Aniu, widzę że jesteś z okolic Wrocławia...korzystałaś może z sadzonek szkółki Kaczergis? Bo przyczajam się do kupna drzewek, moja lokalna szkółka nie ma raczej wiśni Kanzan a u nich widziałam w ofercie online. Do Wrocka mam dobrą godzinę jazdy, ale to już wiadomo że nie pojadę po 1szt. tylko od razu więcej drzewek, więc można sie wybrać na taką wycieczkę. Tylko ciekawa jestem jakie są u nich te drzewka jakościowo i wizualnie.
A w temacie ronda - ja bym widziała tam większe drzewo. Nie wiem czy słusznie, ale dereń wydaje mi zbyt wolno rosnący, a tutaj potrzeba czegoś, co szybko będzie efektowne. I druga propozycja: róże (jakaś niezawodna odmiana z rabatowych) w obwódce z lawendy lub cisa.
Tak, mam kilka nabytków z tej szkółki. Ogólnie ciężko mi się tam kupuje, bo mają dużo drzew na małej powierzchni, nie zawsze uporządkowane. Ale wybór duży.
Mam od nich świdośliwę Ballerinę, a rok wcześniej kupiłam tam hakone i bodziszki. Wszystko rośnie
Ania-ajka częściej się tam zaopatruje, bo ma bliżej i sobie chwali. Może mogłaby Ci coś podejrzeć, zrobić zdjęcia.
PS: jeśli już planujesz wyskoczyć w okolice Wrocławia, mogę Ci polecić też inne szkółki.
zbyt duzego drzewa tu nie wsadzę, bo to jednak blisko budynku. A jakie gatunki miałas na myśli?
Róże chcę napewno wprowadzić, bo mam tylko z odzysku raptem jakąś no name chyba rose rugosę-taka klasyczna z rózowymi płatkami i otwartym żóltym srodkiem, właśnie powtarza mi kwitnienie. Tylko o różach myślalam bardziej żeby dac na wschodnią rabatę okalającą budynek-pod oknami pokojów dzieci,bo starszej córce podobaja się róże.
Lawendy mam- koczują w donicach i czekają cierpliwie, ale nie mam ich aż tyle żeby obwodkę trzasnąć. Prędzej seslerii tyle podzielę, bo ładnie sie rozrosly i niektore nawet mini sadzonki puściły kilka cm od kępy macierzystej.
Z mniejszych drzew może być jakaś rajska jabłoń, np. Ola, lub wiśnia - będą cieszyć kwiatami wiosną. Mogą być też klony, np. Tatarski, strzepiastokory, Brandywine.
Seslerię też sobie chwalę
Wyślę Ci PW z adresami.