Anda
10:14, 16 sie 2023

Grządki na wysokość jednej deski są wystarczające. Trawę siałabym na początku września. Koszenie jako takie jest znośne, ale przy deskach będziesz miała takie wąsy traw i dla mnie ich dodatkowe wykaszanie byłoby wkurzające, ale może dla Ciebie nie będzie 
Do trawy dodałabym mirokoniczynę albo Achileę. Wtedy nawet podczas upałów będzie coś zielonego i przyjemnego dla stopy, bo trawa zżółknie bez regularnego podlewania.
Nie opisywałam chyba jak zakładałam rabaty no dig. W sumie to proste
Moją ostatnią rabatę zrobiłam na trawniku, tzn. trawnik skosiła jesienią bardzo nisko. Położyłam na nią kartony i przykryłam kompostem - kupnym, bo własnego mam za mało. Na to rzucałam potem jeszcze jakieś inne resztki organiczne z ogrodu. Na części rabaty wysiałam poplon, to była najpierw gorczyca a potem facelia. Na drugiej części rabaty już nie siałam poplonu, tylko sądziłam rośliny od razu.
Skrzynie są na 3 deski. Na dno poszły grube gałęzie, potem kompost nieprzerobiony i ziemia beztorfowa. Teraz tylko wczesną wiosną dosypuję ziemi. Nic nie kopię, oprócz sadzenia oczywiście

Do trawy dodałabym mirokoniczynę albo Achileę. Wtedy nawet podczas upałów będzie coś zielonego i przyjemnego dla stopy, bo trawa zżółknie bez regularnego podlewania.
Nie opisywałam chyba jak zakładałam rabaty no dig. W sumie to proste

Skrzynie są na 3 deski. Na dno poszły grube gałęzie, potem kompost nieprzerobiony i ziemia beztorfowa. Teraz tylko wczesną wiosną dosypuję ziemi. Nic nie kopię, oprócz sadzenia oczywiście

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken