Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 22:57, 04 maj 2025

Myśle że albo obornik przemieszaj z ziemią z wierzchu wkoło krzaka albo szpadlem zakop. Ja mam tylko granulki i mieszam z ziemią , skórkami z banana i drobną korą przy sadzeniu. Potem co roku wiosną sypie wkoło krzaka i mieszam z korą pazurkami.
LIDKA 23:03, 04 maj 2025

JoanNa napisał(a)

A propos 'posadź jak należy'-wczoraj szybciorem wykopywalam to cale towarzystwo z gołym korzeniem i sadziłam głebiej i poprzycinałam te pędy-a to wszystko po obejrzeniu jednego filmiku o wiosennym właśnie sadzeniu z gołym korzeniem...
Lidka,a ten obornik to jakoś wmieszasz w grunt wokół?czy jak to robisz? Bo ja nawet bym miała taki zwykly obornik, ale kurcze nie wiem czy tak grzebać tym różom dookoła korzeni? Czy robisz to w formie rozcienczonej do podlania?

Kupowałam róże od Hyżego i przyszedł z nimi poradniczek.

Ale czasu nie miałam i 6 tyg stały w wodzie. Tak im fajnie liście porosły. Lepiej niz tym w ziemi.
Jak posadziłam to sie zrównały z innymi.

Filmik jaki oglądałaś.
JoanNa 23:12, 04 maj 2025

No właśnie filmik pana Hyżego https://youtu.be/_48MsAV-YZY?si=yZt_0oln3mnt5qTq
Nie znałam go do tej pory. A róże kupiłam z Floribundy i tam bylo tylko o przecięciu korzeni,taka ksero-ulotka.
Ok, to z zasilaniem zrobię jak mówisz.
Zszokowalas mnie tymi 6tygodniami) moje dobę sie moczyły w wodzie i chciałam je szybko wsadzić bo balam się że moga zacząć gnic te korzenie...jak widzisz, zielona jestem z różami
JoanNa 23:15, 04 maj 2025

anuska2507 napisał(a)
Asia, śmiało tnij wrzośce teraz. One jeszcze wypuszczą nowe przyrosty, które zakwitną w kolejnym roku. Też zazwyczaj przycinam w maju

Uff to ciachnę je jutro.
A myślisz, że mozna je teraz przesadzać? Ten jałowiec będzie przesadzony bo rośnie tu jak wściekły i właśnie je zagłusza, więc chcę je troche rozsunąć i dać bardziej na front rabaty.
LIDKA 23:32, 04 maj 2025

JoanNa napisał(a)
No właśnie filmik pana Hyżego https://youtu.be/_48MsAV-YZY?si=yZt_0oln3mnt5qTq
Nie znałam go do tej pory. A róże kupiłam z Floribundy i tam bylo tylko o przecięciu korzeni,taka ksero-ulotka.
Ok, to z zasilaniem zrobię jak mówisz.
Zszokowalas mnie tymi 6tygodniami) moje dobę sie moczyły w wodzie i chciałam je szybko wsadzić bo balam się że moga zacząć gnic te korzenie...jak widzisz, zielona jestem z różami

Serio 6 tyg. Nie miałam czasu.
Licze na kwitnienie. To lovely rokoko.

Floribinda też dobra szkółka.
Narsilia 00:35, 05 maj 2025

JoanNa napisał(a)
Klaudia, kocimiętki wystartowały piorunem, i te co w pelnym sloncu to juz ladnie kwitną, a kępy które przesadziłam na rabatkę wschodnią, gdzie słońce jest tylko do godz. 15, stoją w miejscu w wersji bez pączków. Jeżówki na rondzie też jedna odmiana juz ma pąki, nie wiem co im tak śpieszno, ochłodzenie zapowiadają...
Martwią mnie te mini budleje- liscie takie poskręcane, i jakies brązowe się robią. Młode tez wyrastają takie pokręcone. No paskudnie to wygląda. Robali żadnych tu nie widzę..Twoje normalnie odbijają?

Moje budleje wszystkie jakos w tym roku wolno odbijają a te miniaturki wyjątkowo się kula , może liści żółtych nie ma ale są takie specyficxne wszystko już ładnie ruszyło nawet lawendy które myślałam że padły, ale na razie nie panikuje z tymi budlejami myślę że się odbudują tyle że wkurzają wygladem
Patrycja_KG_Lu 07:19, 05 maj 2025

JoanNa napisał(a)
I parę kadrów z mojej różanecznikowej. Rózaneczniki toną w morzu siewek trzcinnika Brachytrycha.

Serio on tak się sieje? Zapisałam go wczoraj na listę zakupów, a teraz mnie trochę wystraszyłaś.
anuska2507 09:07, 05 maj 2025

JoanNa napisał(a)

Uff to ciachnę je jutro.
A myślisz, że mozna je teraz przesadzać? Ten jałowiec będzie przesadzony bo rośnie tu jak wściekły i właśnie je zagłusza, więc chcę je troche rozsunąć i dać bardziej na front rabaty.

Myślę, że możesz. Będą przycięte, więc ograniczysz im trochę parowanie - powinny dać radę.
JoanNa 22:43, 05 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Serio on tak się sieje? Zapisałam go wczoraj na listę zakupów, a teraz mnie trochę wystraszyłaś.

Ja najpierw myślałam w ubieglym roku że to zwykla trawa jak wyszly male siewki...aż doczytalam że u Ani Makao też sie wysiewa. I zostawilam na zimę z myślą że może nie przeżyją i tyle. A tu taki busz. No ale latam ze szpadlem, motyką i czym tylko i nie mam czasu ich wyrwać.
A nie tylko ten trzcinnik mi się wysiał. Po obydwu stronach podjazdu mam rozplenicowy żłobek w odmianie Red Head Tam to dopiero jest masakrella. Przejechałam to motyczką bo nie sposób to wyskubać sztuka po sztuce.
Patrycja ja myslę, że gdybym tego trzcinnika sciela zimą póki byl sztywny-same kwiatostany, to nie byloby tej zieleniny, także nie obawiaj się tej trawy, bo jak kwitnie to naprawdę cudnie wygląda.
Magdic 16:36, 21 maj 2025

Cześć, przychodzę z rewizytą .

Chyba już tu kiedyś zaglądałam...

Czy możesz mi pokazać Twoją rabatę pod sosną? Widzę tu zdjęcia różanecznikowej, ale nie wiem, czy to jest ta, o której pisałaś u mnie.