Anabelle ruby jest piękna, ale do cienia. Może kiedyś ją posadzę.
Mam z czego wybierać, dziękuję. Miskanty jakie posadzimy to Vannila Sky, ładnie będa wyglądały pióropusze jak zakwitną i nie jest szeroki. Za to jest to trawa rosnąca równie, mówią 1,6m - 2m. Nie wiem od czego to zależy, stąd decyzja o średniej wielkośći hortensjach.
Ażurowe bardzo mi się podobają. Jeśli chodzi o bukietowe to idę bardziej w kierunku kulistych, te mocno stożkowe jakoś mi nie leżą. Przejrzałam wczoraj katalog hortensji na jednej ze stron oraz wasze polecajki i zapisałam sobie faworytów:
niskie < 1m: Fire Light Tiny Bit, Bobo, Litlle Lime, Pastelgreen
średnie max 1,5m: Golden Eyes, Limelight Prime, Pancetta, Pandora, Pandria, Magical Vesuvio, Diamantino
wyższe > 1,5m: Polar Bear, Wim's Red, Fire Light, Magical Candle
Justyna czy masz na myśli zrobienie dwóch rzędów hortensji?
Tak. Moja mam tak robiła. Jesienią obornik czasem taki z obory bo taki mieliśmy na tzw gospodarce i kopanie. Wiosną lekkie kopanie i sianie i sadzenie.
Do wiosny straci te swoje parząco palące właściwości i większość sie rozłoży. Czasem słoma troche gdzieś zostawała. Ale to nie przeszkadzało roślinom.
Dziś zmierzyłam, od ogrodzenia mam 3m. 1,5m zostawiam niezagospodarowane (posadzę cynie lub inne jednoroczne), w tej lini posadzę miskanty Vanilla więc do zagospodarowania na ten moment mam 1,5m.
80cm od lini miskantów hortensje, choć nie wiem czy nie bliżej, bo Vanilla Sky nie zajmuje dużo miejsca jako żywopłot.
Od hortensji zostanie min. 70cm. Między hortensje lekko z przodu na ten moment posadzę rozchodniki i jeżówki. Zastanawiam się co z przodu i czy się wogóle zmieści.
Nie wiem jeszcze co do ułożenia hortensji, bo podobają mi się i wysokie i niskie. Wybrałam takie:
Wydokie: Polar Bear, Wim's Red (ażurowa), Magical Candle, Limelight Prime
Średniej wysokości: Pastelgreen (ażurowa), Golden Eyes, Pandria (ażurowa), Magical Sweet Summer, Candlelight
Niskie: Fire Light Tiny Bit, Magical Vesuvio.
Do obsadzenia mam 14m, chciałabym aby dobrze wyglądało zestawienie ale nie mam pomysłu jak ustawić tak różnej wysokości hortensje aby było spójnie i nie uzyskać efektu piramidy.