Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kraina spełnionych marzeń

Kraina spełnionych marzeń

MagdaLenka 10:59, 06 cze 2026

Pomiędzy śliwami będzie ławka. Stąd jest bardzo dobry widok na większą część ogrodu.

MagdaLenka 11:02, 06 cze 2026

Mój ulubiony klon czerwony. Podkreślanie dobrze mu zrobiło.

Judaszowiec nie daje rady w tą suszę.
LIDKA 13:52, 06 cze 2026

Mój judasz malutki i ledwo zipi.

Madzia masz takki duży ten ogród -przestrzeń robi wrażenie. widoki piękne a już szczególnie mi się podoba Przedogródek.
mrokasia 14:56, 06 cze 2026

Ławeczka pomiędzy śliwami aż się prosi, będzie tam świetnie wyglądać.
Ja swojego judaszka solidnie przycięłam bo przymrozki go załatwiły, jest mniejszy niż w momencie sadzenia.
Nie podlewasz ogrodu? Wcale?
Roocika 17:39, 06 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)
Ambrowiec wygląda rewelacyjnie.

Nie tylko ambrowiec wygląda rewelacyjnie. Cały ogród też Jaki Ty masz.duzy ten ogród!
MagdaLenka 18:10, 06 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Mój judasz malutki i ledwo zipi.

Madzia masz takki duży ten ogród -przestrzeń robi wrażenie. widoki piękne a już szczególnie mi się podoba Przedogródek.

Lidka, faktycznie jest sporo tej przestrzeni i tyle samo roboty. Dziś właśnie rozmawiałam z koleżanką, że trzeba było zrobić rabaty ozdobne tylko wokół domu na połowie działki, a resztę zostawić jako dzicz i kosić od czasu do czasu.

Rabaty frontowe miały być reprezentacyjne i często zbierają dobre opinie.
Będą oczywiście do drobnej korekty, bo nie wszystkie hakonki dają radę. Tu na lewo od cisów trzeba je czymś zastąpić.

Ktoś ma jakiś pomysł? Myślę o niewysokich a szerokich krzewach...
MagdaLenka 18:13, 06 cze 2026

mrokasia napisał(a)

Nie podlewasz ogrodu? Wcale?

Kasiu, podlewam tylko nowe nasadzenia, reszta (w tym trawnik) musi sobie jakoś radzić. Chociaż coraz częściej rozważam linię kroplujacą pod tujami...
MagdaLenka 18:15, 06 cze 2026

Roocika napisał(a)

Nie tylko ambrowiec wygląda rewelacyjnie. Cały ogród też Jaki Ty masz.duzy ten ogród!

Działka ma 26 arów. To daje poczucie przestrzeni. Ja natomiast czekam aż drzewa i krzewy rozrosną się na tyle, żeby było poczucie przytulności.
Marcin89 18:32, 06 cze 2026

MagdaLenka napisał(a)

Lidka, faktycznie jest sporo tej przestrzeni i tyle samo roboty. Dziś właśnie rozmawiałam z koleżanką, że trzeba było zrobić rabaty ozdobne tylko wokół domu na połowie działki, a resztę zostawić jako dzicz i kosić od czasu do czasu.

Rabaty frontowe miały być reprezentacyjne i często zbierają dobre opinie.
Będą oczywiście do drobnej korekty, bo nie wszystkie hakonki dają radę. Tu na lewo od cisów trzeba je czymś zastąpić.

Ktoś ma jakiś pomysł? Myślę o niewysokich a szerokich krzewach...
Pierwsze moje myśli: mini budleje, tawuły japońskie w odmianach, tawuły brzozolistne Tor lub Tor Gold, niskie odmiany pęcherznic. Opcjonalnie karłowe krzewy kwitnące - jaśminowce, żylistki, krzewuszki - tu nie kojarzę odmian, ale pewnie są jakieś
MagdaLenka 18:44, 06 cze 2026

Marcin89 napisał(a)
Pierwsze moje myśli: mini budleje, tawuły japońskie w odmianach, tawuły brzozolistne Tor lub Tor Gold, niskie odmiany pęcherznic. Opcjonalnie karłowe krzewy kwitnące - jaśminowce, żylistki, krzewuszki - tu nie kojarzę odmian, ale pewnie są jakieś

Faktycznie, może krzewuszka nana variegata? Na tle ciemnych cisów moglaby fajnie wyglądać. Poza tym kwitnie wcześnie, czyli właśnie wtedy, gdy brakuje mi tu koloru.