahaha. Sloikj musialam zamówić bo wszystkie wykorzystalam. Moze jutro powoze przetwory do piwniczki, taczka czeka w pogotowiu.

A tymczasem taczka wycuetych pomidorow I taczka ogórków czy tego co po nich zostalo. Pousuwalam tez zolte I stare liscie od jarmuzu I kalettes. Ladnie rosna, maja dobre 1.5 metra wysokosci haha kury sie uciesza w zimie to ich jedyne zielone...
Kontonaogrod 20:10, 29 sie 2023

Pomidory

Maliny

Malinowy sok

Przedostatnie pomidory

Muszelka 21:26, 29 sie 2023

Kontonaogrod napisał(a)
Widok

Na ostatnim planie góry?