Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 11:13, 11 lip 2024

anuska2507 napisał(a)

Może na początek rozejrzyj się, co masz w okolicznych szkółkach stacjonarnie - może trafisz jakiś porządny okaz z polecanych drzew w dobrej cenie.

Tak wiem, wyprawa pod Warszawę i transport takiego drzewka to nie takie hop siup, choć nie mowię że nierealne. Teraz mam zagwozdke z tymi korzeniami o których Ewa pisze, nie czytalam o systemach korzeniowych tych drzew które tu się przewijały. Generalnie tu na naszej działce jakaś woda jest, bo jak kopalismy fundamenty, to na pewnej głebokości zaczęła się pojawiać, no to tak sobie rozkminiam czy te korzenie tak naturalnie nie będą rosnąć wgłąb?chyba będą czuły że tam gdzieś 2m pod powierzchnią jest woda? Więc teoretycznie nie powinny podnosić kostki..? Czy źle myślę?
Tu u nas na działce biegnie jakaś żyła wodna (trudno w to uwierzyć kopiąc w tym piasku), bo jak były bardziej deszczowe lata, to traktor i kombajn potrafiły tu ugrzęznąć. Dlatego mamy w dalszym planie ściągnięcie tutaj kogoś kto potrafi szukać wody- może udałoby się mieć swoją studnię.
anuska2507 13:08, 11 lip 2024

Wiadomo, że jak potrzeba, to wszystko jest realne. Mi tylko chodziło o to, żeby mieć jakiś punkt odniesienia, że w okolicy nie ma egzemplarzy, które by ci odpowiadały, a wydatki na transport są uzasadnione. A może wręcz przeciwnie - znajdziesz ciekawy okaz Ja najdalej jechałam z 50 km po swoje wiśnie umbry, które mam przed domem. Były kopane z gruntu i dużo tańsze niż w szkółkach, co przy 3 drzewach dawało już sporą kwotę.
Z korzeniami niestety nie pomogę, ale podejrzewam, że budowa systemu korzeniowego może być też charakterystyczna dla danego gatunku, podobnie jak wygląd korony.
sylwia_slomc... 13:49, 11 lip 2024

JoanNa napisał(a)

Wiśnie Kanzan chciałam dać wzdłuż płotu frontowego-tam gdzie wsadzilam ostatnio te małe cisy:
Wschodni front-jedna wiśnia

Zachodni front-3 wiśnie+ myślałam o jakimś bordowym płaczku, który przewiesiłby się trochę przez płot.

O taki efekt bordo płaczka mi chodzi:
Na tą chwilę na frontowych rabatach mam w rogach 2 sosny Oregon Green i te 3brzozy Doorenbos na zachodnim łuku. Dlatego chciałam tu dać Kanzany żeby wiosną kwitły a w rondzie właśnie ten dereń Satomi, bo będzie kwitł chwilę póżniej.
Miejsce na froncie jest żeby wsadzić na rabatach te drzewa- ba! ja tam muszę mieć drzewa jakieś, bo samotne sosenki w naroznikach to troche za mało żeby mówić że tu jest jakieś piętro drzew

O jabłoni Ola myslalam w kwestii ronda-nawet mam ją wynotowaną w zeszycie, ale trochę się obawiałam tych jabłuszek-czy nie będą gnić na galązkach lub na rabacie jeśli spadną? I to mnie trochę odsuneło od niej. Klony obejrzę, choć przyznam że uważałam je za duże drzewa...

Mam Olę. Kwitnie cudnie i niezawodnie obficie ale drugi sezon łapie na liściach grzyba, owoce jeśli ich ptaki nie zjedzą w zimie do wiosny mumifikuja sie na drzewie i dopiero wiosną lecą na ziemię, a czasem trzeba im pomóc. Ale jak jest zdrowa to sliczna jabłoń z kwiecia, z owoców i przebarwiających się lekko liści. Choć Raindrops zachwyca jeszcze bardziej tyle, że kwiat ciemniejszy i mam ja krócej więc jeszcze mała.
Buka przwieszającego nie sadź przy ogrodzeniu bo to rosną potężne drzewa i na wysokość i na szerokość. Nie wiem jaką masz odległość między słupkami w ogrodzeniu, zakładam 2-2,5 metra. Nie wiem czy upchniesz tam trze wiśnie kanzan, chyba, ze będziesz mocno ciąć, ale czy cięte będą kwitły też nie wiem. Widziałam za to wieloletnie okazy i te korony też były bardzo szerokie. Tak posadzone koronami się zrosną. Poza tym sama mając wiele kwitnących drzew w mocnych kolorach wiem już, ze na małej powierzchni duża ilość takiego intensywnego koloru może mimo, ze budzi zachwyt drażnić i oczy bolą. A nie zapominajmy, ze sadzimy małe egzemplarze, ale one urosną, a wraz z nimi plama tego koloru jaki dają.
sylwia_slomc... 13:50, 11 lip 2024

Ja bym się w ty, rondzie pokusiła o małą magnolię.Będzie ładna cały sezon
JoanNa 14:29, 11 lip 2024

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja bym się w ty, rondzie pokusiła o małą magnolię.Będzie ładna cały sezon

Obawiam się że magnolia tutaj będzie miała za duży przeciąg od zachodnich wiatrów-już ją rozkminialiśmy z mężem, bo też mu sie podoba to drzewko Chyba że znasz jakąś odmianę, która niekoniecznie potrzebuje zacisznego miejsca?

