Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 07:41, 06 lip 2024

anuska2507 napisał(a)
Z mniejszych drzew może być jakaś rajska jabłoń, np. Ola, lub wiśnia - będą cieszyć kwiatami wiosną. Mogą być też klony, np. Tatarski, strzepiastokory, Brandywine.
Seslerię też sobie chwalę
Wyślę Ci PW z adresami.

Wiśnie Kanzan chciałam dać wzdłuż płotu frontowego-tam gdzie wsadzilam ostatnio te małe cisy:
Wschodni front-jedna wiśnia

Zachodni front-3 wiśnie+ myślałam o jakimś bordowym płaczku, który przewiesiłby się trochę przez płot.

O taki efekt bordo płaczka mi chodzi:
Na tą chwilę na frontowych rabatach mam w rogach 2 sosny Oregon Green i te 3brzozy Doorenbos na zachodnim łuku. Dlatego chciałam tu dać Kanzany żeby wiosną kwitły a w rondzie właśnie ten dereń Satomi, bo będzie kwitł chwilę póżniej.
Miejsce na froncie jest żeby wsadzić na rabatach te drzewa- ba! ja tam muszę mieć drzewa jakieś, bo samotne sosenki w naroznikach to troche za mało żeby mówić że tu jest jakieś piętro drzew

O jabłoni Ola myslalam w kwestii ronda-nawet mam ją wynotowaną w zeszycie, ale trochę się obawiałam tych jabłuszek-czy nie będą gnić na galązkach lub na rabacie jeśli spadną? I to mnie trochę odsuneło od niej. Klony obejrzę, choć przyznam że uważałam je za duże drzewa...
JoanNa 07:56, 06 lip 2024

LIDKA napisał(a)
W tym rondzie może rosnąc jakieś drzewo. Klon crimson lub inne kolumnowe. Ja bym szukała z dużymi liścmi żeby można je było szybko sprzątnąć z kostki.

Hm kolumnowe, a ja tu myślałam o czymś wielopiennym, albo po prostu żeby ta korona jednak roztaczała się nad rondem. To jest strona południowa, więc rośliny na rondzie miałyby odrobinę cienia w południe.
O wielkości lisci i ich sprzątaniu nie pomyślałam w ogóle przyznam szczerze, a przecież same sie nie sprzątną, racja.
Bardzo podobają mi się grujeczniki japońskie bo ładnie się przebarwiają, wiec wiosną byłby czas dla Kanzanów a jesienią show grujecznika. Tylko nie wiem czy taka otwarta przestrzeń, niezbyt zaciszna, to będzie dobre miejsce dla grujecznika.
JoanNa 15:18, 07 lip 2024

..a może śliwa wiśniowa w rondzie? Chyba fajnie kontrastowałyby te ciemne liście z limonkową obwódką sesleriową?
Choć ten klon tatarski ginnala też mi się spodobał..
JoanNa 22:04, 08 lip 2024

Drzewo w rondzie nadal pod znakiem zapytania. Panowie brukarze jutro zakończą wjazd i muszą uzupełnić te wszystkie docinkowe elementy wokół ronda. A ja wzięłam się za przekopywanie tejże rabaty i..chyba garba się na niej dorobię. Tyle darni i kamieni wytrząsnełam amerykanami a tu dopiero 1/3 ronda.

I wszystko pod czujnym okiem nowej 'domowniczki'
Narsilia 08:35, 09 lip 2024

Myślę że drzewo o bordowych liściach plus limonkowe
wypełnienie będzie naprawdę ładnie wygladało.

