Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boso przez ogródek

Boso przez ogródek

Kordina 23:06, 03 mar 2026

Witaj Agnieszko, widzę, ze zimowy sen zakończony, życzę dużo sił i pomysłów
MartaCho 07:26, 04 mar 2026

Witaj ponownie! Miło Cię widzieć!
Patrycja_KG_Lu 08:44, 04 mar 2026

Dobrze, że wróciła energia i siły, bo zaraz trzeba się będzie brać za wysiewy w warzywniku
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Marcin89 09:42, 04 mar 2026

Hej, dobrze, że jesteś Pomożesz mi w wyborze kwiatów ciętych na bukiety.

To chyba u Ciebie był w zeszłym sezonie wyfikany kosmos
AgaBoso 10:44, 04 mar 2026

Z tymi pomysłami to u mnie na ten moment jest plan, aby posprzątać działkę w tym sezonie i przesadzić drzewka owocowe. Co do wysiewów w warzywniku, to chcę pomidory, ogórki, fasolkę szparagową, cukinię, cebulę, czosnek, por, truskawki (bo są już posadzone), na jesieni koperek i kolendrę.
W tym sezonie na działkę mam ponad 50 km, więc postaram się o kropelkowe podlewanie szklarni. Mam mauzer, który chcę postawić na paletach i z niego poprowadzić nawodnienie. Będę szukała do tej pracy jakiegoś fachowca.
W związku z dużą odległością do działki, planuję mieć na balkonie groszek cukrowy, cukinię, ogórki i przynajmniej jeden krzak pomidora Black Cherry. Balkon mam od wschodu, lepiej być nie mogło.

Co się tyczy kwiatów na bukiet to jeszcze o nich nie myślałam. Mam posadzone cebulki tulipanów od siostry a w kwietniu posadzę podarowane jaskry.
Po cichu liczę, że piwonie w tym roku ładnie się przyjmą i za rok buchną kwiatami.
Kosmosy miałam w ubiegłym roku takie:

Był jeden krzak pełnego kosmosu i urósł tam gdzie się go w ogóle nie spodziewałam.
W sobotę zrobię przegląd nasion, ciekawe co znajdę.

Marcinie, masz jakiś pomysł co do kwiatów na bukiety?
Marcin89 12:11, 04 mar 2026

Ogólnie jak będę mieć miejsce, to chcę zrobić poletka z kwiatami typu cynie, lewkonie, goździki. Du tego może jakieś suszki typu zatrwian wrębny.

Szukając nasion pomidorów widziałem pełne i dwubarwne odmiany kosmosu. Pewnie jakiś kupię
AgaBoso 22:00, 05 mar 2026

Cynie planuję u siebie, lewkoni nie wysiałam jeszcze. Dziś zauważyłam pierwszego krokusa i groszki pachnące, które same się wysiały. Zdjęcie mało ostre, musisie uwierzyć na słowo że to groszki.