Z tymi Kanzanami po jednej stronie mam 7 paneli x2,5m dlatego myślałam że 3 się tu zmieszczą i po drugiej stronie wjazdu 1szt, bo tam węższa strona działki. Gdzieś wyczytałam, że nie sadzi się parzyście..dlatego tu chciałam 3, ale może to nie jest formalna zasada? Jakoś 3szt wydawały mi się w wyobraźni lepiej wygladać,hmm.
One kwitną krótko, nie pomyślałam o tym czy mnie zmęczy ten widok, akurat okno kuchenne wychodzi dokładnie na tą rabatę i bardzo lubię ją tak obserwować.
Tutaj ograniczają mnie linie z prądem, więc nie mogę posadzic strzelistych drzew choćbym chciała, bo będę musiała je uciąć i to juz straci urok.
Buk pendula baaardzo mi sie podoba,więc ja muszę mu gdzies znaleźć miejsce na naszej działce choćbym miała pęknąć
sylwia_slomc... 22:04, 11 lip 2024

Nie pamietam z jakich okolic Polski Jesteś. JA na południu, ale ogród sadziłam jeszcze przed zmianami klimatycznymi i tym drastycznym ocieplaniem. Wszystkie moje magnolie miały początkowo wysokość poniżej kolana. Pierwsze trzy zimy zawijaliśmy włókniną, potem już nie trzeba było. Miałam wygwizdów jakich mało bo to były szczere pola. Nie straciłam żadnej, a mam ich sporo. Do tego u Ciebie bisko domu i w podjeździe do domu ściany i kostka nagrzewają się od słonka nocą ciepło oddają. Powinny dać radę. Zawsze możesz wybrać odmianę która powtarza kwitnienie latem gdyby była obawa o wiosenne kwiaty
JoanNa 22:26, 11 lip 2024

Mieszkam w łódzkim. Zaskoczyłaś mnie tymi magnoliami, bo ja moją w myślach juz oddelegowałam gdzieś wgłąb podworka, bliżej garażu, żeby nie miała przeciągu... Muszę w takim razie przeanalizować to jeszcze raz.
sylwia_slomc... 22:31, 11 lip 2024

Magnolie generalnie wyglądają elegancko cały rok. Jedyna z wilu wsadzonych u mnie , która łapie grzyba na liściach to Nigra. Reszta bezproblemowa od 10 lat
JoanNa 17:58, 18 lip 2024

Pojechałam po pracy TYLKO ZOBACZYĆ co mają w okolicznym centrum ogrodniczym...wyszłam z prawie 2-metrową Olą To chyba było przeznaczenie! Nie mieli nic z rozważanych przeze mnie drzewek a cena tej Olki była taka, że aż grzech nie kupić-30zl!

Za tydzień planuję jechać na święto kwiatów do Zduńskiej Woli i tam też wystawiają się z drzewkami i krzewami i być może upolowałabym taką juz bardziej rozkrzewioną, może nawet w wersji nieszczepionej, ale kurcze gwarancji nie mam a tą dzisiejszą mógłby mi ktoś podkupić, bo było ich raptem 4szt i tylko ona była taka duża. Także nie wahałam sie zbyt długo.
Narsilia 21:13, 18 lip 2024

JoanNa napisał(a)
Pojechałam po pracy TYLKO ZOBACZYĆ co mają w okolicznym centrum ogrodniczym...wyszłam z prawie 2-metrową Olą To chyba było przeznaczenie! Nie mieli nic z rozważanych przeze mnie drzewek a cena tej Olki była taka, że aż grzech nie kupić-30zl!

Za tydzień planuję jechać na święto kwiatów do Zduńskiej Woli i tam też wystawiają się z drzewkami i krzewami i być może upolowałabym taką juz bardziej rozkrzewioną, może nawet w wersji nieszczepionej, ale kurcze gwarancji nie mam a tą dzisiejszą mógłby mi ktoś podkupić, bo było ich raptem 4szt i tylko ona była taka duża. Także nie wahałam sie zbyt długo.

Asia tylko zobaczyć skąd ja to znam , jeszcze nigdy nie wyszłam.z gołymi rękami nie wiem czy się chwalić czy płakać z tego powodu
Mimo że często jestem już blisko Zduńskiej Woli bo mam tam teściów okolicznie to o tym nie słyszałam ale w tym roku już zapisane w kalendarzu mąż urobiony i jedziemy koniecznie , a jabłonka śliczna okazja więc brawka dla Ciebie co tam nowego kostka już skończona pokaż co tam u ciebie słychać .