Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 14:04, 03 sie 2025

Festiwal Kwiatów w Zduńskiej Woli-nie ma opcji na puste przebiegi zakupy udane. Dorwałam w końcu hortkę Skyfall
Daję drugą szansę hebe-niestety pani nie miała opisanych odmian, wiec brałam na oślep takie, które wydają mi się bardziej zdolne do przezimowania (w rzeczywistości nie są żółte, nie mogłam światła dobrać).
Do tego 4liatry fioletowe i 3 gaury. @LIDKA zgłoszę się do Ciebie na szkolenie z ich rozmnażania
Mężu też uległ atmosferze i zakupił 2 winorośle w odmianach Rondo (fioletowe okrągłe) i Regina (zielone jajowate) oraz miętkę porzeczkową i mohito
Takie niedziele to ja lubię
JoanNa 14:09, 03 sie 2025

Aczkolwiek sobota zła nie była...skonczyłam pielenie i podzieliłam seslerię i wsadziłam 39szt jako obwódkę frontowej półkolistej-wróciłam do pierwotnego zamysłu. Marzyła mi się obwódka cisowa, ale w tle rośnie żywopłot cisowy + rozrzucone pojedyncze ciski na rabacie, wiec może za dużo by tego było..?
Narsilia 14:41, 03 sie 2025

No ładne dorodne zakupy , następnym razem musimy się umówić , no liatre ja też kupiłam
LIDKA 17:51, 03 sie 2025

Super zakupy.
Ostry nożem tnij od razu na 4. Wsadź. Jak zobaczysz że więdną to ewentualnie zetkniesz kwiaty. Nie wiem ile u Ciebie Asia pada.

Pokaż te obwódke. Sesleriową mi się bardzo podobają iam dużo ich. Akurat też sadziłam i wyszło mi koło 30 szt co 40 cm pod dereniami.

Asia zrób jakąś sesje bom ciekawa wszystkiego a zwłaszcza rabat przy domu.
olciamanolcia 11:00, 04 sie 2025

Horta piękna ja już mam trzy sztuki Skyfall
Czekam na wrzesień bo ciekawam ich wybarwienia .

JoanNa 21:56, 06 sie 2025

LIDKA napisał(a)
Super zakupy.
Ostry nożem tnij od razu na 4. Wsadź. Jak zobaczysz że więdną to ewentualnie zetkniesz kwiaty. Nie wiem ile u Ciebie Asia pada.

Pokaż te obwódke. Sesleriową mi się bardzo podobają iam dużo ich. Akurat też sadziłam i wyszło mi koło 30 szt co 40 cm pod dereniami.

Asia zrób jakąś sesje bom ciekawa wszystkiego a zwłaszcza rabat przy domu.

Padało sporo ostatnio, teraz ma byc wreszcie cieplej, ale my wyjeżdżamy,wiec trochę sie cykam czy mi to nie padnie pod nieobecność. No i kurcze te gaury chyba są niepodzielne-zobacz sama-rosną jak drzewko z jednego 'pnia'.
LIDKA 22:17, 06 sie 2025

To nie dziel takich drzewek Asia. Utnij gałązek bez kwiatów i wstaw do wody w domu na niezbyt słonecznym oknie.

A te posadź przed wyjazdem. Od wiosny się bierzemy za mnożenie razem bo ja chcę więcej

Ale liatry możesz ciachnąć nożem spokojnie na pół. One mają taką bulwę. Jakby ciasno zrośnięte mniejsze cebulki. Kroiłam niedawno moje i stoją bez szwanku. Myśle że możesz dzielić , dobrze podlać i jechać na wakacje. najwyżej obetniesz im kwiaty po powrocie.
LIDKA 22:22, 06 sie 2025

Zdjęcia ogrodu poproszę bo dawno nie było.
JoanNa 22:29, 06 sie 2025

Obwódka-słabo widoczna. Na razie nie przycinałam, ale chyba obetne choćby same kwiatostany żeby sie nie wysilały na utrzymanie nasion.

Do efektu wow jeszcze hen hen daleka droga przede mną...żywopłot grabowy mam wrażenie że stoi w miejscu..za to kukurydza zza płotu przesłoniła nam cały widok i dziś jak dosadzałam na tej zachodniej liatry i inne sadzonki z poczekalni, to stwierdziłam, że mi brakuje tego ciepła zachodzącego słoneczka. Wręcz zmarzłam przez ten cień kukurydziany ...

Rabata południowa pod kuchnią-róże Alden Biesen+perovskia+bodziszek Rosemoor a przed nim mini tawułki Golden Princess. Dziś dosadziłam tam kilka sztuk białej liatry hodowanej z cebulki.

Te róże bardzo mi się podobają, od pełni rozkwitu do przekwitnięcia pojawiają sie na nich takie ciapki jakby je ktoś farbą pochlapał

Ta rabatka zakręca na zachód i przechodzi w tą zachodnią ktora biegnie az do tarasu. Jako trzecie piętro mam tu hortki-zaczynając od rogu ściany kuchennej są 3xMagical Candle,potem 2xPhantom (którego powtarzam przy frontowych wjazdowych) i na końcu 1szt Silver Dollar, bo jest niższa a będzie juz lekko zachodzić na okno jadalni, więc nie mogłam dać tu 2metrowej hortki.Jak widać, rabata w połowie pusta i hortki bardzo małe. Domieszałam tu róże:Bonica,3xLeonardo da Vinci, rozchodniki Brilliant..a środek czeka na wenę
Przed hortkami dałam te liatry zakupione w ndz.-na foto jeszcze w reklamówce
JoanNa 22:32, 06 sie 2025

LIDKA napisał(a)
To nie dziel takich drzewek Asia. Utnij gałązek bez kwiatów i wstaw do wody w domu na niezbyt słonecznym oknie.

A te posadź przed wyjazdem. Od wiosny się bierzemy za mnożenie razem bo ja chcę więcej

Ale liatry możesz ciachnąć nożem spokojnie na pół. One mają taką bulwę. Jakby ciasno zrośnięte mniejsze cebulki. Kroiłam niedawno moje i stoją bez szwanku. Myśle że możesz dzielić , dobrze podlać i jechać na wakacje. najwyżej obetniesz im kwiaty po powrocie.

Super-piszę sie na mnożenie gaury z Tobą
Mowisz że cebulke liatrową mozna ciachnąć?kurde felek a wsadzilam jak byly bo uznałam że chyba nie można tego kroić...hmm te co sama od bulw uprawiałam też przyrosly po bokach z tych 'oczek'...
Ty chcesz mnogo gaury a ja mnogo liatry, no zachwyca mnie ta bylina!