Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 23:36, 24 lip 2024

Bedzie pięknie a sesleria na obwódce wprowadza elegancję i porządek.

U mnie popadało. Może jutro po pracy też coś podziałam.
Narsilia 06:51, 25 lip 2024

Pięknie przygotowane no ja bym chyba halogen zapuściła i sadziła( co mi się już zdarzało jak mi się dzień kończył a sadzenie nie ) a poważnie to teraz sobie jeszcze po przmierzaj z doniczkami itp jak podpisuje to do ziemi i już będzie cieszyło niesamowicie
JoanNa 08:00, 25 lip 2024

LIDKA napisał(a)
Bedzie pięknie a sesleria na obwódce wprowadza elegancję i porządek.

U mnie popadało. Może jutro po pracy też coś podziałam.

Lidka, ja to Ciebie naprawdę szczerze podziwiam że Ty konczysz pracę póznym popołudniem i od razu działasz w ogrodzie. Ja po pracy ostatnio czuję się jak taki kapeć rozdeptany i potrzebuję chwilkę odsapnąć zanim ruszę.
Wlaśnie mam dylemat co do sąsiadujacej mniejszej rabaty'łezki'- bo nie wiem czy tu tez dawać sesleriową obwódkę stojacą na baczność czy raczej cos przewieszajacego się w kilku miejscach i w ogóle nie robić obwódki jako takiej. Jakos bardziej ciągnie mnie w kierunku czegoś luźnego, bo nie wiem czy dwie obwódki sesleriowe bedą dobrze wyglądać tak blisko siebie..?
JoanNa 08:06, 25 lip 2024

Narsilia napisał(a)
Pięknie przygotowane no ja bym chyba halogen zapuściła i sadziła( co mi się już zdarzało jak mi się dzień kończył a sadzenie nie ) a poważnie to teraz sobie jeszcze po przmierzaj z doniczkami itp jak podpisuje to do ziemi i już będzie cieszyło niesamowicie

Klaudia-taki mam planmam w szklarni mnóstwo doniczek i wreszcie ich chomikowanie będzie uzasadnione, hahaha. Muszę właśnie tak zobaczyć na ile kępek dzielić te moje seslerie i ile kulek cisowych tu dać jako coś zimozielonego. Jutro wzięłam sobie urlop 'ogrodniczy' także już przebieram nogami żeby dzisiejszy dzień w pracy szybko zleciał
LIDKA 08:08, 25 lip 2024

Joasia
Nie ma co podziwiać. Dzieci Dorosłe, mąż za granicą choć akurat teraz ma urlop.
Pracuje z ludźmi(klientami) i po całym dniu musze oczyścić umysł. Często nie biore tel nawet bo wole mieć spokój.

Na tej łezce tak nasadź żeby trawe obok łatwo kosić było. Sesleria wg mnie nada tym rabatom spójności.
I to nie musi być druga obwódka.
LIDKA 08:19, 25 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Klaudia-taki mam planmam w szklarni mnóstwo doniczek i wreszcie ich chomikowanie będzie uzasadnione, hahaha. Muszę właśnie tak zobaczyć na ile kępek dzielić te moje seslerie i ile kulek cisowych tu dać jako coś zimozielonego. Jutro wzięłam sobie urlop 'ogrodniczy' także już przebieram nogami żeby dzisiejszy dzień w pracy szybko zleciał

Jeśli potrzebujesz seslerii dużo to mocno dziel.
Ja posadziłam na mojej obwódce ok 90 sadzonek z 3 kęp. Po 3-5 źdźbe. Żyją wszystkie. A upały niemiłosierne po sadzeniu były.
JoanNa 08:35, 25 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Jeśli potrzebujesz seslerii dużo to mocno dziel.
Ja posadziłam na mojej obwódce ok 90 sadzonek z 3 kęp. Po 3-5 źdźbe. Żyją wszystkie. A upały niemiłosierne po sadzeniu były.

Ja mam swoich seslerii 17, więc uznałam, że nie będę dokupować i z każdej wezmę sadzonki i tym samym odmłodzę te mateczne.
90 sadzonek z 3szt mistrzostwo!
JoanNa 08:48, 25 lip 2024

LIDKA napisał(a)

Na tej łezce tak nasadź żeby trawe obok łatwo kosić było. Sesleria wg mnie nada tym rabatom spójności.
I to nie musi być druga obwódka.

O widzisz, nie pomyślałam o kwestii koszenia-a tu pewnie mąż by narzekał. No racja. Ok, muszę przetrawić temat-porozrzucana sesleria w sumie będzie nawiązaniem do sąsiedniej rabaty. Tutaj nie mogę też zrobic wysokich i gęstych nasadzeń żeby rośliny nie zabierały zachodniego słońca rabacie rondowej. Chodzi mi po głowie jakaś molinia jako centralny punkt,bo niby wysoka, ale jednak ażurowa i lekka. Chociaż wczoraj pobuszowałam w tym sklepiku polecanym przez Klaudię i bardzo mi utkwiła w głowie ta mini budleja Little Ruby (dorasta do 65cm), ma świetny kolor. Choć to już totalnie inny pokrój. Muszę to przemyśleć.
JoanNa 21:04, 25 lip 2024

Ola już siedzi-jutro musimy ją tylko wyprostować. Seslerii wyszło mi że muszę mieć 39szt. Czerwone i fioletowa doniczka, to kulki cisowe-i tu pytanie czy 3szt to nie za mało?

LIDKA 21:05, 25 lip 2024

Sesleria co ile cm?