Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

mrokasia 19:02, 21 maj 2025

Moje budleje wyglądają dokładnie tak samo.
ajka 00:01, 25 maj 2025

JoanNa napisał(a)
Ewa, ja się trochę boję tych róż, czy będę umiała i czy mnie polubią, ale no korcą mnie

Nic się nie bój. Cięcie róż to pestka. Filmiki Hyżego polecam, dużo się w nich dowiedziałam. Moim zdaniem najlepiej tłumaczy cięcie róż.
JoanNa 21:43, 25 maj 2025

Magdic napisał(a)
Cześć, przychodzę z rewizytą .

Chyba już tu kiedyś zaglądałam...

Czy możesz mi pokazać Twoją rabatę pod sosną? Widzę tu zdjęcia różanecznikowej, ale nie wiem, czy to jest ta, o której pisałaś u mnie.

Miło,że wpadasz
Tak, to wlasnie ta rabatka pod sosną. Jest trochę do podreperowania, zwlaszcza jej front, bo brukarze w ubieglym sezonie trochę na nią najechali i część roślin ucierpiała ,ale odkładam to na jesień, bo doby mi wciąż brakuje..
Obecnie wygląda tak. Wrzośce są schowane w tych siewkach trzcinnika, za?jalowcem płozącym. Bardzo dobrze odnajduje sie tu bodziszek Max Frei. No i rózaneczniki teraz mają swoje 5minut bardzo przyciagają wzrok od wejścia.
JoanNa 21:45, 25 maj 2025

mrokasia napisał(a)
Moje budleje wyglądają dokładnie tak samo.

Oo to pocieszyłaś mnie Kasiu, bo już zwatpiłam czy coś z nich będzie w tym roku. Generalnie to bardzo malutko przyrastają vs inne rośliny na tej rabacie..ale moze to kwestia tego że to miniaturowa odmiana.
JoanNa 21:47, 25 maj 2025

ajka napisał(a)

Nic się nie bój. Cięcie róż to pestka. Filmiki Hyżego polecam, dużo się w nich dowiedziałam. Moim zdaniem najlepiej tłumaczy cięcie róż.

No właśnie polubiłam jego kanał bo bardzo przystępnie przekazuje informacje
JoanNa 21:57, 25 maj 2025

A to mała migawka z wczorajszego kancikowania grabów.

Nie jest skończone, bo tu mamy ponad 140metrów 'żywopłotu' i zaczęłam po poludniu, wiec na jeden raz nie da się tego pyknąć, ale i tak mi sie podoba ten efekt. Od razu graby wyglądają na bardziej masywne i w ogole bardziej widoczne niz jak rosły przy przerastającej trawie.Trawnik swoją drogą do dosiewki..
JoanNa 22:08, 25 maj 2025

A tu moje rondo szalonej ogrodniczki

I jeżówki-wyscigówki.

Jabłoń Ola chyba zadowolona z miejscówki, bo zawiązała nawet owoce.Tylko te liście trochę mnie martwią czy coś jej nie bierze..

Teraz widzę że mam braki na rondzie od maja az do momentu kwitniecia jeżowek i gipsówki-cisza na każdym piętrze nasadzeń, żadnych kwiatów (w zasadzie zanim cisy urosną to drugiego piętra brak). Sesleria rozrosła sie dość fajnie i tak trawiasto jest.
No i wiem już że luzne rzucenie nawet 100 cebulek krokusów nie da takiej plamy koloru jak gdybym je zgrupowala powiedzmy po 10szt blisko siebie..Kwitły wiosną, ale nie bylo efektu wow. Także wnioski na jesień są
JoanNa 22:13, 25 maj 2025

Moja wschodnia podokienna z Angelami...przypomnial mi się post Marcina że gdzieś wyszlo mu gęsto nasadzeń...hm to u mnie zdecydowanie idzie w busz...a nie jest jeszcze skonczona.
Przesadziłam tutaj tego ostrożnia łąkowego bo mi zaczął zasłaniać różę na innej rabacie. A tutaj jest na tle krzewów wyzszych, to niech rośnie.
JoanNa 22:18, 25 maj 2025

I na zakonczenie...bylam dziś na targach rolno-ogrodniczych w Kościerzynie. Nie myślałam, że mi się tak poszczęsci-znalazłam wreszcie perukowca Golden Spirit wyzszego niz 50cm. Co prawda nie taki mocno rozgałęziony jak ten u Patrycji, ale naprawdę sie ucieszyłam. I jeszcze Susankę znalazłam-w okolicznym CO same wielkokwiatowe magnolie, więc naprawdę pofarciło mi się tło mocno niewygladające, ale zdjęcie na szybciora robione.
LIDKA 23:02, 25 maj 2025

Asia tez mam taki wniosek o mojej kortowej jak Ty o rondzie.

Na kortowej juz szałwie kwitną ale musiałabym jeszcze coś dodac.
Tylko pomysłu brak.

Rabata z rodkami fajowa. Moze by tam coś dac na obwóde niskiego i w równych kępkach?

Podokienna faktycznie sie zagęściła.
I zapomniałam ze masz dużą działkę. Działasz z rozmachem a efekty mi się podobają bardzo ❤️❤️❤️
Jak róże po zimie?