No przygotowanie ziemi po kostce nie jest łatwe ale trzeba to zrobić nie ma innej rady .
Ps.bardzo ładnie ta kostka wyszła, piesek prześliczny i też pasuje kolorystycznie hihi.
anuska2507 10:02, 09 lip 2024

Nowa domowniczka słodka
Pomysł ze śliwą tez mi się podoba. A w ogóle jakie wymiary ma to rondo?
Możesz też podpatrzeć na ostatnich zdjęciachu Mrokasi kolumnowe graby w przedogródku.
I jeszcze taki przykład z wiśnią Umbraculifera i hortensjami z Ogrodu z fortepianem

PS. zobacz jeszcze jabłoń Olę u Hani - Gruszki
JoanNa 16:56, 10 lip 2024

anuska2507 napisał(a)
Nowa domowniczka słodka
Pomysł ze śliwą tez mi się podoba. A w ogóle jakie wymiary ma to rondo?
Możesz też podpatrzeć na ostatnich zdjęciachu Mrokasi kolumnowe graby w przedogródku.
I jeszcze taki przykład z wiśnią Umbraculifera i hortensjami z Ogrodu z fortepianem

PS. zobacz jeszcze jabłoń Olę u Hani - Gruszki

Rondo ma średnicę lekko ponad 5metrów.

Ogrodem Mrokasi też się zachwycam Graby lubimy-wzdłuż zachodniego płotu tośnie nam żywopłot grabowy. Graby fastigiata bardzo mi sie podobają, ale bardziej bym je widziała w szpalerze. Tu w rondzie chciałam cos z rozcapierzoną koroną. Umbry też mam na liście ulubionych drzew, ale gdzieś doczytałam, już nie pamiętam w czyim wątku, że brzydko się starzeją-pień jest przysadzisty a gałązki takie cieniutkie.
Jabłoń Olę też mam na liście-obawiałam się owoców że bedą gnić na rabacie i dlatego 'pojedynek'wygrał wtedy dereń kousa...aż mi uswiadomiłyście, że długo będę czekać na efekt drzewa. No więc na tapetę wskoczyła śliwa wiśniowa (niestety nie wiem czy to Nigra czy Pissardii, kupilam jako s.wisniowa). I teraz dylemat-bo śliwa tez owocuje Lepiej kontrastuje z seslerią, ale Ola ciekawie sie przebarwia i zdobi owockami-nie wiem czy śliwki są tak ozdobne jak jabłuszka Oli, chyba niezbyt..z kolei śliwa chyba dłużej liście utrzymuje..trudny orzech do zgryzienia.
Anda 17:35, 10 lip 2024

Witam Joasiu Czytam o dylematach z drzewem. Weź pod uwagę, że drzewo to powinno dobrze znosić upały, zwłaszcza, że będzie rosło otoczone kostką. Słońce pewnie będzie tam mocno prażyło. Dereń na pewno by tego nie wytrzymał.

W Grecji widziałam piękne morwy, które świetnie radzą sobie w takich warunkach. Nie wiem, w jakiej części PL mieszkasz, ale jeśli zimy nie są u Ciebie zbyt srogie, to morwa platanolistna Fruitless świetnie pasowałaby w tym rondzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 17:49, 10 lip 2024

Anda napisał(a)
Witam Joasiu Czytam o dylematach z drzewem. Weź pod uwagę, że drzewo to powinno dobrze znosić upały, zwłaszcza, że będzie rosło otoczone kostką. Słońce pewnie będzie tam mocno prażyło. Dereń na pewno by tego nie wytrzymał.

W Grecji widziałam piękne morwy, które świetnie radzą sobie w takich warunkach. Nie wiem, w jakiej części PL mieszkasz, ale jeśli zimy nie są u Ciebie zbyt srogie, to morwa platanolistna Fruitless świetnie pasowałaby w tym rondzie.

Ewa, szukałam morwy białej w okolicznych szkółkach, bo dziewczyny na samym początku polecały mi morwę właśnie na suchą patelnię-niestety jest mało popularna i trochę ją odpuściłam. Mieszkam w łódzkim, więc zimy takie w miarę- wiadomo,zimniej niż Wrocław, ale cieplej niż Suwałki Temperatura w ciagu ostatnich 5lat nie przekroczyła -20C. Poczytam o tej platanolistnej, bo pierwsze słyszę o niej Dziękuję za podpowiedź.
JoanNa 17:53, 10 lip 2024

W ogóle to dziękuję wszystkim za podpowiedzi i porady! To naprawdę bardzo pomocne i często zmusza mnie do przemyślenia moich konceptów od nowa. I fajnie, bo wiadomo że ile osób, tyle różnych ciekawych pomysłów