Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

ajka 18:38, 08 lip 2025

JoanNa napisał(a)

Bodziszki Rozane, które są w nogach wszystkich Angeli tez wreszcie sie ogarnęły i ruszyły..intencja jest taka żeby bodziszki rozrosly sie na tyle aby zasłonić zasuszajace sie liscie irysów syberyjskich, ale to chyba nie w tym sezonie jeszcze.I zagwozdkę mam z penstemonami-czy obcinac po przekwitnięciu? Jak kwitły to były cudne,a teraz trochę szpecą..

Penstemony tnij, ja swoje już obcięłam po kwitnieniu.
Bodziszki Rozanne rosną ogromne, myślę że jeśli ziemia im odpowiada, to w przyszłym roku będzie już gęsto.
LIDKA 19:43, 08 lip 2025

Asia na pierożka i na rondo gaure dosadź. U mnie ona teraz największa ozdobą. Kwitnie nieustannie. Koloru Ci doda.

A na tym pierożku to za sucho nie jest czasem?

Urlop masz że taka duża robota w toku?
Narsilia 11:17, 09 lip 2025

Ooo robota idzie jak szalona ale pięknie się wypełniło tymi rozchodnikami z fioletowym przybraniem , no może pierożka trzeba więcej podlewać , ale pomysł Ludki z gaura super , ja też w tym roku posadziłam jej sporo .
JoanNa 18:44, 13 lip 2025

ajka napisał(a)

Penstemony tnij, ja swoje już obcięłam po kwitnieniu.
Bodziszki Rozanne rosną ogromne, myślę że jeśli ziemia im odpowiada, to w przyszłym roku będzie już gęsto.

Taką mam nadzieję, bo bardzo podoba mi sie to połączenie fioletu Rozanne z różem Angeli Pocieszna ta Angela bo kwitnie i kwitnie, straszna śmieciucha,no ale coś za coś.
JoanNa 18:54, 13 lip 2025

LIDKA napisał(a)
Asia na pierożka i na rondo gaure dosadź. U mnie ona teraz największa ozdobą. Kwitnie nieustannie. Koloru Ci doda.

A na tym pierożku to za sucho nie jest czasem?

Urlop masz że taka duża robota w toku?

Urlop dopiero przede mną do połowy sierpnia muszę zasuwać jak mróweczka.
Poszerzenie rabaty w zasadzie udało się w 2dni jakby zlepić te wyszarpane godziny razem. Wcześniej miałam zdarniowany trawnik i tak czekało to wszystko na wysadzenie, przekopanie i wsadzenie po nowemu. Teraz ściółkowanie by sie przydało,ale czasu brak, bo tu cięcie grabów, tu by zasilić trawę-ktora u nas dopiero odbija po tych deszczach, bo tak to mieliśmy sawannę Lidka-nie zniosłabyś psychicznie tego widoku
Z pierożkiem i rondem daliśmy ciała bo nie wkopaliśmy tam żadnej rury, którą moglibyśmy doprowadzić linie kroplujące. Jakieś zaćmienie miałam...
Może faktycznie za sucho tej sucholubnej perowskiej. Poprzednio rosła pod oknem kuchennym a tu nie dostaje tyle samo deszczu..
Gaura chodziła mi po głowie
JoanNa 19:04, 13 lip 2025

Narsilia napisał(a)
Ooo robota idzie jak szalona ale pięknie się wypełniło tymi rozchodnikami z fioletowym przybraniem , no może pierożka trzeba więcej podlewać , ale pomysł Ludki z gaura super , ja też w tym roku posadziłam jej sporo .

Planuję znowu jechać na ten festiwal kwiatów do Zduńskiej-jak bedzie jeszcze gaura, to kupię i wsadzę, bo sciełam do zera niskie pysznoglówki i jest pustka, bo kocimiętki Purrsian Blue dopiero nabierają mocy po cięciu i po inwazji mszycy..
A ten fiolet w rozchodnikowej rabacie, to miał powędrować do duetu z perowskią właśnie, bo to bedzie świetne połączenie 2fioletów, ale nie wyrobiłam czasowo i ona w czerwcu juz mi zakwitła. Z założenia tam miało być tylko różowo, bo te mini budleje też juz startują a rozchodniki dołaczą później. U Was tez takie drobne rozchodniki? Już widzę że wielkich baldachów kwiatowych z nich nie będzie.
JoanNa 19:12, 13 lip 2025

Rondo w pełni formy-jeżówki dają czadu
Jedynie gipsówka już ma za sobą kwitnięcie-i tu sie zastanawiam, czy można ją ściąć?zakwitnie ponownie?
Narsilia 19:31, 13 lip 2025

JoanNa napisał(a)

Planuję znowu jechać na ten festiwal kwiatów do Zduńskiej-jak bedzie jeszcze gaura, to kupię i wsadzę, bo sciełam do zera niskie pysznoglówki i jest pustka, bo kocimiętki Purrsian Blue dopiero nabierają mocy po cięciu i po inwazji mszycy..
A ten fiolet w rozchodnikowej rabacie, to miał powędrować do duetu z perowskią właśnie, bo to bedzie świetne połączenie 2fioletów, ale nie wyrobiłam czasowo i ona w czerwcu juz mi zakwitła. Z założenia tam miało być tylko różowo, bo te mini budleje też juz startują a rozchodniki dołaczą później. U Was tez takie drobne rozchodniki? Już widzę że wielkich baldachów kwiatowych z nich nie będzie.

Tak też się wybieram do Zduńskiej 3.08 będzie w tym roku , no byle tylko pogoda w miarę dopisała , a napewno z kwiatów niczego nie zabraknie

Rozchodniki jeszcze zdążą się rozbudować one lubią zaskoczyć , ps. Fajna ta gipsówka też posadziłam dwie malutkie sadzoneczki z internetow na wiosnę ale póki co jeszcze nic nie widać spektaklu.
JoanNa 20:00, 13 lip 2025

A te moje gipsowki są właśnie ze Zduńskiej. Kupiłam 2szt, podzielilam na pół i jedna nie przeżyła-moj błąd przy podziale bo jakos nieudolnie mi to wyszło. I one do zimy tak sobie po prostu przewegetowały a w tym sezonie daly popis. Ogromne białe chmury mialam-nawet po wycięciu sporego sporego bukietu do wazonu nic nie straciły na wyglądzie. Także Klaudia spodziewaj sie show w kolejnym roku
Narsilia 21:10, 13 lip 2025

No kupiłam taka blado różowa więc nie mogę się doczekać tym bardziej ci powiem i chyba dokuoie coś jeszcze w Zduńskiej , chciałabym więcej jeżówek bo ładnie przezimowały i się namnożyło kwiatów i ogólnie moje marzenia to zapchać całe auto hehe